Arkeolojide turistik hedefler ve "yatırım" faaliyetlerini öne çıkması bilimsel hedefleri baltalamaya başladı. Uluslararası makale yayınlama hedefinde olan kazı başkanlarının yerini bir bir "turistik söylemci" kazı başkanları alıyor. Kazı…
Dünyanın neolitik çağda bilinen en büyük metropolü kurulan Çatalhöyük'teki arkeoloji kazısında fırın ocağı olarak kullanılan bir mekanda avuç içi büyüklüğünde 8 bin 600 yıllık hamur kalıntısı bulundu. Hamurun günümüze kalabilen dünyanın en eski…
Güneydoğu Anadolu'da son çeyrek asırda birbiri ardına ortaya çıkan neolitik bulguların ve özellikle de Göbeklitepe ile diğer Taş Tepelerin keşfinin ardından arkeolojik ve antropolojik öneminin büyüklüğü ortaya çıkan dünyanın bilinen en eski…
An 8500-year-old wooden ladder remain was discovered in Çatalhöyük, the oldest known metropolitan city in history.
Cilalı Taş Devri insanlarının nasıl bir merdiven kullandığı sonunda keşfedildi. Tarihin bilinen en eski metropol kenti Çatalhöyük'te girişi ve çıkışı üstte olan binalara merdivenle çıkıldığı anlaşılıyordu ama bu güne kadar hiç merdiven bulunamamıştı.…
Çatalhöyük'ün karakteristik birbirine bitişik yapılarından hayli farklı ve daha büyük, tek başına duran ve içinde hücreleri bulunan yapının arkeologları heyecanlandıran farklı olgularla dikkat çekiyor.
Konya'nın Çumra ilçesindeki Çatalhöyük Neolitik Kentindeki arkeoloji kazılarının başkanlığına Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan getirildi.
Eskişehir'deki Kanlıtaş Höyüğü arkeoloji kazılarında, toprağın suda yüzdürülmesiyle ortaya çıkarılan tohumlardan sağlanan arkeobotanik veriler, bölgede tarımın 8 bin yıl önce başladığını işaret ederken, tarımın Avrupa'ya yayılmasının anlaşılmasına da…
Eski Başkan Dr. Soner Ateşoğulları'nın yeniden aday olmadığı Olağan Genel Kurulunda Arkeologlar Derneği yeni yönetim kurulunu ve başkanını seçti. İşte Erimtan Arkeoloji müzesinde gerçekleşen genel kurulda seçilen yeni yöneticilerin tam listesi ve…
Eskişehir'deki Kanlıtaş Höyüğü arkeoloji kazılarında geçtiğimiz yıl bulunan iskelet minyon ve narin bir kadına ait çıktı. Arkeologlar ve antropologlar 8 bin yıllık Anadolu Kadınının kollarının br hayli gelişkin ama dişlerinin bir o kadar zayıf…
Kanlıtaş Höyüğü'nde 8 bin yıl önce üretilen kırmızı ve sarı renkli boyalar, seramiklerde kullanmış. Boya üretim uzmanlarının bulunduğu tahmin edilen Kanlıtaş'ta üretilen mermer bileziklerde de bu boyaların kullanıldığı sanılıyor.…