Eyüp Sultan merkezindeki otopark inşaatında Osmanlı ve geç antik çağa ait yapı kalıntılarına rastlandı. Arkeolog ve mimarlara göre İstanbul'un tarihi topoğrafyası ve arkeolojisi açısından önemli ipuçları veren kalıntıları, İstanbul 1 Numaralı kültür…
Göç yollarının ortasında kalmasına rağmen Anadolu avcı toplayıcılarının gen havuzunun 7.000 yıl boyunca çok az değiştiğini savunan DNA araştırması, Anadolu'ya çifçiliğin Mezopotamya'dan geldiği iddialarını desteklemiyor, Anadolu'nun ilk çiftçilerinin…
Hititler'den Roma ve Bizans'a kadar pek çok medeniyetin izlerini bünyesinde barındıran Arslantepe arkeoloji kazılarında yağmur drenaj hattı gibi altyapısı bulunan kerpiçten saray ve 2 bini aşkın mühürle, Anadolu'da ilk şehir devletinin yapıları…
Ordu'daki Kurul Kalesinde yapılan arkeoloji kazılarında ortaya çıkan veriler, Mithradates Kalelerindeki tünellerin bugüne kadar tahmin edildiği gibi askeri manevra ya da su kaynağına ulaşım için yapıldığına dair tezleri boşa çıkardı. Mithradates…
Antalya'nın Serik ilçesindeki Sillyon Antik Kenti'ndeki arkeolojik yüzey araştırmalarına dair elde edilen bilgileri açıklayan Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Elemanı Dr. Murat Taşkıran, Sillyon, sürekli…
TINA Denizcilik Arkeolojisi Dergisi'nin 9. ve 10. sayıları Anadolu ve çevresindeki denizlerde prehistorik ve protohistorik denizcilik etkinliklerini konu ediniyor.
Avustralya'nın güneydoğusunda 125 milyon yılllık küçük kangru büyüklüğünde yeni bir dinozor türü bulundu. Otobur dinozor, çenesi bir tür savaş gemisi olan kalyonun ters dönmüş haline benzediği için Galleonosaurus dorisae olarak adlandırıldı.…
Sualtı Arkeolojisi'nde bugüne dek bilinen en eski batıklar, 3 Bin 400 yıllık Uluburun batığı ile 3 bin 200 yıllık Gelidonya Batığı idi. Ancak Antalya'da bulunan ve çok sayıda in situ vaziyette ingot içeren bir enkaz daha var ki Mısır duvar…
12 ay kesintisiz sürecek arkeoloji kazılarının UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Harran Ören Yeri'nin kalıcı listeye girmesine katkı sağlayacağı tahmin ediliyor.
Troya Ören yeri ve Müzesi, Tevfikiye ve Çıplak Köyleri başta olmak üzere Troya kültür alanı içerisinde kalan arazinin tamamını gezerek ilgili kurumlardan bilgi alan Troya Çalışma Grubu, geleceğe dönük yapılabilecek yatırımlar konusunda fikir…
Kırklareli'de tarihi su kuyuları ve gizemi araştırılan tünellerin bulunduğu tarla 1'inci Derece Arkeolojik SİT Alanı olarak tescil edildi. Tarla süren çiftçinin bulduğu, askeri amaçlı su temini ve haberleşme amaçlı olarak kullanıldığı da ortaya…
Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı denetimi ve desteğinde kazı süresinin yı boyunca süreceği arkeolojik alanlar merak ediliyordu. Arkeolojik kazıların 12 ay boyunca yapılabilmesi için hazırlanan projenin tanıtım toplantısında kazı süreleri…
2019 Arkeolojik Kazıları Basın Tanıtımı yapıldı. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında arkeolojik kazıların sürelerinin uzatılarak yıl içine yayılmasına ilişkin…
Muğla’nın Bodrum ilçesinde 3. derece arkeolojik sit alanına yapılması planlanan inşaat öncesi gerçekleştirilen sondaj çalışmaları sırasında Helenistik döneme ait onlarca kaya mezarı bulundu.
Ani Harabeleri arkeoloji kazılarının daha iyi yapılabilmesi, projelendirilebilmesi ve bütçe ayrılabilmesi için yeni projeleri olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, arkeolojik alanda hem kazı süresinini uzatılacağını hem de…
Hırbe Helale nekropolü arkeoloji kazılarında neler bulunmuştur? Arkeolojik alan nerededir?