Hititlerin kutsal kenti Nerik'te kazı çalışmalarının 15. yılı dolayısı ile yapılan toplantıda, çalışmaların daha sağlıklı yürütülebilmesi için höyüğünün üzerinin kapatılması hedefleniyor ama bunun için sponsor bulunması gerekiyor.…
Arkeologlar, Karaman Süleymanhacı Köyü yakınlarında yer alan Pınarbaşı arkeolojik sit alanında MÖ 14.000 yıllarına tarihlenen mezarlar ortaya çıkardılar. 6.000 yıllık mezarlarda bulunan kemiklerin DNA verileri bugüne kadar Orta Anadolu’nun en eski…
Arkeologlar, İzmir'in Bornova ilçesindeki Yassıtepe Höyüğü'ndeki arkeoloji kazılarında 5 bin yıllık olduğu tahmin edilen mermer idol buldular.
Antik tiyatrosu, agora, nekropol ve surlarıyla kültürel miras ve zenginlikleri barındıran Assos'ta süren arkeoloji kazılarında işlevi şu ana kadar bilinmeyen antik yapının Roma dönemine ait 2 bin 200 yıllık çeşme olduğu anlaşıldı.…
İstanbul'un göbeğinde, Büyükşehir Belediye Binasının yanı başında olmasına rağmen yıllarca harap vaziyette bekleyen, evsiz vatandaşların tuvalet gibi kullandığı mezbelelik alana dönüşen Ayasofya'dan daha eski ve onun mimarisine ilham veren Aziz…
Geçmişi milattan önce 3000'li yıllara dayanan Balıkesir'in Bandırma ilçesinin Ergili Mahallesi'ndeki Daskyleion Antik Kenti'ndeki arkeolojik çalışamalar Prof. Dr. Kaan İren başkanlığında devam ediyor.
Tokat'ın Niksar ilçesinde bulunan tarihi kalede 2022 yılı kazı çalışmaları başladı.
Arkeolog Prof. Dr. Gürcan Polat, "Plan tamamlandıktan sonra bu evi, duvar resimlerini, mozaiklerini, koruyarak kalıcı bir çatıyla kapatıp ziyaretçilerimize açabiliriz, bunun altyapısını oluşturmak bu seneki hedefimiz." dedi.
Şanlıurfa İli Neolitik Çağ Araştırmaları Taş Tepeler Projesi çerçevesinde kazılan Viranşehir'deki neolitik döneme ait eserlerin yer aldığı Sefertepe'de, 2022 yılı kazılarına başlandı.
Zooarkeolojik çalışmalar, Patara Antik Kenti'nde bulunan iki köpekbalığı ve bir vatoza ait omurga kemiği parçalarının MÖ 6. yüzyıla ait olduğunu gösteriyor.
Tlos ve Telmessos Antik Kentlerimin görülebildiği bir tepede inşa edilmiş, Kadyanda Antik Kenti Likya kentlerinin birbiriyle bağlantılı olduğunu gösteriyor.
Türkiye'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'nde giren antik kentlerinden Afrodisias'ta Hıristiyanlığın hakim olduğu dönemde varlığını sürdüren lüks pagan villasında bulunan tünellerin ne işe yaradığı merak ediliyor.
Isparta'daki Eğirdir Gölü'ndeki Adataşı isimli adacıkta, Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen mezar taşı ve Geç Antik Çağ'dan kalma kiremit parçaları keşfedildi. Isparta Müze Müdürü Mustafa Akaslan, adacığın tarihi sit alanı olarak ilan edilmesi…
Kayseri'de bulunan çivi yazılı Kültepe tabletleri, Kültepe sakinlerinin beslenme alışkanlıkları ve mutfak kültürüne dair önemli ipuçları veriyor. Tabletlerde yiyeceklerin fiyatlarını gösteren listelerin yanı sıra, iki tüccar arasında geçen…
Sebaste Antik Kenti'nde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğü ve Uşak Arkeoloji Müzesi başkanlığında 1978'den sonra yeniden kazı çalışmaları başlatıldı. Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Emre…
İlk Çağ kenti Daskyleion'da çalışan Türk arkeologları, M.Ö. 4. Yüzyılda inşa edildiği anlaşılan su altyapı sistemi teşhis ettiler. Su hattının künkleri, zayıf malzemeden imal edilmiş olmasına rağmen, yaklaşık 10 metrelik bölümü herhangi bir bozulma…