Edremit Körfezi'nin antik haritası çıkarılıyor
Akademisyenler Balıkesir'in Burhaniye ve Gömeç ilçelerinde öncelik verdikleri alanları tarayıp güney sahada Ayvalık bölgesinde 165 noktada belgeleme yaptı
Akademisyenler Balıkesir'in Burhaniye ve Gömeç ilçelerinde öncelik verdikleri alanları tarayıp güney sahada Ayvalık bölgesinde 165 noktada belgeleme yaptı
Çanakkale'nin Biga ilçesindeki Parion Antik Kenti'nde, arkeologların araştırmaları sırasında bin 900 yıllık olduğu tahmin edilen anıt mezar kitabesi bulundu. Yazıt bir Romalı tarafından çocuğu ve ölen annesine adanmış ancak üzerinde iki 'Grek' ismi…
Bizans İmparatorluğu'nun inşa ettiği Kibatos Kalesi, 'Yalova Kıyıları Antik Liman ve Sualtı Yüzey Araştırması' çalışmaları kapsamında Marmara Denizi' sularının 3,5 metre derinliğinde keşfedildi. Batık Bizans Kalesi'nin bulunan kalıntıları 70'e 60…
Mersin’de 9 bin yıllık Yumuktepe Höyüğünde 2019 yılı arkeoloji kazıları sona erdi. Bu yılki kazılarda, kalkolitik çağda yapılmış yaklaşık 7 metrelik kale duvarı ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Isabella Caneva, Burada bir kale olduğunu…
Kastamonu'nun Araç ilçesinde Kahin Tepe'de yürütülen arkeolojik kazıların bu yılki bölümü sona erdi.
Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürlüğünce Elazığ'ın Palu ilçesinde gerçekleştirilen sondaj kazısında, Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen "kale karakol" bulundu.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinin Demirölçek Mahallesi yakınlarındaki Zerzevan Kalesi'nde yürütülen arkeoloji kazılarında, Asur dönemine ait 3 bin yıllık mühür ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Aytaç Coşkun, 'Asur dönemine ait bulguların…
Ordu Büyükşehir Belediyesi, Kurul Kalesi’nde yapılan arkeolojik çalışmaların sadece yaz döneminde değil, üstününün kapatılarak 12 ay boyunca sürmesini istiyor.
Parion Antik Kenti arkeoloji kazı heyetinin başkanlığını yapan Prof. Dr. Vedat Keleş, kadın hekime ait mezarın milattan sonra 1. yüzyıla tarihlendiğine işaret ederek, "Bakıldığı zaman 1900 yıl önce de Parion’da kadınların hekimlik yaptığını bize…
Harran Sarayı kalıntılarındaki arkeoloji kazılarında şu ana dek bulunan kitabeler 1058 tarihini gösteriyor ama alan kimi seyyahlara göre Nümeyriler döneminde 2. Mervan'ın 10 milyon dirhem harcayarak yaptığı saray iken kimi seyyahlara göre Sabi…
Türkiye'de gerçekleştirilen az sayıdaki Osmanlı dönemini içeren arkeoloji kazılarının sürdüğü Karacahisar Kalesi, Osmanlı'nın kuruluş dönemine ait boşluğu doldurabilecek en önemli arkeolojik alan olarak tanımlanıyor.
Prof. Dr. Marcelle Frangipane, Arslantepe Höyüğü'nün UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesine girmesinin Malatya için, Türkiye için ve dünya için çok güzel olacağını belirterek, 'Hayatım burada geçti. UNESCO benim için de ödül gibi olacak' dedi.…
Trabzon'un Şalpazarı ilçesi Sütpınar Mahallesinde, Kültür Varlıkları Envarterine eklenerek tescillenen tarihi Osmanlı Camisi'nin kapısının üstünde yer alan tarihi motifin çalındığı belirtild.
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü sınırları içinde kalan Antik Çağ'ın en önemli liman kentlerinden Assos Antik Kenti'nde 2300 yıllık üç balık tabağı ile aynı dönemlere ait olduğu tahmin edilen "olta kancası"…
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın arkeoloji kazılarına ayırdığı ödenek 2013’te 43 milyon TL’yken 2018’de 30,5 milyon TL’ye düştü. Bütçeye işçi giderleri ile mal ve hizmet alımları da dahil. Yükseköğretim Kurulu’nun verilerine göre ise sadece 2018-2019…
Çanakkale'nin Lapseki ilçesi Güreci köyü Üstünlü mevkiinde mayıs ayında kaçak kazı yapan definecilerin elinden kurtarılan yaklaşık 1500 yıllık ve 120 metrekarelik mozaiğin çevresinde arkeolojik kurtarma kazılarında antik yerleşim alanı bulundu.…