Çatalhöyük'te nüfus arttıkça şiddet olaylarının oranı da artmış
Arkeolojik kalıntıların analizine göre Anadolu'da kurulan dünyanın ilk Neolitik Şehri kurulduktan bin yıl sonra çok kalabalıktı ve insanlar birbirlerini öldürmeye başlamıştı.
Arkeolojik kalıntıların analizine göre Anadolu'da kurulan dünyanın ilk Neolitik Şehri kurulduktan bin yıl sonra çok kalabalıktı ve insanlar birbirlerini öldürmeye başlamıştı.
Yozgat'ın Sorgun ilçesinin Taşlık köyü yakınlarındaki Uşaklı Höyük'te geçen yıl gerçekleştirilen arkeoloji kazılarda elde edilen bulgular masaya yatırıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Stefania Mazzoni, Hitit dilindeki çivi yazısı yazılı tablet…
Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Emre Okan bölgenin arkeologlar için heyecan verici olduğunu kaydetti ve bu ve buna benzer antik kentlerdeki en büyük sıkıntı; nerede ne olduğunu tahmin ediyoruz ama onlara kısa vadede…
Laodikya Antik Kenti'ndeki kazı ve restorasyon çalışmaları, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, bu yılki en önemli projelerden birinin, stadyuma ulaşımı sağlayan antik yolun açılması…
Bilecik'te arkeolojik yüzey araştırmaları sırasında iki yıl önce keşfedilen ve Paleolitik döneme ait izlere rastlanan 150 metre uzunluğundaki mağarada arkeoloji kazılarına başladı.
Hititlerin 3200 yıldır çalışan zaman makinesi keşfedildi. Jeoarkeolog Dr. Eberhard Zangger ve arkeoastronom Dr. Rita Gautschy, Çorum'da Hititlere ait 3.200 yıllık Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı'nın sırlarını çözdüklerini açıkladılar. Makaleye göre…
FEST Travel sponsorluğunda süren Tunceli Yüzey Çalışmaları, Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümünde Öğretim Üyesi Dr. Yasemin Yılmaz başkanlığındaki ekip tarafından yürütülüyor.
Teos Antik Kenti’nde arkeoloji kazılarıo ve restorasyon çalışmaları Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Musa Kadıoğlu başkanlığında yürütülüyor.
Trabzon'da 4 ayrı üniversiteye mensuo akademisyenler tarafından 20 günde gerçekleştirilen arkeolojik yüzey araştırmalarında e 34 buluntu yeri tespit edildi.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2012'de dahil edilen, Anadolu'daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı'na ev sahipliği yapan Aizanoi Antik Kenti'nde, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümünce yapılan kazı ve alan araştırmalarının bu yılki…
Gaziantep'in Karkamış ilçesinde Suriye sınırındaki Karkamış Antik Kenti'nde Türk-İtalyan ekip tarafından yürütülen ve güvenlik nedeniyle geçen yıl ara verilen arkeolojik araştırmalara yeniden başlandı.
Mersin'in Tarsus ilçesinde 4 yıl önce apartman inşaatı yapılması planan alanda sondaj kazısında ortaya çıkarılan Roma Yolu, Anıtlar Kurulu kararı ile koruma amaçlı olarak arkeologlar gözetiminde, özel yalıtım malzemeleri ile kaplanarak toprağa…
Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianaupolis Antik Kenti'nde bu ay içinde yeniden başlaması planlanan 2019 yılı arkeoloji kazılarında hedef Kilise C ve 'Nekropol' alanları.
Türkiye kültürel anlamda çok zengin bir ülke diyen Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı İdare Heyeti Başkan Yardımcısı Feyhan Yaşar, Çatalhöyük’e verdikleri destekle bir arkeolojik kazı alanında daha tarihe ışık tutacakları için heyecanlı olduğunu…
Anadolu'nun, arkeolojik ve kültürel miras açısından önemli zenginliklerini barındıran Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale,…
Konya'daki tarih öncesi metropolde Yakındoğu’daki en eski bağırsak paraziti enfeksiyonunu gösteren arkeolojik kanıtlar ortaya çıktı. Yapılan palaeoparazitolojik araştırmalar, avcılıktan tarıma geçiş yapan Çatalhöyük insanlarının etkilendiği…