Ünlü çizgiroman kahramanı Conan sayesinde ismi arkeoloji dünyası dışında popüler pek çok alanda bilinen Kimmerler kavmi'nin Anadolu'daki ilk yerlelim alanının Büklükale olduğu tahmin ediliyor. Arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, Büklükale…
Körtiktepe arkeoloji kazılarında insanların henüz avcı toplayıcılık yaparken köy hayatının temellerini attığı ortaya çıkarılmıştı. Arkeologlar Karahantepe'de keşfettikleri neolitik köy ile yerleşik hayatın 12 bin yıl önce varlığını…
Adıyaman'ın Gerger ilçesinde Fırat kıyısında bir çoban tarafından bulunan tarihi kalıntıların, 1800 yıllık askeri gözetleme kulesine ait olduğu tespit edildi.
Müze’nin hemen yakınında genişleme alanı varken, basında müze depolarının taşınması tartışması yaşanmasının tüm arkeoloji ve müzecilik camiasını derinden yaraladığını belirten, Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu ilgili haberler…
Dünyada bugüne dek bulunabilen tek insan yüzlü kaya mezarı Türkiye'de.
Diyarbakır'da Ambar Barajı alanında Prof. Dr. Tuba Ökse başkanlığında süren arkeoloji kazılarından Gre Fılla höyüğünde Çanak-Çömlek Öncesi Neolitik döneme ait tarihi kalıntılar bulundu.
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, Batı Anadolu'nun en büyük Tunç Çağı höyüğünde jeoradar araştırması ile 'saray' olarak nitelendirilebilecek anıtsal yapı tespit edildi. Kazı Başkanı Doç. Dr. Erkan Fidan, "Kalın duvarları olan sarayı da ortaya çıkarmak…
Arkeologlar Derneği, arkeoloji çalışanlarının da ek göstergelerinin 3600'e çıkarılmasını istetiyor.
Zeytinburnu Mozaik Müzesi yapılması planlanan alanda yapılan restorasyon çalışmaları sırasında, mozayiğin altına gömülmüş bir lahit ile sandık tipi mezar bulundu. Lahitin içinden Romalı olduğu tahmin edilen bir erkek ve kadına ait iskeletler…
Kazlıçeşme'de geçtiğimiz yıllarda mozaik bulunan alanda yapılan arkeoloji kazılarında İstanbul'da ilk kez rastlanan türden yeni arkeolojik eserlere ulaşıldığı açıklandı.
Diyarbakır’daki arkeoloji kazılarından ABD’nin Kuruluş Sembolünü ve ilk sloganını taşıyan bir rozet çıktı. ABD’nin kuruluş yıllarına tarihlenen ve toprağın yaklaşık bir buçuk metre altından çıkan rozetin alana nasıl gelmiş olabileceği…
Milas'taki Beçin Antik Kenti kazılarında, kayalara oyulmuş Helenistik döneme tarihlenen, yaklaşık 19 metre derine inen ve ana kaya ile sonlanan basamaklı bir kuyu bulundu.
Karahantepe'de bulunan tepesinde leopar bulunan insanı sembolize eden dikilitaşla ilgili Prof. Dr. Necmi Karul'un ilk yorumu: 3 boyutlu leopar taşıyan insan heykeli oldu.
Sivas Kale Proejesi kapsamında gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında çıkarılan bulgular, alanda 13. Yüzyılda Selçuklu Sarayı bulunduğuna dair tahminleri doğrular nitelikte.
Ani Örenyeri'nde çalışma yapan arkeoloji ekibi, tarihçileri heyecanlandıran yeni kalıntılar keşfettiklerini açıkladı. Arkeologlar, Kars'taki Ani Örenyeri'nde süren kazılarda Selçuklu kümbeti ve oda mezarı kalıntılarına ulaştı.…
Assos Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında bir ekmek pişirme fırını tabanında, adımlarını atmaya başlamış bir bebeğe ait 1300 yıllık ayak izlerine rastlandı. Bebeğin bir adımının 5 santimetre olması yeni yürümeye başladığını gösteriyor.…