Yumuktepe Höyüğü'nde 9 bin yıllık iki buğday türü tespit edildi
Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden Mersin'deki Yumuktepe Höyüğü'nde yürütülen arkeobotanik araştırmalarda geçmişi Neolitik Dönem'e uzanan iki türe ait buğday tohumları bulundu.
Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden Mersin'deki Yumuktepe Höyüğü'nde yürütülen arkeobotanik araştırmalarda geçmişi Neolitik Dönem'e uzanan iki türe ait buğday tohumları bulundu.
Karahantepe'deki arkeoloji kazılarında Neolitik çağa ait, taş üzerine kazınmış koşan yaban eşeği figürü, Aphrodisias Antik Kenti'nde "kolosal Zeus başı", Laodikya Antik Kenti'nde toprak altından çıkarılan tanrıça Hygieia'ya atfedilen heykel başı…
Anne Müzesi'nde pek çok sanatçıya ait anne ve çocuk temalı tablolar, heykeller, koleksiyonlar, anne ve bebeklerin kullandığı eşyalarla Mustafa Kemal Atatürk'ün bebeklik zıbını ve başlığı ile Zübeyde Hanım'ın seccadesi…
İlhamını doğa, tarih, mitoloji ve arkeolojiden alarak ürettiği eserlerle modern Türk sanatına özgün mührünü vurarak tarihsel mirasın ve 'ata tohumlarının' korunması için çaba sarf ederken, bir yandan da Türkiye’deki kültür mirası ve sanat eserlerine…
Oluz Höyük'te Türklerin 1071'den en az 100 yıl daha önce Anadolu'ya gelerek yerleşmiş olma ihtimaline dair önemli ipuçları ortaya çıktı. Arkeoloji kazılarında ölülerin Kırgızistan’daki Suttuu-Bulak mezarlığındakine benzer şekilde gömüldüğü mezarlar…
Dünyanın en önemli arkeoloji, kültür ve sanat müzesi British Museum'daki 9 salonda Türkiye'den gelen eserleri görmek mümkünken, sadece Muğla'dan götürülen eserlere tahsisli 2 galeri bulunuyor Türkiye, İngiltere müzelerindeki Anadolu'ya ait eserlerin…
Arkeolojinin sadece akademinin değil herkesin ilgilenmesi gereken sanat olduğunu belirten İlber Ortaylı, iki arkeoloğumuzun bu alandaki eserleri çığır açıcı bir yenilik; Sevgi Sarıkaya’nın Anadolu’da Persler: Daskyleion Satraplığı (Arkeoloji ve Sanat…
Antik DNA araştırmaları tarafından da desteklenen kelime analizi esaslı son dil araştırmalarına göre Hint-Avrupa dillerinin kökeni 8000 yıl öncesine kadar uzanıyor ilk önce Mezopotamya'nın kuzeyinde yani Güneydoğu Anadolu'da bugün Türkiye ile İran'ın…
19. yüzyılın son çeyreğinde Anadolu'dan manzaralar sunan İngiliz Edwin John Davis'in Anatolica, (Anadolu, XIX. yüzyılda Karya, Frigya, Likya ve Pisidya Antik Kentlerine Yapılan Bir Gezinin Öyküsü) adlı kitabı tarihçi, arkeolog ve seyahatseverlerin…
İstanbul'da düzenlenen 23'üncü Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali kapsamındaki “Eşikten Yükselen Sesler” sergisinde yer alan kapı tokmakları, anahtarlar, kilitler ve şamdanlar Anadolu kapı kültürüne ışık…
Ünlü çizgiroman kahramanı Conan sayesinde ismi arkeoloji dünyası dışında popüler pek çok alanda bilinen Kimmerler kavmi'nin Anadolu'daki ilk yerlelim alanının Büklükale olduğu tahmin ediliyor. Arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, Büklükale…
Türkiye, Bulgaristan, Hırvatistan ve Sırbistan'da düzenlen ve Anadolu adı verilen tarihi eser kaçakçılık operasyonunda 76 şupheli ve 4 bin 122 tarihi eser yakalandı.
Anadolu tarih boyunca bir çok meydan savaşına sahne olmasına rağmen Savaş Alanı Arkeolojisi (Battlefield Archeology) alanında çok az çalışmaya tanık oldu. Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği’nin Malazgirt savaş alanının…
Ünlü arkeolog Prof. Dr. Fahri Işık, İzmir'in Karabağlar ilçesinde verdiği konferansta Ord. Prof. Ekrem Akurgal'ı İyon Uygarlığı'nı 'Doğu Yunan' olarak tanımladığını anımsatarak, 'ben arkeolojinin yeni bulguları ile İyon Uygarlığı'nın yerli bir…
Anadolu'dan Trakya'ya gelen ilk insanların tarımsal faaliyetlerine ilişkin bulgular elde edilen Kırklareli'ndeki Aşağıpınar arkeolojik kazılarında sona gelindi. 28 yıldır devam eden çalışmalar, son kazı sezonunun bitmesiyle…
Ereğli'de bulunan İnönü Mağarası'nda gerçekleştirilen kazılarda Karadeniz Bölgesinin bilinen en eski yerleşim yeri ile Erken Tunç dönemine, Balkan kökenli kavimlere ve Hitit İmparatorluğuna ait tarihi eserler bulundu. Aynı zamanda Anadolu'daki en…
Anadolu'daki Geç Antik Çağ, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait kültürel varlıkları incelemeye yaşamını adamış tutkulu araştırmacı Marcell Restle'nin onlarca yılda oluşturduğu zengin arşivi gözler önüne seriliyor.
Menkıbelere göre ünlü Türk Mutasavvıfı Hacı Bektaş Veli'nin Kapadokya'da 800 yıl önce kullandığı mescidin, Nevşehir’in Gülşehir ilçesinde bulunan Açıksaray Ören Yerinde bulunduğu iddia edildi.
Gizemli Hakkari Stelleri'ni gördüğü anda çok şaşırdığını söyleyen arkeolog Prof. Dr. Veli Sevin, yakın doğu kültürlerinde hiç aşina olunmayan özellikler içeren arkeolojik buluntular konusunda son bir yayın yapmak için Ukrayna Kiev Müzesi ile…
Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi ve Sanat Galerisi, yaz tatilinde sizi Anadolu’da tarih boyunca ortaya çıkan araba kültürünü tanımaya çağırıyor. Bu yaz müzeyi ziyaret edenler, Kantarın Topuzu: Teraziler, Ağırlıklar, Ölçü Aletleri sergisini de…