Bitlis'teki Urartu mirası Kef Kalesi'nin mutfağı bulundu
Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde Urartular dönemine ait 2 bin 700 yıllık Kef Kalesi'nde süren arkeoloji kazılarda mutfak ve hizmet odaları tespit edildi.
Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde Urartular dönemine ait 2 bin 700 yıllık Kef Kalesi'nde süren arkeoloji kazılarda mutfak ve hizmet odaları tespit edildi.
Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içinde 5 bin 500 yıllık geçmişe sahip Troya Antik Kenti'nde, Anadolu kültürü özelliklerini taşıyan 3 bin 700 yıllık kubbeli fırın kalıntısı bulundu.
Doç. Dr. Inge Uytterhoeven, Sagalassos antik kentinde kazıların sürdüğü kent konağının geç antik dönemde yaşayan zengin bir aileye ait olduğunu düşündüklerini belirterek, "88 odaya kadar kazdık, hala binanın devamı geliyor" dedi.…
Tokat'ta, Komana Pontika Antik Kenti'nde bu yıl yürütülen kazı çalışmaları sona erdi.
Dünya'da bilinen en eski suda doğum vakasının yaşandığı küvetinin bulunduğu Kars'taki Ani Harabelerinin Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan, "2019'dan beri bu hamamdaki arkeoloji kazılarında böyle bir taş küvetin varlığını arıyorduk, bulmak bu yıla…
Çatalhöyük Neolitik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarında, arkeologlar işinde yerleşim olmadığı anlaşılan ve tapınım amaçlı kullanılan yaklaşık 30 metrekarelik özel bir dini yapı ortaya çıkardılar. Bir sunak alanı, boğa başlarıyla süslenmiş sekiler,…
Adıyaman'daki Perre Antik Kenti arkeoloji kazılarında arkeologların açtığı 1800 yıllık sandık mezardan 4 iskelet birden çıktı.
Eskipazar'daki Hadrianaupolis Antik Kenti arkeoloji kazılarında geçtiğimiz yıl keşfedilen kare planlı bir yapıda bu yıl bulunan "Kurtarıcı Asklepios'a Ailios Deiotaros sundu" kazılı yazıt, alanda bir antik dönem şifahanesi bulunduğunun işareti olduğu…
Van'ın Tuşpa ilçesindeki Ayanis Kalesi'ndeki arkeoloji kazılarında ilk kez Urartulara ait bir kraliyet çöplüğü keşfedildi. Çöplük alanındaki kazılarda, Urartularda soylu kesimin kullandığı mühür, bulla (mühür baskısı), kanca, seramik parçaları ile…
Antalya'daki Hıdırlık Kulesi'nin güneyinde yapılan arkeoloji kazılarda falezlerden denize inen merdiven basamakları bulunurken, kulenin kuzey kısmında yürütülen arkeolojik kazılarda ise kale suru kalıntılarına rastlandı.
Konya’da, Savatra Antik Kenti arkeoloji kazılarının yapıldığı alana Antik Yunanca'da ‘Türkoğlu’ anlamına gelen 'Turkopol' kazılı bir templon parçası getirildi. Templon parçasının bir kaleden getirildiğini iddia edilirken, Bizans askeri bünyesinde…
Edirne Yeni Sarayı arkeoloji kazılarında Nümizmatik açıdan son derece önemli bir keşif gerçekleştirildi. Arkeologlar, Altıncı Osmanlı Padişahı II. Murat döneminde başkent Edirne'de darp edilmiş, nadir bulunan, üzerinde Kayı boyu damgası yer alan bir…
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, Yalova'nın Altınova ilçesindeki arkeolojik kazı çalışmasını inceledi.
Geçtimiz yıl Kazı Başkanlığını Almanya'nın Münster Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engelbert Winter'in yaptığı Dülük Antik Kenti arkeoloji kazılarına bu sene aynı üniversiteden Prof. Dr. Michael Blömer liderlik edecek. Kazı Başkanı…
Diyarbakır'daki Çayönü Höyüğü'de sandık tipi 3 yeni mezar daha bulunduğunu açıklayan Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Aslı Erim Özdoğan: "Mezarların bozulmadan elimize geçmesi antropolojik açıdan önemli. Dışarıdan çok fazla müdahale olmadığı için DNA…
Niğde'nin Altunhisar ilçesine bağlı Yeşilyurt köyü yakınlarındaki Demir Çağı'na ait evler ve sokaklara sahip Kınık Höyük'te bir yapıda renkli çömlekler bulundu. Arkeolog Doç. Dr. Marina Pucci, Helenistik Dönem'de daha çok dini merkez olarak…