İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar'ın başkanlığında Van Kalesi’nin kuzeyindeki höyükte yürütülen arkeoloji kazıları için Van Büyükşehir Belediyesi'nin tahsis ettiği ulaşım…
Eskişehir'de, 1288'de Osman Gazi tarafından fethedilen, 1299'da ilk hutbe okutularak Osmanlı Beyliği kurulduğu Karacahisar Kalesi'ndeki arkeoloji kazılarının 2019 sezonu başladı. AÜ Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, 5 yıl aradan sonra yeniden…
Anadolu'dan Trakya'ya gelen ilk insanların tarımsal faaliyetlerine ilişkin bulgular elde edilen Kırklareli'ndeki Aşağıpınar arkeolojik kazılarında sona gelindi. 28 yıldır devam eden çalışmalar, son kazı sezonunun bitmesiyle…
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Oluz Höyük arkeoloji kazı başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, İslam dininde tevhit, din felsefesinde monoteizm denilen inancın, Anadolu'da ilk örneğinin Oluz Höyük'te yaşandığını…
Dünyanın en ünlü arkeoloğu niçin hiç var olmamış eserleri uydurmaya çalıştı? 'Arkeolog James Mellaart -ben dahil- bilim insanlarını ömrü boyunca kandırdı' diyen Dr. Eberhard Zangger, bu soruya cevap arayanlar arasında. Dr. Zangger, Mellaart'ın Beyköy…
Doç. Dr. Ahmet Cem Erkman ve öğrencileri, Kırşehir'in Kaman ilçesinde, 7 milyon yıllık fosillerin bulunduğu Kurutlu köyündeki kazıları zaman zaman ağaç altlarında, zaman zaman da karavanda kalarak sürdürüyordu. Köydeki eski ilkokul binası, tamir ve…
Geçtiğimiz günlerde yeni bir katman keşfedilen Çanakkale'nin merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içindeki Troya Antik Kenti'nde yeni bir kutsal alan bulunduğu açıklandı. Böylece Troya Batı Kutsal Alanı ve Atina Tapınağı'nın kutsal alanı dışında…
Aydın'ın Karacasu ilçesindeki Roma döneminin en iyi korunan antik yerleşimlerinden Afrodisyas Antik Kenti'ndeki akeoloji kazılarında bulunan İmparator Diocletianus'un Tavan fiyat Bildirisi, restorasyon çalışmasının ardından ziyarete…
Amasya’daki Oluz Höyük'te süren arkeoloji kazılarında geçen yıllarda Zerdüşt inancıyla ilgili mevcut bilgileri değiştirecek Ateşgede bulunduğunu hatırlatan
Prof. Dr. Şevket Dönmez, Ateşgedenin 1 metre yanındaki fonksiyonunu çözülmeye çalışılan…
Eskişehir’in Seyitgazi ve Han ilçelerinde yapılan arkeolojik yüzey araştırmalarında litaratürde benzeri bilinmeyen ve üç satırdan oluşan Paleo-Frigçe yazıtlı bir ünik idol bulundu.
Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann döneminde keşfedilen ve Troya-1 olarak adlandırılan 10. katmandan daha eski bir katman bularak Troya-0 olarak adlandırdıklarını belirten Prof. Dr. Rüstem Aslan, arkeoloji dünyasını heyecanlandıracak keşfin kentin…
Büyük İskender'den sonra Anadolu'da kurulan ilk kent devletlerinden Tabae Antik Kenti'ndeki kazı ve restorasyon çalışmaları Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Beyazıt başkanlığındaki heyet tarafından…
Arkeoloji Atölyesi, bu yılda yüzlerce çocuğu ağırladı UNESCO dünya mirası listesine giren Afrodisias Antik Kenti, Geyre Vakfı Sponsorluğunda Kültür ve Turizm Bakanlığının projesi olan Arkeoloji Atölyesinde geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da…
Karadan 3 günde ulaşılabilen Van'daki Ayanis Kalesi ile Bitlis'teki Kef Kalesine Urartuların Van Gölünü kullanarak yarım günde ulaştığına inanan arkeologlar, bu bağlantıyı bilimsel olarak ispatlamak için su altı arkeologlarından destek alıyor.…
Aydın'ın Söke ilçesi merkezine 15 kilometre mesafede, Samsun Dağı'nın güney yamacında 370 metre yükseklikte sarp bir kaya üzerine kurulan, döneminin liman kenti Priene'deki arkeoloji kazıları Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hakan…
Mengüçlü Beyliğinin merkezi Erzincan'ın Kemah ilçesinde Elazığ il merkeze 50 kilometre uzaktaki hakim bir tepede kurulan Kemah Kalesi'nde, 9 yıl önce Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü koordinesinde başlatılan arkeoloji…