İlk antik DNA çalışmaları, Russ Higuchi ve arkadaşları tarafından bir müzede bulunan 150 yıllık soyu tükenmiş Güney Afrika zebrası üzerinde yapıldı. 2012 yılında ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü’nde Türkiye’deki ilk laboratuvar kuruldu ve ekip antik…
Hacettepe Üniversitesi ile ODTÜ'den bilim insanlarının öncülüğünde, NEOGENE isimli AB projesi kapsamında 25 araştırmacıdan oluşan uluslararası araştırma grubu, Çayönü arkeolojik alanında binaların tabanlarına gömülü halde bulunmuş 33 iskelette antik…
Hacettepe, ODTÜ ve Mersin Üniversitelerinde antik DNA çalışmaları yapan genetikçiler, Türkiye’de antik DNA çalışmalarının ileride yurtdışından gelecek kaynaklardan bağımsız olarak sürdürülebilmesi için arkeolog, zooarkeolog ve antropologlara çağrıda…
Stirling Ünivetsitesi Tarih Bölümünden Doç. Dr. Philip Slavin, theconversation sitesinde yayınladığı makalede, Kara Veba'nın nerede başladığının yüzyıllık gizeminin nasıl çözüldüğünü anlattı ve çözümde arkeoloji ile genetik biliminin rolüne dikkat…
Antik DNA analizleri üzerindeki araştırmaların ne kadar bilimsel, ne kadar siyasi olduğu zaten tartışma konusuydu. Kimi arkeolojik araştırmaların kirli geçmişi gibi genetik araştırmaların ardında da 'gizli planlar' olduğuna inanırken, kimi bu…
Dravid dil ailesine ait sağlıklı bir harita çıkartılabilmesi için; dilbilim, arkeoloji ve antik DNA genetiğinin ortaya koyduğu veriler derleniyor.
Prof. Dr. Mehmet Somel, Çatalhöyük’te AB destekli yeni bir proje başlattıklarını ve DNA çalışmalarını çok yönlü olarak araştırdıklarını söyleyerek, anne soy üzerinden akrabalık olmadığı ortaya çıktı. Ataerkil olabilir mi araştırmasını şimdi biz ODTÜ…
İnsanlık tarihi araştırmalarında devrim olarak nitelenen antik genomlarlar ilgili araştırmalar; arkeologlar ve genetikçiler arasındaki ilişkiyi bazen gerginleştirebiliyor.