Side Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Feriştah Alanyalı, Antik Çağda hamam-gymnasium komplekslerinin önemli olduğunu vurgulayarak, "Sideli gençler Antik Çağ'da bu gymnasiumda eğitim almışlar. Side'de büyük ve kutsal bir yaşlılar konseyi var. Bir…
Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içinde yer alan Troya Antik Kenti'nde, 3 santimetre büyüklüğünde kilden yapılmış mini kap bulundu.
Daha önce 10 yazıtın bulunduğu Aydın'ın Sultanhisar ilçesindeki Nysa Antik Kenti'nde, arkeologlar yaklaşık 1,5 metre yüksekliğinde 1800 yıllık iki yazıt daha ortaya çıkardılar.
Mersin'in Mezitli ilçesindeki Soli Pompeipolis Antik Limanı arkeoloji kazılarının ilk yılı sona erdi. Arkeologlar kazılarda Roma Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen 6 demir külçe buldular.
Aççana Höyük Kazı başkanı Doç. Dr. Murat Akar; "arkeolojik araştırmayı zorlaştıran en önemli detaylardan biri, buranın yapı katlarının kerpiç olması, taş çok az. Toprağı topraktan ayırarak anlamaya çalışıyoruz. Bu da beraberinde birtakım zorluklar…
Tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve sahilleriyle ünlü Bartın'ın Amasra ilçesinin Kum Mahallesinde okul inşaatı için yapılan temel kazısı sırasında rastlanılan tarihi kalıntılar, kurtarma kazısıyla gün yüzüne çıkarılıyor.…
500 metre derinlikten görüntü alabilme ve indirdiği robotlarla kazı yapabilme özelliğine sahip 38 metrelik 'PL su altı arkeoloji gemisi, Akdeniz'de su altı araştırmaları yapmak için denize indirileceği günü bekliyor.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, savaş alanı arkeolojisini uzmanlık alanı olarak yükseltmek ve genişletmek istediklerini söyleyen, bu alanda son 2-3 yıldır ciddi çalışmalara başladıklarını
Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında yaklaşık 2 bin 200 yıllık kanalizasyon sistemi gün yüzüne çıkarıldı.
Kütahya'daki Tavşanlı Höyük'te süren arkeoloji kazılarında, 4 bin 200 yıllık fındık kalıntıları ve mermer idoller ortaya çıkarıldı.
Tarihi kayıtlara göre Enîsü’l-ḳulûb adlı eseriyle tanınan ünlü âlim ve şair Kadı Burhâneddîn-i Ânevî doktor tavsiyesi ile su dolu bir küvette doğmuştu. Ani Ören yerinde çalışan arkeologların söz konusu taş küveti buldukları…
Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ahlat Müzesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi iş birliğiyle 2020'de hayata geçirilen "Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve…
Cumhuriyet döneminin ilk arkeolojik kazılarının yürütüldüğü, 7 bin yıllık geçmişe sahip Alacahöyük Ören Yeri'nde tüm kültürel katmanların ortaya çıkarılabilmesi için çalışmalar titizlikle sürdürülüyor.
Grekçe ve Latince yazıtlar üzerinde yapılan epigrafik çalışmalar ışığında Bilecik'te başlatılan arkeolojik yüzey araştırmalarında Roma çağından Erken Osmanlı'ya kadar arkeolojik veriler değerlendirilerek, Bizans ve Osmanlı tarihinin kayıp sayfaları…
Bolu'da, Roma dönemine ait 'antik Stadion'da süren arkeoloji kazılarında Osmanlı geçiş döneminden hamam kalıntısına rastlandı.
Antandros Antik Kenti arkeloji kazılarında, Kaz Dağları'nın doğum yeri olduğuna inanıldığı İdalı Kibele de denilen Ana Tanrıça'ya ait başsız bir heykel ortaya çıkarıldı. İki yanında ve kucağında aslan figürleri bulunan 30 santim yüksekliğe sahip…