Antalya'da keşfedilen dünyanın en eski batığının, dünyanın arkeoloji tarihini şekillendirecek bir buluş olduğunu belirten Doç. Dr. Hakan Öniz, 100 aşkın bakır ingot taşıyan gemide aynı zamanda 3600 yıllık mızrak kalıntısı ve çeşitli eserler…
Antik Çağ'da Troas olarak adlandırılan bölgenin güney ucundaki volkanik tepede Yunanistan'ın Midilli Adası'nın karşısında kurulan ve asırlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü sınırları…
Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianaupolis Antik Kenti'nde bu sene Kilise C ve Nekropol alanlarında gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında 1800 yıllık adak levhası bulundu. Stelde, yöresel kıyafetle sağ elinde buğday başakları tutan ve belinde…
İtalya'da 34 yıldır yayınlanan İtalya Arkeoloji Dergisi Baş Editörü arkeolog Andreas Stayner, Göbeklitepe seyehatinde, rakibi National Geographic'in Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler adlı kitabında bu sene de Göbeklitepe'ye yer vermesinin…
Arkeologlar, Denizli'nin Kale ilçesindeki Tabae Antik Kenti'nde yeraltı kenti bulunduğu iddiası üzerinde yapılan araştırmalarda bulunan 2 bin yıl önce heyelanları önlemek amacıyla yapılmış, 114 metre uzunluğunda, genişliği bazı noktalarda 5 metreyi…
Muğla'da antik Likya bölgesinde gerçekleştirilen arkeolojik yüzey araştırmasında
Sidyma Antik Kenti yakınlarında çeşitli antik yazıtlara ulaşıldığı açıklandı.
İzmir'in Çeşme ilçesinde ailesiyle çıktığı doğa yürüyüşünde, seramik Osmanlı Piposu bulunan Elif Suna Kaya, tarihi eseri Çeşme Müzesi'ne teslim etti.
1977 yılında Tahtaköprü Barajı sularına gömülen Hamamlar Höyüğü, baraj gövdesi yükseltme çalışmaları nedeniyle tekrar su yüzüne çıktı. Suların kısa süreliğine çekilmesiyle su yüzüne çıkan tarihi höyükte arkeologlar arkeolojik kurtarma kazısı yapıyor.…
Kültür ve Turizm Bakanlığının bütçesi açıklandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlanan 2020 Merkezi Yönetim Bütçesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına 5 milyar 127 milyon 247 bin lira…
Anadolu tarih boyunca bir çok meydan savaşına sahne olmasına rağmen Savaş Alanı Arkeolojisi (Battlefield Archeology) alanında çok az çalışmaya tanık oldu. Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği’nin Malazgirt savaş alanının…
Eskişehir'deki Kanlıtaş Höyüğü arkeoloji kazılarında, toprağın suda yüzdürülmesiyle ortaya çıkarılan tohumlardan sağlanan arkeobotanik veriler, bölgede tarımın 8 bin yıl önce başladığını işaret ederken, tarımın Avrupa'ya yayılmasının anlaşılmasına da…
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Boncuklu Tarla'daki arkeolojik kazı alanının, Göbeklitepe'deki bulguları destekleyen, hatta ondan bin yıl daha öncesine giden bazı bulgular içerdiğine dikkat çekti.
5-6 Aralık tarihlerinde İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesinde bulunan ANAMED Oditoryumu'nda gerçekleştirilecek; kültürel Miras, koruma, toplum, arkeoloji ve arkeojik deneyimleri konu edinen 14. Uluslararası ANAMED Yıllık Sempozyumunun…
Kazıların 12 aya çıkarılması için çalışma yapılan 40 arkeolojik alan arasında yer alan Amorium Antik Kenti, hem Hristiyanlık hem de İslamiyet açısından önemli bir merkez olarak dikkat çekiyor.
Bingöl'ün Solhan ilçesi Murat Köyüdeki Norik Höyük'te yürütülen arkeoloji kazılarında çömlek içinde bulunan buğday tanelerinin TUBİTAK MAM laboratuvarlarında yapılan inceleme sonucu 4 bin 500 yıllık olduğu tespit edildi. Hububatın daha önce 3 bin…
Arkeoloji kazılarından kırk kültür tabakasının tespit edildiği Beyce Sultan Höyüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yıl boyunca sürecek kazılar listesine dahil edildi.