İran’ın Tebriz kentinde 2 bin 300 yıl sonra Pazırık Halısının benzeri el tezgahında dokundu. Dünyanın bilinen en eski kilimi Pazırık Halısı 1949 yılında Sovyet Altaylarında İskitlere ait olduğu düşünülen bir kurganda bulunmuştu.…
Arkeologların Moğolistan'daki Urd Ulaan Uneet mağarasındaki mezarlarda 2015 yılında çıkardığı tahta eyer ve gem takımı ile ok, sadak ve yayların 1700 yıllık olduğu tespit edildi.
Afrikalıların bugüne kadar Neanderthal DNA’sı taşımadıkları sanılıyordu ancak son araştırma Afrikalılarda da Neandertal DNA’sı olduğunu tespit etti. Princeton Üniversitesi uzmanlarının gerçekleştirdiği araştırmanın ortaya çıkardığı bilimsel senaryoya…
Sibirya'da atlarıyla birlikte gömülmüş olarak bulunan Ochi-Bala mumyasının lanetine inanan ve kötü şans getirdiğini savunan bölge halkı, müzede muhafazan edilen mumyanın tekrar gömülmesi için kampanya başlatmıştı. Yerel yöneticiler mumyanın Ukok…
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Arkeolojik, etnografik, folklor ve yazılı kaynaklara göre, Akdeniz'den Pasifik Okyanusu'na kadar geniş bölgede yaşayan halkların çoğunun aynı köklere sahip olduğunu söyledi.
Kazakistanlı bir grup arkeolog Kızılderililerin Orta Asya ile bağlantılarını araştırmak için Amerika'da inceleme yapıyor. Yıllardır merak edilen "Kızılderililer Türk mü?" sorusuna olumlu cevabı savunanlar bu araştırma ile önemli bir adım daha…
Neanderthaller ile Homo Sapiensler arasındaki gen akışı tek yönlü olabilir. Çünk üinsan DNA'larında Neanderthal genleri bulunurken, henüz Neanderthal DNA'larında Homo Sapiens genine raslanmadı. Ancak bu alandaki araştırmalar şimdilik çok…
Beşiktaş arkeoloji kazılarında ortaya çıkan kurganlar için Prof. Dr. Şevket Dönmez; "bu mezarların Türklerle bir alakası yok" demişti. Profesör Doktor Semih Güneri, "neye göre Türk değil" diyerek kurganların Türk-Altay kültürüne ait olabileceğini…
17 ülke ve 12 özerk bölgede çalışmalar yapan Doç. Dr. Mustafa Aksoy, damgalardan Türklerin tarihte ve günümüzde yaşadıkları coğrafyaların sınırlarını belirlemeye çalıştı.