Elazığ'da tarihi Harput Kalesi'ndeki arkeoloji kazılarında yaklaşık 1000 yıllık olduğu tahmin edilen saray mutfağı ortaya çıkarıldı. Saray mutfağında, 8 tandır ile çoğu kırık sırlı servis tabağı, çömlekler ile mancınık güllesi bulundu. Bu güllenin…
Muğla'nın Kavaklıdere ilçesinde devam eden Asarcık Tepesi Arkeoloji Kazılarının lideri Doç. Dr. Bekir Özer, 2021 yılı Mayıs ayından başlayan çalışmalarda Anadolu Selçuklu dönemi ve Hitit Uygarlığı'ndan Orta Tunç Çağı'na uzanan kültür tabakalarına…
Roma Cumhuriyeti'ne kafa tutarak Anadolu topraklarında Latin hakimiyetini bitirmek için çok büyük çaplı ve kanlı bir isyan başlatan Pontus Kralı VI. Mithradates'in Ege'de ne denli etkili olduğunu gösteren tarihi bir yazıt keşfedildi. İzmir'de 'Ana…
Yalova'da deniz polisinin Marmara Denizi açıklarında eğitim dalışı sırasında fark ettiği Yalova Gazi 1 Batığı alanından 9 ila 13'üncü yüzyıllara tarihlendirilen amfora ve ahşap parçalar ile balast taşları Sualtı Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı…
Kültür Ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdürlüğü
bünyesinde görevli arkeolog ve Sanat Tarihçisi Dr. Adil Özme vefat etti.
Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Amos Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarda milattan sonra 3. yüzyılda yaşanan deprem ve ardından çıkan büyük yangın sonrası kent halkının başka yere göçtüğü ve kentin bugüne dek bir daha hiç kullanılmadığı…
Tarihi M.Ö. Bin yılına uzanan, antik döneme ait kaya mezarları, tiyatro, bazilika, hamam, agora, mozaikli mekanlar, kutsal alanlar, tapınaklar ve kilise binası bulunan Kaunos Antik Kenti'nde ilk kez Osmanlı döneminde inşa edildiği ve cami olduğu…
Konya'nın Sarayönü ilçesinde, geçtiğimiz yıl keşfedilen ve Roma dönemine tarihlendirilen Sarayönü yer altı şehrindeki yeni keşifler antik yerin, dönemine göre yüksek konfor alanı ve geniş imkanlar sunan yapılar bütünü olduğunu gösteriyor. Yeraltı…
Şapinuva arkeoloji kazılarında bulunan binlerce hayvan kemiği parçası bir bir incelenerek analiz ediliyor. Bir oda dolusu kemikten elde edilen bilgiler ile kazılarda çıkan binlerce kil tabletteki bilgiler birbiriyle karşılaştırılarak Hititlerin…
Harran Sarayı'nda çalışmaların hızlandırılması için arkeoloji kazısında çalışan işçi sayısı 12'den 70'e çıkarıldı.
Muğla'nın Menteşe ilçesinin en eski yerleşim yerinin tarihi M.Ö. 400 yıllarına uzanıyor. Mabolla Antik Kenti Arkeoloji Kazısı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, "Büyük bir ihtimalle burası İskender'den sonra gördüğümüz kadarıyla bir sığınma kalesi…
Çorum'un Ortaköy ilçesindeki Şapinuva Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazısında arkeologlar, silo olabileceği değerlendirilen yaklaşık 3 bin 300 yıllık bir çukur buldular. Yapının şekli Boğazköy ve Alacahöyük'te bulunan silolara benziyor ama onların…
Van Valisi ve Van Büyükşehir belediyesi Başkan Vekili Ozan Balcı, Ayanis Kalesi'nde devam eden arkeoloji çalışmalarını inceledi ve arkeologlardan yeni bilimsel gelişmeler hakkında bilgi aldı.
Taş Tepelerdeki mirasın gün yüzüne çıkarılarak hak ettiği değeri alabilmesi için ilgili kurumların yoğun gayret sarf ettiğini ifade eden Viranşehir Kaymakamı Önder Çengel, arkeoloji kazılarının süratli ve sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için…
Elazığ'ın Salkaya köyünde yaşayan Mehmet Emin Sualp, bahçesine vişne fidanı dikmek için toprağı kazarken tarihi eser olacağını tahmin ettiği desenli zeminle karşılaştı. Bilinçli köylü hemen kazmayı bırakarak Elazığ Müze Müdürlüğüne haber gönderdi.…
Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesindeki Heraion-Teikhos (Hera'nın Şehri) Antik Kenti'nde bir süre ara verilen kazı çalışmalarının yeniden başlayacağını açıklayan Kazı Başkanı İstanbul Rumeli Üniversitesi Arkeolojik Araştırmalar Ofisi Koordinatörü Prof.…