Afrodisias'ın dev havuzu gün yüzüne çıkıyor
Aydın'ın Karacasu ilçesindeki Afrodisias antik kentindeki, Roma kentlerinin ihtişamını yansıtan dev şehir havuzu, yapılan kazılarla gün yüzüne çıkartılıyor.
Aydın'ın Karacasu ilçesindeki Afrodisias antik kentindeki, Roma kentlerinin ihtişamını yansıtan dev şehir havuzu, yapılan kazılarla gün yüzüne çıkartılıyor.
4 bin yıl önce Anadolu'da kadınların da ticaretle uğraştığı ve kraliçenin yönetime ortak olduğu belirlendi.
Laodikya Antik Kenti'nde 2 bin 200 yıllık tiyatro gün yüzüne çıkarılıyor
Dr. Bülent Genç: Arkeolojik sonuçları itibariyle Urartu kaya mezar mimarisinde ve kronolojisinde çok tartışma yaşatacak bir kral mezarı bulduk.
Kalede heykel bulunduğunu öğrenen binlerce kişi, eseri daha yakından görebilmek için kazı alanına geldi.
Tatarlı Höyük'te bulunan 3 bin 500 yıllık mühürde ismi kazılı kadının bölgede nüfuslu biri ya da mevki sahibi bir görevli olabileceği sanılıyor.
Kanlıtaş Höyüğü'nün bulunduğu Kuzfındık Vadisi'nde paleolitik dönemden Osmanlı'ya kadar kesintisiz insan izleri bulunuyor.
Avrasya Boğaz Tüp geçit projesi kapsamındaki çalışmalarda 2 bin yıllık mendireğin ahşap örmelerinin ortaya çıkması heyecan uyandırdı. Uzmanlara göre bulgunun eşi yok.
17 santimetre yüksekliğinde ve 1 kilogram ağırlığındaki heykel tipik Çatalhöyük buluntularını andırıyor ama ince işçiliği ile diğerlerinden çok farklı
1400 yıllık olduğu değerlendirilen mozaiğin bulunduğu yonca tarlasında kazı çalışmaları devam ediyor.
Heykele ait kaidede, dönemin zengin ailelerinden 6 kişinin ismi var ve 'Hayırsever (euregetes) Antiphanes ve Diaphenes halk tarafından onurlandırıldı' deniliyor.
Ordu'da bulunan 2 bin 100 yıllık ana tanrıça figürü aynı zamanda Türkiye'de yerinde bulunan ilk mermer heykel olarak tarihe geçti.
Hacılar Büyük Höyük'te, 5 bin yıl öncesine ait mühürlerde ortak bir işaret dili kullanıldığı anlaşıldı.
Anadolu'nun pek çok yerinde bulunan Kız Kalelerine bir yenisi eklendi. Nif Dağı Araştırma ve Kazı Projesi kapsamındaki arkeolojik kazılarda Kız Kalesi kalentısı bulundu.
Çayönü'nde Ergani'de güvenlik gerekçesiyle 24 yıllık aranın ardından geçen yıl başlanan arkeolojik kazılara bu yıl da devam edildi
Yüzlerce gülle bir meydan savaşında mı kullanıldı, Domaniç bir gülle üretim alanı mı, yoksa başka bir ihtimal mi var, arkeologlar şimdi bu soruya cevap arıyor.