Tieion'daki antik tapınağın ayağa kaldırılması hedefleniyor
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde Tieion Antik Kenti'nde 13 yıldır süren kazılar sırasında 2007'de bulunan Roma tapınağının gün yüzüne çıkarılması için arkeolojik çalışmalar devam ediyor.
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde Tieion Antik Kenti'nde 13 yıldır süren kazılar sırasında 2007'de bulunan Roma tapınağının gün yüzüne çıkarılması için arkeolojik çalışmalar devam ediyor.
Kazamat denilen odalar zinciriyle oluşturulmuş dış tehditlere oldukça dayanıklı ve gelişmiş savunma sistemiyle çevrili yerleşim yerinde, iki yüz metre arayla ortaya çıkan ikinci anıtsal kapı, kazı heyetini heyecanlandırdı. Anıtsal kapılar sıradan…
Balıkesir'in Burhaniye ilçesindeki Adramytteion Antik Kenti'nde 8 yıldır yürütülen kazıların bu sene için planlanan bölümü sona erdi. Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Murat Özgen, alanın kendine has yaşayan dokusuyla arkeolojik bir potansiyeli olduğunu…
Pendik kültürü olarak da adlandırılan Fikirtepe Kültürü'ne ait sıradışı seramiklerin benzerlerine Bilecik'in Bahçelievler Mahallesi'ndeki arkeolojik kurtarma kazıları sırasında rastlandı. Böylece gizemli kültürün daha önce İznik'e kadar vardığı…
Trak Kralı Kersobleptes'in altın tacı ile elbiselerini bulunduğu Hera'nın Şehri'ne bu sene yapılacak kazılarda, Trakların sağlık ve kült merkezlerinin ortaya çıkarılması hedefleniyor.
Eski Türkistan’ın antik Yesi Şehri'nin bulunduğu Kultobe arkeolojik kazı alanında şekli Haçı andıran bir kale kalıntısı, kalenin eski katmanlarında ise aralarında altın takılarında da bulunduğu pek çok mücevher keşfedildi.
Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Ani Ören Yeri'nde başlatılan arkeolojik kazılar, çevre düzenlemesi ve temizlik çalışmalarında Orta Çağa tarihlenen Ermeni ve Selçuklu dönemlerine ait olduğu tahmin edilen sırlı ve…
Amida Höyük arkeoloji kazıları başkanı Dicle Üniversitesi (DÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, alandaki yerleşimin 8 bin yıl önce başladığının tespit edildiğini söyledi.
Şanlıurfa'daki Karahantepe arkeoloji kazılarında bulunan, aralarında ikinci Urfa Adamı Heykeli olarak bilinen heykelinde yer aldığı neolitik döneme ait insan ve hayvan heykelleri Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul tarafından basına tanıtıldı.…
Bulgaristan'ın Kırcaali eyaletinde, Yunanistan sınırında doğal gaz boru hattının güzergahı üzerinde geçtiğimiz aylarda bulunan arkeolojik alanlardaki 2019 yılı çalışmaları sona erdi.
Arslantepe Höyüğü'ndeki arkeoloji kazılarında Geç Kalkolitik döneme ait bir evde yaklaşık 5700 yıllık olduğu tahmin edilen çocuk iskeleti bulundu. İskeletin boynundaki ve kollarındaki boncuklar, çocuğun soylu bir Geç Kalkolitik dönem ailesinin üyesi…
2017 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine kaydedilmiş, Aphrodisias Antik Kenti'nde tarihi miras gün yüzüne çıkarılmaya ve korunmaya devam ediyor.
Sahne binasında en alttan en üste kadar iç cephede nelerin olduğunu tamamen çözdüklerini belirten Dr. Öğretim Üyesi Hasan Kasapoğlu; "Günümüzden 1850 yıl öncesine ait yapının sahne binası ve tamamına dair net veriler elde etmiş olduk. 1850 yıl önce…
Kayalıpınar arkeoloji kazıları başkanı Doç. Dr. Vuslat Müller-Karpe, Sivas’ta başka çok önemli Hitit merkezleri var, yazılı belgelerden tanıyoruz. Nerede olduğunu da tahmin ediyoruz ama hiç kazılmadılar" dedi.
İstanbul'un Paleolitik, epipaleolitik, neolitik, kalkolitik dönemlerini araştıran İstYA Projesi kapsamında geçen yıl Beykoz'da bulunan yontma taş dönemine ait taşınabilir kaya sanatına ait nesnelere, bu yılki çalışmayla yeni objeler eklendi. Bölgede…
Hierapolis Antik Kenti'nde dönemin mühendislerinin, bin 800 yıl önce deprem alanında kalan araiye inşa ettikleri kutsal çeşmeyi, özel bir mimari teknile depremden korumayı başardıları anlaşıldı. İşte Romalı mühendislerin depremin etkisini azaltmak…