Tarihi alede bu yıl 45 kişilik ekiple gerçekleşen arkeolojik çalışmalarda tarihi yapı kalıntıları ile seramik, çini, alçı kabartma, ok ucu, mancınık taşı, mutfak eşyaları, tıbbi aletler ve taş mühür gibi küçük parçalardan oluşan 20 bin objeye…
Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nde 2018 yılı arkeoloji kazıları sona ererken, alanda iki yıl önce bulunan 2.200 yıllık fil dişinden yapılmış keçi kabartmalı tabletin Asur ve Arslantepe arasındaki bağı ortaya çıkardığı açıklandı.…
Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Hazar gölünün suları altında bulunan tarihi kale, sur ve diğer kalıntıların gün yüzüne çıkarılması ve bölgenin dalış turizmine kazandırılması için arkeolojik çalışma başlatıldığını…
UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan ve binlerce yıllık tarihe ev sahipliği yapmış Kültepe, arkeoloji bölümünde okuyan Güney Koreli öğrenciler için eğitim yuvası oldu.
Tophane'deki Hisar Arkeopark'ta süren arkeoloji kazılarında 18. ve 19. yüzyıla ait çok sayıda pipo bulundu. Terrakotta Osmanlı pipolarının üzerinde üretim atölyelerinin amblemleri olabilecek kabartmalar tespit edilirken, bölgenin tütün ekonomisinde…
2010 yılından sulara gömüldükten 8 yıl sonra Tahtaköprü Barajı'nda sular çekilince yeniden gün yüzüne çıkan arkeolojik alanı erozyondan korumak amacıyla yapılan çelik kafeslerle örülmüş taş duvarların sapasağlam durduğu görüldü.…
Prusias ad Hypium Antik Kenti'ndeki 2018 yılı arkeoloji kazıları hakkında bilgi verem Doç. Dr. Emre Okan, daha önceki yıllarda alanda ev inşa eden insanların tarım amacıyla yığdıkları toprakla farkında olmadan tiyatronun altyapısını koruduklarını…
Tokat'taki Komana Pontika Antik Kenti'nde sürdürülen arkeoloji kazılarında bu yıl, antik kentin tarihini bin 300 yıl geriye götüren izlere ulaşıldı.
Beşiktaş'ta metro inşaatı sırasında bulunan arkeolojik alanın yakınındaki Bahçeşehir Üniversitesi Güney Kampüsü'nde süren inşaat alanında tarihi kalıntılar tespit edildi. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü arkeologları
alana gelerek incelemelere…
Kanuni Sultan Süleyman tarafından oğlu Şehzade Cihangir için Mimar Sinan'a yaptırılan, geçirdiği 5 yangından sonra Sultan 2. Abdülhamid tarafından yeniden inşa ettirilen Cihangir Camisi, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yürütülen 3 yıllık restorasyon…
Ezine'nin Dalyan köyündeki Alexandria Troas arkeoloji kazı alanının yanındaki tarlada dev küpler içinde Bizans dönemine ait orak, çapa, pala, karasaban ucu gibi demir tarım aletletleri ile testere, el rendesi, ahşap delici ve kazıyıcı spatula gibi…
Bitlis Kalesindeki arkeoloji kazılarında bu sene Osmanlı ve Bizans dönemlerine ait mimari dokunun yanı sıra 90 civarında taşınır buluntu elde edildi. Buluntular arasında Bizans imparatoru 10. Dukas dönemine ait bir sikke de yer alıyor.
50 bin nüfuslu kentken aniden terk edilen Hadrianaupolis'in gizemini çözmeye çalışan arkeologlar, arkeolojik kazılarda bulunan kilisede hiç bozulmamış sanat harikası mozaikler bulmuştu. Mozaiklerde Hz. İsa'nın havarilerinden Marcos ve Lucas boğa ve…
Arkeolog, mimar ve restoratörler Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Aytaç Coşkun'un başkanlığında Diyarbakır'daki arkeolojik ve kültürel mirasın tespiti için yüzey araştırması yapıyor.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nin oluşturduğu suni arkeolojik kazı alanı ve Roma Villasında çalışan öğrencilerin geliştirdiği robotlar, Roma kanalının içindeki eserleri zarar vermeden çıkarabildi. Proje gerçek kazılarda kullanılabilirse tarihi…
4 yıl süren arkeoloji kazıları ve restorasyonların ardından geçtiğimiz ay ziyarete açılan Lyrboton Kome Antik Kenti'nin öyküsünü anlatan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, alanın bir zamanlar definecilerce talan edilen araziyken bugün arkeopark…