Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Pamir başkanlığındaki 20 kişilik ekip, Antakya Antik Hipodrom'un çevresinde yürütülen arkeolojik çalışmalarda kalıntılarına ulaşılan sarayın, geçmişte yıkıldıktan sonra…
Amida Höyük'teki arkeoloji kazılarında, Geç Uruk dönemine ait silindirik mühür bulundu. Geç Uruk dönemine yani milattan önce 3400 ile 3100 yılları arasına tarihlenen mührün benzeri daha önce Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde bulunmuştu.…
Şanlıurfa'daki Taş Tepelerde dikilitaşlar ve kayalar üzerinde ortaya çıkan taş devri hayvan motiflerinin takılara işlenmesi ile dikkat çeken Mardin'deki Boncuklutarla'da arkeoloji dünyasında cevabı merak edilen kalkolitik çağın ne zaman başladığı…
Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde süren Üçhöyük arkeoloji kazısında, iöinde pitosların bulunduğu bir tahıl silosu ile birisi çift başlı kartal olmak üzere iki farklı mühür baskısına ulaşıldı.
Bitlis Kalesi'nde süren arkeoloji kazılarında sarayın kapısına ait olduğu tahmin edilen anahtar ile kapının kilitlenmesini sağlayan aparatları gün yüzüne çıkarıldı.
Pergamon Antik Kenti Kazı başkanı ve Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Felix Pirson, "Bu idolün Tunç Çağı'na ait kült olduğunu düşünüyoruz. Belki bir tanrıça heykelciği, o bölgenin kurucusu olabilir. Bunu tam olarak bilmiyoruz ama o dönemdeki…
Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nde süren arkeoloji kazılarında, bu sene ilk kez ayrı çalışma yapan Türk arkeologları yerleşimin güneyindeki erken bronz çağına ait sur kapısının gün ışığına çıkarılması hedefleniyor.
Diyarbakır'da ünlü kadın arkeolog Halet Çambel'in başlattığı Çayönü arkeoloji kazılarında mevsimlik tarım işçisi kadınların "tarih işçisi" olarak görev alması ve verimli çalışma sergilemeleri arkeologları sevindirdi. Kazı Başkanı Doç. Dr. Savaş…
Amida Höyük arkeoloji kazılarında, ulaşılan verilere göre Diyarbakır'da yerleşimin 10 bin yıl önce başladığı tespit edilirken, milattan önce 7 bin ile 5 bin yılları arasında şehrin 3 kez içindekilerle birlikte yandığını gösteren kalıntılara…
Mersin'in Anamur ilçesindeki Anemurium Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında spor tarihine damga vuracak önemli bir bulgu ortaya çıkarıldı. 13 satırlık yazı içeren 120 santimetre yüksekliğinde ve 50 santimetre genişliğindeki yazıtlı mermer…
Taş Tepeler Projesi Başkanı arkeolog Prof. Dr. Necmi Karul, "Göbeklitepe'deki arkeoloji kazılarının bulguları, tarım ve hayvancılığın yerleşikliğin nedeni değil sonucu olduğunu, 12 bin yıl önce yaşayan toplulukların sadece hayatta kalma mücadelesi…
Dünya'da bilinen en eski sarayı bünyesinde barındıran Arslantepe Höyüğü, Geç Kalkolitik Dönem'den Demir Çağı'na kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Höyükteki ilk arkeoloji kazısı 1932'de Louis Delaporte başkanlığındaki Fransız ekiple yapıldı.…
Hatay'daki Antiocheia Antik Kenti'nde devam eden arkeolojik kurtarma kazısı sırasında , St. Pierre Kilisesi'nin batı yamacında Geç Roma Dönemi'nde kente su ileten 12 künk bulundu. Hatay Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Ali Ateş, yapıların kilise ile…
Mersin'in Erdemli ilçesindeki Elaiussa Sebaste Antik Kenti'nde 29. dönem arkeolojik çalışmaların tamamlandığını açıklayan kazı başkanı Hatice Asena Kızılarslanoğlu: "Bugüne kadarki tüm kazılarda ortaya çıkardığımız 5 binden fazla eseri,…
Ordu'daki Kurul Kalesi'nden çıkarılan eserlerin sergileneceği arkeoloji müzesinin hazırlıklarını sürerken Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, kazı alanını ve kazı evini ziyaret etti.
Van'ın Çaldıran ilçesinde Tendürek Dağı eteklerindeki lav kayalarının arasına inşa edilen 11 odalı sığınma mimarisi örneği "Arap Zengi Kalesi" adıyla tescil edildi. Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Rafet…