Çatalhöyük sakinlerinin mutfakta neler pişirdiği araştırıldı
Çatalhöyük'teki arkeolojik kazılarda bulunan çanak çömleklere sızmış besin artıklarının analizi, Anadolu'da neolitik çağ çiftçilerinin mutfak kültürleri hakkında ipuçları ortaya çıkardı.
Çatalhöyük'teki arkeolojik kazılarda bulunan çanak çömleklere sızmış besin artıklarının analizi, Anadolu'da neolitik çağ çiftçilerinin mutfak kültürleri hakkında ipuçları ortaya çıkardı.
Hititlerin Başkenti Hatuşa'da Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından sürdürülen kazılarda, ritüellerde üst düzey yöneticilerin 'tanrıyı içmek' için kadeh olarak kullandığı tahmin edilen 3 bin 500 yıllık boğa biçimli içki kabı…
Adana'da, her yıl ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde arkeolojik kazıların sürdüğü Misis Antik Kenti'nde 2018 yılı ikinci dönem kazıları başladı. Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, kervansaray restorasyonu çalışmalarının tamamlanmasıyla bölgenin…
Aktopraklık Höyüğü'nde süren arkeoloji kazıları ve müze kurma çalışmaları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Necmi Karul, ziyaretçileri 8500 yıllık zaman yolculuğuna çıkaran Aktopraklık Doğa Tarihi ve Arkeoloji Müzesi alanındaki Neolitik, Kalkolitik…
Milas'ta Ağustos ayında elektrik direkleri dikilirken ortaya çıkarılan mezarların 8 farklı tipe ayrıldığını belirten Arkeoloji Kazı Başkanı Doç. Dr. Abuzer Kızıl, 'sanduka mezar, lahit mezar, kiremit çatkılı mezar, kiremit sanduka, basit mezar,…
İzmir'in bilinen en eski yerleşim alanında yer alan Yeşilova Höyüğü'ndeki arkeolıji kazılarında, yaklaşık 3-5 kilogram ağırlığında olduğu tahmin edilen 8 bin yıllık bir çipuranın çene kemiği bulundu. Kalıntılar 8 bin yıl önceki İzmirlilerin denziden…
Aizanoi Antik Kenti'nde bulunan Zeus Tapınağı'nın duvarlarına çizilmiş Çavdar Türklerine ait 400 petroglif tarzı figür ile Bizanslılar tarafından kazınmış yüzlerce haç figürü bulundu.
Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki Büyük Göztepe Tümülüsü'nde 2012'den itibaren aralıklarla yapılan arkeoloji kazıları tamamlandı. Tümülüsün turizme kazandırılması Safranbolu Belediyesi proje hazırladı. Safranbolu'da arkeoloji müzesi kurma çalışmaları…
Manisa'daki Aigai Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarında, antik dönemde şehirlerin önemli toplanma merkezleri olan tiyatrolara giriş çıkışları kolaylaştırmak için yapılan ve vomitorium adı verilen 2 bin 200 yıllık giriş ve taşlara oyulmuş tiyatro…
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ünlü filozof Apollon'un yaşadığı Tyana Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazı çalışmalarına
Bitlis Kalesi'nin kuzey surlarındaki mermer kitabenin çözümü yapıldı.
Arslantepe Höyüğü'ndeki arkeoloji kazılarında geçen yıl tapınak olarak nitelendirilen alanın altındaki mezarlarda bulunan üçü bebeklere, diğeri bir kadına ait kafataslarının binlerce yıl önce bilinçli şekilde deforme edilerek şekillendirildiği tespit…
Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman gibi padişahlara ev sahipliği yapan Edirne Sarayı'nın kazıları 3 yıllık aradan sonra yeniden başladı.
1968’den bu yana Türkiye otomotiv sanayisine yön veren, bu sene 50. yılını kutlayan Tofaş, sosyal sorumluluk projeleriyle de Türkiye’nin tarihi mirasına sahip çıkıyor. Tofaş, bu kapsamda 2005’ten bu yana Denizli’de yer alan Hierapolis Antik Kenti’ne…
Helenistik ve Roma dönemlerinden izler taşıyan Hierapolis, MS.60 yılında geçirdiği depremlerden dolayı oluşan fay hattı izleri hala görülebiliyor. Tofaş, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında desteklediği Hierapolis Kazılarında fay hattının geçtiği…
Milattan önce 6. yüzyıldan itibaren küplerin mezar olarak kullanıldığı antik kentte Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Edremit Belediyesinin desteğiyle yürütülen 19. dönem arkeoloji kazılarında 2 pitos mezar bulundu. Arkeolog Prof. Dr. Gürcan Polat,…