Kayseri'nin İncesu ilçesinde süren arkeoloji kazılarında ortaya çıkan mozaik alanının genişliği 600 metrekareye çıktı. Kazı Başkanı Can Erpek, "3. yüzyılda inşa edilen yapı, Bizans döneminde ve Türklerin Anadolu'ya gelmesinden sonra da kullanılmaya…
Karadeniz bölgesinde arkeoloji kazılarının sürdüğü alanlardan Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti'nde arkeologlar küpler içerisinde yaklaşık 1500 yıl öncesine tarihlendirilen buğday, fiğ ve yoğurt otu tohumları ile demir bir…
Urartulara has kırlangıç sistemi ile inşa edilmiş duvarları, Aramice yazıtları, Hippodamos'tan binlerce yıl önce inşa edilmiş Izgara Planlı Yapıları ile dikkatleri üzerine çeken Van'ın Erciş ilçesindeki arkeoloji kazılarında bu yıl kazılar başlar…
"Eski Anadolu'da Arkeoloji ve Toplum: Türkiye'deki Arkeolojik Çalışmalarda Eğitim, Araştırma ve Kazıda İtalya Katkısı" 14. İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu'nun bu seneki ana temaları olacak. 14. İstanbul İtalyan Kültür Merkezi…
Bakan Ersoy, Hierapolis, Efes, Bergama, Afrodisyas, Sardes, Sagalassos, Labranda, Milet, Lmyra ve Notion antik kentlerindeki kazı çalışmalarını 12 aya yayacaklarını açıkladı.
Kayseri'de arkeoloji kazılarının sürdüğü Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü'nde bu yıl geçmişi 7 bin yıla kadar dayanan heykel, heykelcik ve kaplar bulundu. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, kazı bölgesine ziyarette bulunarak, çıkan…
Yüreğir Belediyesi Koordinatörlüğü’nde Adana Arkeoloji Müzesi Başkanlığında devam eden kazılarla bölge tarihine ışık tutacak önemli eserler ve yapıların gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi'nde yürütülen kazılarda, Mithras dinine ait 1900 yıllık yer altı tapınağının anıtsal ana giriş kapısının yeri tespit edildi.
Karahantepe arkeoloji kazılarında bu yıl keşfedilen devasa insan heykelinin ereksiyon halinde betimlenmiş fallusu, heykelin tanıtım aşamasında tartışmalara yol açmış, kazı başkanı açıklama yapmak zorunda kalmıştı. Şimdi heykel ahşap bir koruma kutusu…
Arkeologlar Büyük Gize Sfenksi'nin nasıl şekillendiğini araştırırken, Physical Review Fluids dergisinde yayımlanan bir araştırma, esere sonradan insan eli değmiş olsa bile ilk aşamada ana kütlenin rüzgar ve erozyonla ortaya çıkmasının mümkün olduğunu…
Samsun'da inşaat kazısı sırasında antik dönem yapı kalıntılarına rastlandı. Müze arkeologları tarafından yapılan arkeolojik kurtarma kazılarında Helenistik, Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait olduğu değerlendirilen kalıntılar gün yüzüne çıkarıldı.…
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde yürütülen arkeoloji çalışmalarında, içinde 46 mezarın olduğu 1500 yıllık kilise kalıntısına ulaşıldı.
Halen Kahramanmaraş'taki Domuztepe höyüğü kazı başkanlığını yürüten, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekin, kafa kesme kültürünün Eski Yakın Doğu / Önasya'da çok eski bir gelenek olduğunu…
Yalova'nın Termal ilçesinde villa inşaatı kazısında bulunan Roma döneminden kalma küp mezarın gün ışığına çıkarılması amacıyla başlayan arkeolojik kurtarma kazılarında iş makinesinin kırdığı küpten bir kadın iskeleti çıkarken, arkeologlar hemen yanı…
AİÇÜ ve İTÜ'lü bilim adamlarından oluşan 'Ağrı Dağı ve Nuh'un Gemisi Araştırma Ekibi'nin 'Nuh'un Gemisi'nin izi olduğuna inanılan alandan aldıkları kaya ve toprak numunelerinin analizinde deniz malzemeleri ve deniz ürünlerine rastlandı. Alandan…
Van'ın Muradiye ilçesindeki Körzüt Kalesi'ndeki arkeolojik kurtarma kazılarında 2800 yıllık Urartu tapınağı gün yüzüne çıkarılırken arkeologlar taş bloklara kazılı 2 çivi yazılı kitabe buldular. Kitabelerden kalenin ve tapınağın Kral Minua tarafından…