Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu, İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun Topkapı Sarayı'nın sur duvarları arazisini imara açma riski taşıyan 3. dereceye arkeolojik sit alanına dönüştürme kararını iptal etti.…
Dünyanın en büyük yeraltı yerleşimi olan Nevşehirdeki yeraltı şehrinde sadece bir tanesi 7 kilometreye ulaşan galerilere ulaşıldı.
Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross, Kocaeli ili ve ilçeleri arkeolojik yüzey araştırmaları çerçevesinde şu ana kadar toplamda 180 kilometrelik antik yol harita üzerine işlenerek Kültür ve Turizm Bakanlığı'na rapor edilmiş ve bu yolların geçtiği birçok yer sit…
TBMM, yurtdışına kaçırılmak istenen tarihi eserleri yakalamak ve kaçak kazıları engellemek için taslak rapor hazırladı. Raporda dedektörlerin yasaklanmasından, arkeolojik alanların havadan görüntülenerek korunmasına kadar pek çok öneri yer alıyor.…
Bitez Mahallesinde ortaya çıkarılan üç kaya mezarının Roma dönemine ait olduğu düşünülüyor.
Roma dönemine ait o mozaiğin orta ana sahnesinde asma dalı, üzüm taneleri, otlayan geyik, horoz, tavuk, telli turna bulunurken mozaiğin yan çerçevelerinde ise altıgen, baklava dilimi, kalp ve üç boyutlu küre figürleri yer alıyor.
Rengi, dokusu ve bozulmayan yapılarıyla dikkat çeken iki mozaik, bulundukları mezar odalarına yapılan demir kapılarla koruma altına alındı ve ziyarete açılacakları günü bekliyorlar.
Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Yiğit Ozar, tarihi bulguların yok olmaması için Kadıköy’le ilgili 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı kararı alınması gerektiğini söylüyor
Hititlerin başkenti Hattuşa’da yürütülen kazılarda ortaya çıkarılan 4.000 yıllık yanmış buğday örneklerine DNA analizi yapılacak.
500 bin yıllık tarihe tarihe sahip Anadolu'da en eski yerleşim birimlerinden Karain mağarasında bu seneki arkeolojik kazıların hedefi; Paleolitik dönemdeki insanların mağarayı ilk ne zaman iskan ettiklerini tespit etmeye çalışmak olacak. Mağaranın…
Giresun Adası'nda 2011'den itibaren aralıklarla süren arkeolojik kazılarda bu yıl haziran ayı sonunda başlanacak.
Kadıköy’de okul inşaatından Roma lahdi çıktı. Çevre sakinlerinin ihbarda bulunmasıyla inşaat durduruldu ve arkeologlar alanda inceleme yaptı.
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, Hükümet Konağı inşaatı için yapılan sondaj çalışmasında Roma dönemine ait sütun parçaları, taban mozaiği ve insan iskeleti bulundu.
Britanya Türk Kadınları Derneği'nin Londra'da düzenlediği toplantıda, UNESCO dünya kültür mirası adayı, Göbekli Tepe konuşulurken, Kazı Koordinatörü Dr. Lee Clare, Göbeklitepe bulgularına dair açıklamalarda bulundu.
Polatlı Belediyesi, Polatlı Höyük'te koruma ve aydınlatma çalışmalarına başlarken Zafer Tepe'de arkeolojik kazılar yapılması için hazırlıklar sürüyor.
Pamukkale’nin Hierapolis Antik Kenti’nde yapılan araştırmalar, buradaki antik çağ mucizelerinin jeolojik açıklaması olabileceğini işaret ediyor.