İstanbul Küçükçekmece Gölü kıyısındaki Bathonea Antik Limanı kazılarında, M.Ö. 5. yüzyıla ait, sepet şekilli sütun başlığı bulundu. Daha önce duyurulan 1500 yılllık yazı takımının keşfedildiği alanda bulunan sütun başlığının bir benzeri yaklaşık 60…
Arkeologların Sefertepe'de ortaya çıkardığı ilk arkeolojik bulgular Göbeklitepe ve Karahantepe'dekiler ile benzerlik gösteriyor.
Geçtiğimiz ay, İstanbul'daki Küçükçekmece Gölü Havzası'nda süren Bathonea arkeoloji kazılarında bulunan, geç Roma dönemine ait 1600 yıllık hokka ve divitten oluşan yazı takımında kırmızı mürekkep de kullanıldığı tespit edildi. Kırmızı mürekkebi, o…
Eskişehir'de, Osman Bey'in 1288 yılında Bizans devletinden fethettiği Karacahisar Kalesi'nde süren arkeoloji kazılarında Orhan Gazi döneminde darb edilmiş bir Osmanlı sikkesi bulundu.
Arkeologlar, Gaziantep'in İslahiye ilçesinde bulunan Hamaç Höyük’te kurtarma kazıları kapsamında yapılan çalışmalarda Helenistik döneme ait, tanrı Hermes’in Kerykeion olarak bilinen ünlü asasının yer aldığı bronz sikke…
Eskişehir'in kent merkezi yakınlarındaki Şarhöyük'te, 1989'dan bu yana süren ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 2 yıl ara verilen kazı çalışmaları bu sene 15 kişilik ekiple Frigler dönemine ait tabakalarda sürüyor.…
Muğla'daki Phoenix Antik Kenti'nin arkeopark olması için çalışmalar sürüyor. Arkeoloji kazılarının devam ettiği antik kentte hüküm süren Antik çağ, Bizans, Menteşe Beyliği ve Osmanlı uygarlıklarına ait izlerinin ziyaretçilere yansıtılması…
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ve denetimiyle başkent Ankara sınırları içindeki Külhöyük, Gavur Kale'deki Hitit Kaya Kabartmaları, Hacıtuğrul Höyük, Gordion Antik Kenti, Antik Roma Tiyatrosu'nun da…
Arkeolojik verilere göre; 278 yılında gerçekleşen Kremna Antik Kenti Kuşatması sırasında Roma ordusu bir tür kalkan duvarı oluşturma düzeni olan çok meşhur Testudo taktiğini kullanarak, 120 metre x 120 metrelik genişliğe sahip 15 metre yüksekliğinde…
Kütahya'nın kalbi Tavşanlı ilçesindeki geçen yıl başlatılan kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ve destekleri, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) Rektörlüğü ve Farika Porselen firmasının…
Arkeobotanik verilerine göre Konya Ovası'nda ilk buğday, mercimek ve bezelye yetiştirme izlerini barındıran Boncuklu Höyük'te Çatalhöyük sakinlerinin ataları oturuyordu ve oradaki arkeoloji kazılarında ortaya çıkan pek çok yerleşik hayat geleneği ilk…
Çorum'un Boğazkale ilçesinde Hititlerin başkentinin bulunduğu Hattuşa Ören Yeri'nde her ziyaretçinin içinden geçtiği taştan inşa edilmiş meşhur Yerkapı Tüneli'nde kök boya ile çizilmiş 3500 yıllık 249 adet simge keşfedildi. Grafiti tarzında Hitit…
VI. Mithridatis'in Roma ordusunu yerle bir ettiği alanda yıllar sonra onun oğlu 2. Pharnake'yi kısa sürede yenerek ele geçirdiği ve 'geldim, gördüm, yendim' anlamına gelen ünlü 'veni, vidi, vici' vecizesini söylediği rivayet olunan Zile'deki tarihi…
Karaman'da bulunan Canhasan Höyükleri'nde 50 yıl aradan sonra yeniden kazı çalışmalarına başlandı. Kazıların yakın doğu arkeolojisi ile İç Anadolu arkeolojisinin birbiri ile bağlantılarına ışık tutması umuluyor.
Uzun yıllardır bir yanda kamulaştırma faaliyetlerinin bir yanda arkeoloji kazılarının sürdüğü Sebastapolis Antik Kenti'nde arkeologların bir büyük sorunu da arazideki sel dolgusu. Antik kent Çekerek Irmağı'nın taşkın bölgesinde kalması kazı alanının…
Ayanis Kalesi'ndeki arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan odada, kraliyet ailesinin duvarda süs olarak kullandığı değerlendirilen yaklaşık yaklaşık 2.700 yıllık bronz mimari kaplama levhası bütün halde bulundu.