Eskşpazar'daki Hadrianopolis Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında bu sene arkeologların ulaştığı bilgiler, Paphlagonia Hadrianapolis'inin Roma İmparatorluğunun bir askeri karargahı olduğuna dair önemli kanıtlar ortaya çıkardı.…
Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında arkeologlar Bizans dönemine ait kilise kalıntısı ve künklerden oluşan altyapı sistemi ortaya çıkardılar.
Arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan Urartulara ait olduğu tahmin edilen , yaklaşık 2 metre uzunluğunda ve 1 metre genişliğindeki anıtsal heykelin, gövdesi kare prizma şeklinde, ayak kısmı işlenmiş, baş kısmı daha stilize bırakılmış. Baş kısmı ve…
Mersin'in Erdemli ilçesindeki Korykos Antik Kenti'nde gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında 700 yıllık olduğu tahmin edilen kale surlarına bitişik inşa edilmiş tuvalet kalıntıları bulundu.
Syedra Antik Kenti arkeoloji kazılarında 6.. sezon tamamlanırken, ziyaretçiler için gezi güzergahı hazırladıklarını belirten kazı başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, ilk kez tiyatroda çalışmalara başladıklarını belirtti.
Avrupa'nın en güzel kasabalarından antik adı "Apollonia ad Rhyndacum" olan Gölyazı'da kıyıya yaklaşık 500 metre uzaklıktaki adada, 2022 yılında başlatılan arkeoloji kazıları sürüyor. Sonbaharda suların çekilmesiyle ortaya çıkan adaya kayıklarla…
Adıyaman'ın Kahta ilçesinde, Atatürk Baraj Göleti kıyısında yapılan arkeolojik keşif çalışmaları sonucunda 3 bin yıllık yerleşim alanları tespit edildi.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Pamir başkanlığındaki 20 kişilik ekip, Antakya Antik Hipodrom'un çevresinde yürütülen arkeolojik çalışmalarda kalıntılarına ulaşılan sarayın, geçmişte yıkıldıktan sonra…
Amida Höyük'teki arkeoloji kazılarında, Geç Uruk dönemine ait silindirik mühür bulundu. Geç Uruk dönemine yani milattan önce 3400 ile 3100 yılları arasına tarihlenen mührün benzeri daha önce Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde bulunmuştu.…
Şanlıurfa'daki Taş Tepelerde dikilitaşlar ve kayalar üzerinde ortaya çıkan taş devri hayvan motiflerinin takılara işlenmesi ile dikkat çeken Mardin'deki Boncuklutarla'da arkeoloji dünyasında cevabı merak edilen kalkolitik çağın ne zaman başladığı…
Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde süren Üçhöyük arkeoloji kazısında, iöinde pitosların bulunduğu bir tahıl silosu ile birisi çift başlı kartal olmak üzere iki farklı mühür baskısına ulaşıldı.
Bitlis Kalesi'nde süren arkeoloji kazılarında sarayın kapısına ait olduğu tahmin edilen anahtar ile kapının kilitlenmesini sağlayan aparatları gün yüzüne çıkarıldı.
Pergamon Antik Kenti Kazı başkanı ve Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Felix Pirson, "Bu idolün Tunç Çağı'na ait kült olduğunu düşünüyoruz. Belki bir tanrıça heykelciği, o bölgenin kurucusu olabilir. Bunu tam olarak bilmiyoruz ama o dönemdeki…
Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nde süren arkeoloji kazılarında, bu sene ilk kez ayrı çalışma yapan Türk arkeologları yerleşimin güneyindeki erken bronz çağına ait sur kapısının gün ışığına çıkarılması hedefleniyor.
Diyarbakır'da ünlü kadın arkeolog Halet Çambel'in başlattığı Çayönü arkeoloji kazılarında mevsimlik tarım işçisi kadınların "tarih işçisi" olarak görev alması ve verimli çalışma sergilemeleri arkeologları sevindirdi. Kazı Başkanı Doç. Dr. Savaş…
Amida Höyük arkeoloji kazılarında, ulaşılan verilere göre Diyarbakır'da yerleşimin 10 bin yıl önce başladığı tespit edilirken, milattan önce 7 bin ile 5 bin yılları arasında şehrin 3 kez içindekilerle birlikte yandığını gösteren kalıntılara…