Bursa'da arkeoloji kazılarının 15. yılının tamamlandığı Aktopraklık Höyüğü'nde yaklaşık 7.500 yıllık bir çift insan ayak izi bulundu. Bir evin tabanında kilin üzerinde olduğu için oldukça silik ve gözden kaçabilecek nitelikteki ayak izini arkeologlar…
Aktopraklık Höyüğü'nde süren arkeoloji kazıları ve müze kurma çalışmaları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Necmi Karul, ziyaretçileri 8500 yıllık zaman yolculuğuna çıkaran Aktopraklık Doğa Tarihi ve Arkeoloji Müzesi alanındaki Neolitik, Kalkolitik…
İstanbul'da Beşiktaş metrosu inşaatında bulunan arkeolojik kalıntılar arasında dikkat çeken yuvarlak planlı yapılar; Bursa'dan, Balkanlara uzanan kültür bağlantılarına ışık tutabilir.
Beşiktaş’ta metro istasyon inşaatında neolitik döneme ait kalıntılar bulunduğu iddia edildi. İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından sürdürülen kazılarda ortaya çıkan ve günümüzden 6 bin yıl öncesine gittiği tahmin edildiği belirtilen buluntuların…
Uygulamalı atölye eğitimi verilen Aktopraklık Arkeoloji Okulu'nda, öğrenciler özellikle arkeometri, genetik arkeoloji gibi hem yeni hem de uzman sayısının az olduğu konularda eğitim almayı tercih ediyor.
Taş Devrinde matkap ilk bakışta çok iddialı bir başlık gibi gelebilir ama insanoğlu binlerce yıl önce çakmaktaşından yaptığı matkap ucu ile delme işlerini hallediyordu? Peki neolitik dönem matkabı nasıl çalışıyordu? Arkeolog Doç. Dr. Necmi Karul…
Aktopraklık Höyüğü'nde bulunan, 200 metreye kadar istenilen hedefe atılabilen sapan taneleri o dönemdeki insanların bu aerodinamik özelliği çözdüklerini kanıtlıyor.