Anavarza Kalesinde Hygieia ve Eros'un heykelleri bulundu
Sağlık tanrısı Asklepios'un kızlarından Hygieia'ya ait olduğu düşünülen ve yanında aşk tanrısı Eros'un yer aldığı iki parça halinde baş kısmı bulunmayan heykel gün yüzüne çıkarıldı.
Sağlık tanrısı Asklepios'un kızlarından Hygieia'ya ait olduğu düşünülen ve yanında aşk tanrısı Eros'un yer aldığı iki parça halinde baş kısmı bulunmayan heykel gün yüzüne çıkarıldı.
Rektör Prof. Dr. Murat Türk, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali İhsan Öztürk ve Yumurtalık Kaymakamı Asalet Karabulut; Antik Kilikya'nın önemli liman kenti Aigeae'den ayakta kalan eserleri, Ayas Kalesi ve Marko Polo İskelesi'ni birlikte gezdi.…
Geçtiğimiz günlerde varlığı ortaya çıkan Luvice yazılmış 3.200 yıllık Beyköy Yazıtı'nın bir caminin temelinde olduğu iddia edilmişti. Arkeooloji kazıları yapılması beklenen cami sıkı koruma altına alındı.
Tokat'ta geçtiğimiz aylarda yapılan inşaat sırasında keşfedilen 500 yıllık Osmanlı Dönemi bakır işleme tesisi olarak kullanılan Tokat Kalhanesi'nde arkeolojik inceleme başlatıldı.
Kırıkhan'da keşfedilen mezarlıkta Kayı Boyu damgalı mezar taşları bulundu
Daha önce Frig kültürüyle ilişkili buluntulara rastlanan Kerkenes arkeoloji kazısında bu sene Demir Çağı'na ait olduğu tahmin edilen kurt figürü bulundu. Bulunan kurt betimlemesi Yakın Doğu'da ve Önasya'da rastlanan kurt figürlerinden…
Su altı görüntüleme yönetmeni Tahsin Ceylan; "Tarihte kayıtlarında hiçbir şey yok ama kayıtları olmasa da tam şurada kale var. Kale varsa bu bir şekilde kayda girecek. İşin doğrusu bu kayıt bugün oluştu. Adilcevaz için tarihi ve anlamlı bir gün"…
Kapadokya'da muhtemelen Erken Tunç dönemine ait olduğu belirlenen yerleşim alanın orta kısmında savunma amaçlı inşa edilmiş yaklaşık 4 bin yıllık kale ve sur yapılarına da ulaşıldı.
Taş ocağıyla birlikte heykel atölyesi şeklinde korunan Yesemek antik alanı, Geç Hitit Devletleri Dönemi’ne tarihleniyor.
Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekai Erdal, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Hasankeyf Arkeolojik Kazı Başkanı olarak görevlendirildi.
Resuloğlu arkeoloji kazılarında çalışan arkeoloji ekibi, drone olmadığı için alanı traktör rulmanı ve su borusu kullanarak Hattipot adını verdiği düzeneği geliştirdi. Düzenek yaklaşık 200 liraya mal oldu.
Demre'de sera inşaatı sırasında Myra Antik Kentiyle çağdaş, 2 bin 400 yıllık kaya mezarı bulundu.Demre Çayı'nın taşması sonucu alüvyonlar altında kaldığı tahmin edilen mezarın daha antik dönemde definecilerce yağmalandığı anlaşıldı.…
Milattan sonra 3'üncü yüzyılda Side Yaşlılar Meclisi Başkanlığı yapan Sofron'un heykeli bulundu. Gövdesi bulunan heykelin baş kısmı araştırılıyor.
Denizli'de yaklaşık 800 yıldır defin yapılan İlbadı Mezarlığı'ndaki kazı çalışmalarında Selçuklu dönemine ait medrese kalıntıları saptandı.
Doğu Karadeniz'deki Rum-Pontus Devleti'nin en önemli kültürel miraslarından Santa Harabeleri, 1923'te imzalanan Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi'nin ardından Rumların bölgeden göç etmesi ve 1950'li yıllardan sonra yöre insanının ekonomik…
Kentteki çalışmalar sırasında karşılaşılan tahrip olmuş taş eserler, getirildikleri "taş hastanesi"nde aslına uygun şekilde düzenleniyor.