İzmir Milletvekili İbrahim Akın, TBMM'e verdiği soru önergesi ile bir çok kazı çalışmasının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ödeneksiz bırakılmasının nedenlerinin açıklanmasını istedi.
Arkeolojik sırlar yumağı Göbeklitepe'de resim yazısı olma ihtimali üzerinde durulan T biçimli taşlar üzerindeki şekillerden bazılarının dili çözüldü. Üzerinde Akbaba, kesik insan başı olduğu tahmin edilen yuvarlak şekil ve el çantasını andırır…
Laodikeia Antik Kenti kazılarında arkeoloji dünyasındaki bulunan ve orijinaline göre yapılan en erken eser grubu olan Skylla grubu heykeller bulundu. Mitolojiye göre Skylla, Messina Boğazı'nda (İtalya kıyıları) pusuda bekleyen kadın başlı vücudunun…
Kahramanmaraş'taki Direkli Mağarası'nda süren arkeoloji kazılarında 14 bin 500 yıllık buluntuların çıktığı katmanda dikdörtgen şeklinde mezar bulundu. Geç Paleolitik dönemde insanlar cenin pozisyonunda gömüldükleri için genellikle mezarlar yuvarlak…
Altın paralar, arkeolog tarafından Türkiye'nin batısındaki antik kent Notion'da bir evin altındaki bir odada bulundu. Pers İmparatorluğu tarafından çıkarılan bir altın para olan Pers daric için kullanılan bir tasarım öğesi olan diz çökmüş bir okçu…
Adana'nın Kozan ilçesindeki Anavarza Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında Abbasiler döneminde inşa edildiği tahmin edilen cami kalıntıları bulundu. Caminin ünlü Abbasi Halifesi Harun Reşid tarafından inşa ettirildiği tahmin ediliyor.…
Sinop'taki Balatlar Kilisesi'nde devam eden arkeolojik kazılarda, üzerinde Yunan alfabesiyle Hacı Dimitrakis yazılı kafatası bulundu. Hacı olmak için Kudüs'e gidip gelen Ortodoks bir din adamı olan Dimitrakis'in kafatasında bir de tümör olduğu tespit…
Orta Anadolu ve Kapadokya’nın bilinen en eski köyü olan Aşıklı Höyük'te aralarında Amerika, Hollanda, Fransa'dan uzmanların da çalıştığı arkeoloji ekibi, 11 bin yıl öncesinde yerleşik yaşama geçen ve 1000 yıl kesintisiz devam eden medeniyetin…
Adana'nın Kozan ilçesindeki UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki "Yenilmez Şehir" Anavarza Antik Kenti'nde 2024 yılı arkeoloji kazılarına başlandı
Suriye sınırının sıfır noktasındaki Oylum Höyük'te, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Üniversitesi ve Kilis Valiliği işbirliğiyle başlatılan arkeoloji kazılarında Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin başkanlığında…
Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Karul, Göbeklitepe'deki arkeoloji kazılarının kasti olarak durdurulduğu ve bölgede yapılan lazer taramasında toprak altındaki kalıntıların üzerine ağaç dikildiği yönündeki sosyal medya paylaşımlar üzerine bir…
2 bin 700 yıllık geçmişe sahip Roma İmparatorluğu'nun liman kenti Parion'daki su altı arkeoloji çalışmaları sırasında, kente ait 2'nci antik liman bulundu.
Samsun Bafra'da, Karadeniz'in bugüne kadar yapılmış en kapsamlı arkeolojik kazısı olan İkiztepe Höyüğü'nde 2024 arkeolojik kazı sezonu başlıyor. Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt, alanda yapılacak…
Türk ve Ermeni tarihi açısından önemli kazı çalışmalarına, 10 üniversiteden sanat tarihçileri, arkeologlar, antropologlar, mimarlar ve öğrencilerden oluşan 35 kişilik ekip iştirak ediyor.
Anadolu'da ilk yazılı belgelerin bulunduğu Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü'nde yeni kazı sezonu başladı.
Arkeologlar, Adıyaman'ın Kahta ilçesindeki Arsemia Ören Yeri yakınlarında bulunan su yolu tünelinde kazı çalışmaları başladı.