Amida Höyük arkeoloji kazıları başkanı Dicle Üniversitesi (DÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, alandaki yerleşimin 8 bin yıl önce başladığının tespit edildiğini söyledi.
Şanlıurfa'daki Karahantepe arkeoloji kazılarında bulunan, aralarında ikinci Urfa Adamı Heykeli olarak bilinen heykelinde yer aldığı neolitik döneme ait insan ve hayvan heykelleri Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul tarafından basına tanıtıldı.…
Bulgaristan'ın Kırcaali eyaletinde, Yunanistan sınırında doğal gaz boru hattının güzergahı üzerinde geçtiğimiz aylarda bulunan arkeolojik alanlardaki 2019 yılı çalışmaları sona erdi.
Arslantepe Höyüğü'ndeki arkeoloji kazılarında Geç Kalkolitik döneme ait bir evde yaklaşık 5700 yıllık olduğu tahmin edilen çocuk iskeleti bulundu. İskeletin boynundaki ve kollarındaki boncuklar, çocuğun soylu bir Geç Kalkolitik dönem ailesinin üyesi…
2017 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine kaydedilmiş, Aphrodisias Antik Kenti'nde tarihi miras gün yüzüne çıkarılmaya ve korunmaya devam ediyor.
Sahne binasında en alttan en üste kadar iç cephede nelerin olduğunu tamamen çözdüklerini belirten Dr. Öğretim Üyesi Hasan Kasapoğlu; "Günümüzden 1850 yıl öncesine ait yapının sahne binası ve tamamına dair net veriler elde etmiş olduk. 1850 yıl önce…
Kayalıpınar arkeoloji kazıları başkanı Doç. Dr. Vuslat Müller-Karpe, Sivas’ta başka çok önemli Hitit merkezleri var, yazılı belgelerden tanıyoruz. Nerede olduğunu da tahmin ediyoruz ama hiç kazılmadılar" dedi.
İstanbul'un Paleolitik, epipaleolitik, neolitik, kalkolitik dönemlerini araştıran İstYA Projesi kapsamında geçen yıl Beykoz'da bulunan yontma taş dönemine ait taşınabilir kaya sanatına ait nesnelere, bu yılki çalışmayla yeni objeler eklendi. Bölgede…
Hierapolis Antik Kenti'nde dönemin mühendislerinin, bin 800 yıl önce deprem alanında kalan araiye inşa ettikleri kutsal çeşmeyi, özel bir mimari teknile depremden korumayı başardıları anlaşıldı. İşte Romalı mühendislerin depremin etkisini azaltmak…
Bingöl'ün Solhan ilçesinin Murat köyünde yapımı süren Kalehan 2 Barajı nedeniyle sular altında kalacak alanda yürütülen kurtarma kazısında, yaklaşık 3 bin yıllık buğday taneleri bulundu.
Şanlıurfa'daki Karahantepe'de Göbeklitepe'den farklı olarak, anakayaya oyulmuş çukur tabanlı özel yapılar bulundu. Yapılar tıpkı Göbeklitepe'de olduğu gibi içleri boşaltılarak gömülmüş. Ve ilk bulunan figürler de hayli tanıdık. Göbeklitepe'de en çok…
Bölgedeki yüzey araştırmalarında, insanlığın avcılıktan yetiştiriciliğe geçiş süreci, besin üretiminin başlangıcı ve yaşam şeklinin değişimine dair tarım topluluklarıyla ilgili bulgular elde edildiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Murat Özgen,…
Karadeniz Bölgesi'nde bugüne kadar bulunan en eski yerleşim yeri olduğu tespit edilen Kahin Tepe'deki arkeolojik kurtarma kazılarında Akeramik Neolitik döneme ait öğütme taşı, süs eşyası gibi pek eserin üretildiği taş atölyesinin Göbeklitepe ile…
Domuztepe Höyüğünde boyalı seramik kapların üzerinde okçu figürlü resim ve çok sayıda okucu buunması Kazı Başkanı Doç. Dr. Halil Tekin tarafından, ok ve okçuluğun Kahramanmaraş'ta çok eski olgu olduğuna yorumlanıyor. Asurluların Maraş'a ok atılan…
Batman'ın Hasankeyf ilçesinde yapımı devam eden Ilısu Barajı ve HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma Kurtarma çalışmaları kapsamında yürütülen Hasankeyf Höyük'teki arkeoloji kazıları tamamlandı.
2020 yılındaki UNESCO değerlendirmesine rapor hazırlamak için Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi adına Portekiz’den gelen uzman Mariana Correia'nın başkanlığındaki heyet, rapor hazırlamak için Arslantepe Höyüğü'nde incelemede…