Aspendos'ta 2013'te başlayan arkeoloji kazılarının 2022'den itibaren Doç. Dr. Mustafa Bilgin başkanlığında sürdüğünü belirten Bakan Ersoy, antik kentin henüz sadece yüzde 2'sinin kazıldığına dikkat çekti.
Erken neolitik kazılarında bulunan taş, kemik ve keramikten yapılmış bazı nesnelerin kişisel süs eşyası olduğu kabul edilemiyordu. Ancak Boncuklu Tarla arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan takılar, erken neolitik dönemde insanların sadece küpe,…
Jeolog Prof. Dr. Doğan Perinçek, arkeoloji kazıları süren Assos Antik Kenti'nin yanı başındaki uydu kentin kaderine terk edilmesini eleştirirken antik sütun ve taşların devşirme malzeme olarak kullandığı bir ahır görüntüleyerek ‘Yılın kahredici…
Anadolu'da ilk yazılı belgelerin bulunduğu Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü'ndeki arkeoloji kazı çalışmalarına, Kore Cumhuriyeti Ulusal Kültürel Miras Araştırma Enstitüsü uzmanlarından bir heyet de katılacak. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh…
Bartın'ın Amasra ilçesi Fatih Mahallesi'nde lojman inşaatına başlanacak alanda 3 metre derinlikte kerpiç yapılara rastlandı. Amasra Müze Müdürlüğü arkeologlarının altı farklı alanda gerçekleştirdiği sondajlar sonrası arkeoloji kurtarma kazılarına…
Antalya'nın Finike ilçesini ziyaret ederek seçim çalışmalarına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Finike ilçesini “Geleceğe Miras Projesi” kapsamına aldıklarını ileten Ersoy, burada bir kültürel miras koridoru oluşturulmasına yönelik…
Dünyanın neolitik çağda bilinen en büyük metropolü kurulan Çatalhöyük'teki arkeoloji kazısında fırın ocağı olarak kullanılan bir mekanda avuç içi büyüklüğünde 8 bin 600 yıllık hamur kalıntısı bulundu. Hamurun günümüze kalabilen dünyanın en eski…
Neolitik çağın gizemi en çok merak edilen konularından biri de kullanılan yapıların ve eşyaların bilinçli olarak toprağa gömülmesi. Eskişehir'in Seyitgazi İlçesi'nde Küllüoba Höyüğü'nde gerçekleştirilen kazılarda da bu geleneğin sürdüğünü gösteren…
Bozcada'daki arkeoloji kazılarında arkeologlar çocuk mezarlarına yoğunlaştı. Bozcaada'daki Tenedos Antik Kentinin nekropol alanı kazılarında çok sayıda çocuk mezarı bulundu! Kazılar sırasında erken yaşta ölen çocukların hem küp mezar hem amfora mezar…
Arkeologların bulduğu bıçakların benzer özellikler taşımasını youmlayan arkeoloji kazıları başkanı, Prof. Dr. Şevket Dönmez, "Büyük olasılıkla Oluz Höyük’te bir atölye olduğunu da düşünüyoruz. Bunların çerçilerden ya da bu işin ticaretini yapan…
Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde düzenlenen programda, "Geleceğe Miras Stratonikeia-Lagina-Labranda" projesini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Stratonikeia Antik Kenti ve Lagina Kutsal Alanı için 900 milyon…
Dünyada yeraltı madenciliği nerede ve ne zaman başladı? Maden çağı nerede ve ne zaman başladı? İlk yeraltı madenciliği nerede başladı ve yeraltı madenciliği ile birlikte insanlığın nasıl bir dönüşüm yaşandı? Arkeolog Prof. Dr. Halil Tekin…
Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Peksimet Mahallesi’nde arkeolojik sit alanı içine inşa edilen bir inşaat için yapılan sondaj kazısında antik Myndos Kenti’ne ait lahit ve kapağı bulundu. İçinde kemiklerin bulunduğu lahit mezarın yarısına kadar su dolu…
Mardin'in Midyat ilçesinde, içinde ibadethane, silo, su kuyuları, barınma, şırahane, işlik, sarnıç ve mezar alanları bulunan, dehlizlerle geçişlerin olduğu 5 bin yıllık yer altı şehrinin 2 etabı bu yıl ziyarete açılacak. Yer altı şehrini ortaya…
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 30 hektarlık alanda Kuzey Mezopotamya'nın Fırat'tan Dicle hattındaki ilk arkeoloji kazısını gerçekleştiren arkeologlar, Neolitik dönemden Ortaçağa kadar yerleşim katmanları barındıran Büyükboğaziye Höyüğü'nde devasa…
Fatih'te 13. yüzyılda Pammakaristos Manastırı olarak yaptırılan ve 16. yüzyılda camiye çevrilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Fethiye Camisi'nin çevresindeki kazı çalışmalarında sona gelindi. Fethiye…