Yalvaç'ta Büyük İskender'i andıran büst bulundu
Isparta'nın Yalvaç ilçesindeki Pisidia Antiokheia Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarında Büyük İskender'e benzeyen 25 santim büyüklüğünde mermer büst bulundu.
Isparta'nın Yalvaç ilçesindeki Pisidia Antiokheia Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarında Büyük İskender'e benzeyen 25 santim büyüklüğünde mermer büst bulundu.
Göçebe arkeolojisinin yanı sıra Türk kültürü arkeoloji açısından da büyük önem taşıyan Amasya'daki Oluz Höyük kazılarında ortaya çıkan Türkmen mezarları Türklerin Anadolu'daki bilinen en erken biyolojik kanıtlarını oluşturuyor.…
Arkeologlar Derneği'nin 2019 yılı manifestosu belirlendi. Tüm arkeologların ve arkeoloji alanına emek verenlerin yeni yılını kutlayan Arkeologlar Derneği Başkanı Soner Ateşoğulları, yeni yıldan beklentilerini sıraladı ve Türk Arkeoloji Enstitüsü'nün…
Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ahmet Bilir başkanlığında incelemeye alınan çapanın bulunduğu yerde, dalış yapılarak batık olup olmadığının araştırılacağını söyledi. Elde edilecek bulgulara göre deniz altı arkeoloji çalışması…
Yalvaç’taki Pisidia Antiokheia Antik Kenti’nde 11 yıldır yürütülen kazı çalışmalarına başkanlık eden SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, Kültür ve Turizm Bakanlığı kararıyla antik kentteki kazı…
Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde belediyenin altyapı çalışması sırasında bulunan tarihi Eirenopolis şehrine ait bin 600 yıllık kanalizasyon sistemi, tuvalet ve temiz su boruları, ilk günkü gibi sapasağlam turizme kazandırılmayı…
Yaklaşık 13 asırlık Emeviler Dönemi'nde eseri olan yüzlerce odaya sahip üç katlı Harran sarayı, Orta Doğu ülkeleri çinde Orta Çağ'dan bu yana ayakta kalmış nadir saray örneklerinden. Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı…
Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Roma döneminde kurulan, savaş, ticaret ve hac yolu olarak kullanılan Justinianus Köprüsü'nde devam eden restorasyon ve arkeolojik kazı çalışmaların yapıldığı alanlarda incelemelerde bulundu. Vali Nayir, Nayir, kazı…
Antik dönemde adı Anaia olan Kadıkalesi Örenyeri'nde yapılan arkeoloji kazılarında bulunan 8 asır önce imal edilmiş tuğla ve kiremitlerde başta kedi ve köpeklere ait olmak üzere çok sayıda hayvan patisi izlerine rastlandı.
Zincirli Höyük’te 2017 yılı arkeoloji kazılarında bulunan taş kozmetik kabının üzerinde bir büyü yer aldığı tespit edildi. Ön ve arka tarafında muhtelif hayvan figürleri bulunan kapta bir akrep, bir kırkayak ve Aramice metin yer alıyor. Cin bağlama…
Helenistik dönemde İzmir'de yapılan ve 1500 yıl önce üzeri toprakla kapanan Smyrna Tiyatrosu, bölgenin arkeolojik Sit alanı ilan edilmesinin ardından 2012 yılında üzerine yapılan evlerin yıkılmasından sonra başlayan arkeoloji kazılarıyla gün yüzüne…
Bayburt Kalesi arkeoloji kazılarında Roma iskanına ışık tutacak yazıt fragmenti ile kalenin kuzey sur duvarı dışında daha önceden tespit edilen ve demir çağına tarihlenen su tünelini destekleyen kutsal alan keşfedildi. Keşfedilen açık hava tapınma…
Beykoz'daki arkeolojik yüzey araştırmaları İstanbul'daki yaşam izlerini yontma taş devri olarak ifade edilen Paleolitik çağa kadar götürdü. İ.Ü. Arkeoloji Bölümü Tarih Öncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Güldoğan İstanbul'un…
Bursa Valiliği, İznik'te 3 yıl önce kanalizasyon çalışması sırasında keşfedilen ancak arazide mülkiyet tartışması yüzünden arkeolojik kurtarma kazısı yapılamayan alandaki mozaiğin üzerinde çöp konteyneri konulduğu haberlerine tepki gösterdi. İznik…
Menteşeoğulları Beyliği'ne de başkentlik yapan Beçin Antik Kenti'ndeki tarihi Yelli Camisi'nin restorasyonu tamamlandı. Antik kentteki Yelli Camisi 500 yıl sonra ibadete açılacak. Beçin Kalesi kazılarında, sur içi şehir kısmında yer alan seymenlik…
Urartuların ilk yazıtı Madırburç'un bazı bilim insanlarınca iskele olarak değerlendirildiğine dikkat çeken YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Van Gölü'nün Urartular döneminde taşımacılıkta etkin şekilde…