Oylum Höyük'te 4 bin yıllık nar kabuğu bulundu
Kilis'teki Oylum Höyük arkeoloji kazılarında Orta Tunç Çağına tarihlenen yerleşim tabakası içinde bulunan nar kabuğu Yanarak kömürleştiği için çürümeden günümüze ulaşabilmiş...
Kilis'teki Oylum Höyük arkeoloji kazılarında Orta Tunç Çağına tarihlenen yerleşim tabakası içinde bulunan nar kabuğu Yanarak kömürleştiği için çürümeden günümüze ulaşabilmiş...
Urartu Kralı II. Rusa tarafından Van Gölü'ne hakim tepeye yaptırılan Ayanis Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan odanın gizemi araştırılıyor
Manisa'da geçtiğimiz yıllarda bulunan 2 metre 70 santimetre boyundaki Hestia Bollaia kült heykeli sergilenmek için yeni Manisa Arkeoloji Müzesi'ni bekliyor. Aigai Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin, 'Bugüne kadar antik dünyada Hestia'nın…
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü'ndeki 7 bin yıllık Assos Antik Kenti'nde bu yıl ilk kez 12 ay devam edecek kazılarda, bir atöyle içerisinde günümüzden bin 600 yıl öncesine ait kemikten yapılmış ilginç buluntular ortaya çıkarıldı.…
Çatalhöyük'ten bin yıl daha önce kurulmuş yerleşim alanını Çatalhöyük'ün atası olarak yorumlayan Prof. Dr. Dougles Baird, Boncuklu Höyük'te insanların 10 bin 300 yıl öncesinde tuvalet ihtiyacını karşılamak için foseptik çukur kazdığını ve bunun için…
Kütahya'daki Tavşanlı Höyük'te; Türk Tarih Kurumu ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ile merkezi İsviçre'de bulunan Luwian Studies Vakfı iş birliğiyle Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr.…
PTT A.Ş Genel Müdürü Kenan Bozgeyik, Amasya'daki Oluz Höyük arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan ve Perslere ait 2500 yıllık posta istasyonu olabileceği ihtimali üzerinde durulan kalıntılarının bulunduğu alanı ziyaret etti.
Çayönü Höyüğü Arkeoloji Kazı başkanı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aslı Erim Özdoğan, Çayönü'nün açık hava müzesine dönüştürülmesinin hedeflendiğini söyledi.
Bilecik'in Osmaneli ilçesinde bilim adamlarından oluşan ekip tarafından yürütülen arkeolojik yüzey araştırmalarında, yaklaşık 2 bin yıllık olduğu ve Haçlıların Anadolu'ya geçerken kullandığı belirtilen antik yolun 77 metrelik bölümü…
Antalya'nın Kaş ilçesinde Antil Çağda Likya Birliği'nin başkenti Patara'da keşfedilen Osmanlı Devleti'nin 1906 yılında Afrika'daki toprakları ile iletişim için kurduğu ilk telsiz telgraf istasyonunun, 113 yıl sonra düzenlenen törenle tanıtımı…
Prof. Dr. Mehmet Işıklı, 'keşfimiz arkeoloji tarihi açısından çok önemli. Analizini yaptırdık. İnsanların binlerce yıl boya kullandığını biliyoruz ama onlar doğaldı. Ya kök boya ya da doğada bulunan renkli taşlarla yapılıyordu. Burada gördüğümüz ve…
Troya'daki en eski yerleşimle ilgili bilgiye ulaşılmasının dünya arkeolojisi bakımından da önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Rüstem Aslan, artık Troya 5 bin 500 yıllık geçmişe sahip' diyebiliriz. Zaten daha önceki dönemlerde tartışılan bir konuydu…
Japonya'daki Notre Dame Seishin Üniversitesinde görev yapan Prof. Dr. Ryoichi Kontani, 30 yıldır Kırşehir'in Kaman ilçesinde Kalehöyük arkeoloji kazılarına katılıyor ve "30 yıldır Türkiye'de çalışıyorum. Japonya'ya dönerken gurbete gidiyormuş gibi…
Erzurum'daki tarihi kalede gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında, 700-800 yıl önce yapıldığı tespit edilen atık ve temiz su isale hatları bulundu.
Arkeoloji kazı çalışmalarını Denizli Müze Müdürlüğü’nün, bilimsel danışmanlığını Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Beyazıt’ın üstlendiği Tabae Antik Kenti'ni ziyarete gelenlere, kazı alanını daha bilinçli şekilde gezebilmeleri…
Mersin Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Tarsus ilçesinde Arkeolojik Yüzey Araştırmaları 2019 yılı çalışmaları Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Kaplan'ın başkanlığında…