İngiliz arkeolog Prof. Dr. Steven Mithen, tüm arkeolojik, paleo-anatomik, genetik, nörolojik ve dilsel kanıtları değerlendirerek dilin tarihinin sanılandan 8 kat daha eski ve yaklaşık 1,6 milyon yıllık olduğunu savundu.
Diyarbakır'ın Kulp ilçesi'nin İnkaya Mahallesi'nde antik dönemde taş ocağı olarak kullanıldığı tahmin edilen alanda iki yıldır süren arkeoloji kazısında, önce 1500 yıllık bir kilise kalıntısı, sonra kilise yakınlarına gömülmüş, tamamı 0-6 yaş…
Amerika Birleşik Devletleri Florida eyaletinde Cadılar Bayramı kutlaması için uygun materyal arayan bir antropolog, ikinci el mağazasında satılık insan kafatası gördü. Kafatasının gerçek bir insana ait olduğunu anlayan ve muhtemelen bir…
Antik kentler ve arkeolojik eserlerle halk arasında bir bağ kurabilmenin en iyi yolunun, insanlara o yerlerin hikayelerini anlatmak olduğunu belirten Antropolog Dr. Steve Chaddock, insanlara tarihi açıdan neyin önemli olduğunu gösterip, onlara bu…
Hacettepe, ODTÜ ve Mersin Üniversitelerinde antik DNA çalışmaları yapan genetikçiler, Türkiye’de antik DNA çalışmalarının ileride yurtdışından gelecek kaynaklardan bağımsız olarak sürdürülebilmesi için arkeolog, zooarkeolog ve antropologlara çağrıda…
Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı bünyesinde oluşturulan AR - KA Projesi kapsamında kazı çalışanlarının arkeoloji alanlarında uğradığı hak ihlallerini tespit ve kazı çalışanlarının çalışma alanlarında neleri değiştirmek istediğini saptamak…
Kayseri'de Yamula Barajı etekleri ile Barsama bölgesinde bulunan yaklaşık 7,5 milyon yıl öncesine ait gergedan, fil, mamut, zürafa ve bovit fosilleri, Kayseri Bilim Merkezindeki laboratuvarda büyük bir titizlikle temizlenerek sergiye hazırlanıyor.…
Yunanistan'da bin yıldır kadınlara yasaklanan manastırlar bölgesi olarak bilinen kutsal Athos Dağı'ndaki Ortodoks rahiplerin yaşadığı şapelde restorasyon sırasında kadın kemikleri bulundu. Kedilerin dışında dişi hayvanların bile sokulmadığı bölgede…
Kayseri'de Taşhan fosil yatağından sonra kazılara geçen yıl başlanan Barsama bölgesinde de 8 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen at, zürafa ve gergedan fosilleri bulundu.
Bugün bazı insanların soyu tükenmiş Neandertallerle belirli DNA parçalarını paylaşıyor olmaları, mutlaka bir melezleşmenin gerçekleştiği anlamına gelir mi? Bilimsel bulguların, muhtemel bulgu ya da başlangıç bulgusu olduğu gerçeği göz ardı edilip,…
Van'daki Çavuştepe Kalesi'nde, iki yıl önce kazı ve onarım çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan 2 bi̇n 750 yıllık nekropolde, Urartularda yönetici sınıfın gömüldüğü süngerleşmiş milyonlarca yıllık taştan inşa edilmiş 50 metrekarelik yeni mezar…
Alman ve Finlandiyalı bilim insanları, Taşhan mevkisinde yapılan kazılarda çıkarılan 7,5 milyon yıllık fosilleri görmek için Kayseri'ye geldi.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yamula Barajı yakınındaki Taşhan Mahallesi'nde, daha önce bir çobanın bulduğu fosilden yola çıkılarak sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarında, 7,5 milyon yıllık zürafa fosiline rastlandığını…
Tıp dilinde Spondilozis deformans olarak adlandırılan omurga bozukluğunu arkeologlar, bugüne dek hayvanların eski çağlarda yük taşımada kullanıldığının kanıtı sayıyorlardı. Ancak yapılan bilimsel araştırma bu hastalığın köpekgillere ait ırsi bir…
Günümüz Japonyasında yaklaşık 3.800 yıl önce yaşamış Jomon kadınına ait yüz rekonstrüksiyonuna perspektiften bakıldığında, kadının Japonya’nın günümüzdeki sakinlerinden çok farklı göründüğü dikkat çekiyor.
Yaklaşık bin yıl önce Pensilvanya’da yaşamış gizemli kızılderili kabilesi Monongahela halkına mensup genç kadının mezarı 1950'li yıllarda keşfedildi. Kabilesinden ayrı yere gömülmüştü ve göğsüne saplı dört ok vardı. Biyoarkeolog Robyn…
Peru’daki arkeoloji kazılarında yaklaşık 1.200 yıl önce ölmüş adamın iskeletinin göğüs kısmında onlarca bronz eşya ile bir obsidyen bıçak bulundu. Arkeologlar mezardaki cürufu genç adamın metalürji uzmanı olduğuna…
Yaklaşık bin dişten elde edilen DNA'lar üzerinde yapılan analizlere göre, Homo heidelbergensis insansı türünün Neandertal ile Sapiens'in ortak atası olduğu varsayımı geçersiz kalıyor çünkü yeni teze göre iki türün sanılandan 300 yıl daha önce…
Game of Thrones dizisinin bir hayal ürünü değil, kurgulanmış bir uyarı olduğunu savunan Alf Hornborg, sembolik olguları parçalarına ayırarak inceleme yöntemiyle fantezi ve bilim kurgudaki gizli anlamların açığa çıkarabileceğini savunuyor.…
Korsika Adası’nda, Etrüsk ve Roma dönemine ait gömüler barındıran devasa antik mezarlıktaki arkeoloji kazılarında orta çıkan arkeolojik bulgular, Etrüsklerin bilinmeyen tarihi özellikleri ve Roma İmparatorluğu tarafından nasıl eritildiğini gün yüzüne…
John Templeton Vakfı'nın desteğiyle, karmaşık toplumlar mı yoksa cezalandırıcı tanrı inancı mı önce doğdu sorusuna şu ana dek gerçekleştirilen en geniş çaplı çalışma ile cevap arayan araştırmacılar, cezalandırıcı tanrı inancının, nüfusu bir milyonu…
Taş devrinden kalma arkeolojik kalıntılardan bilişim çağında imal edilen mikroçiplere kadar üretilen aletleri inceleyen antropologlar, arkeologların taş devri kayıtlarında minik üretimleri gözden kaçırdığını ve üretimde minyatürleşmenin, en az 2,6…
Zooarkeolog Derya Silibolatlaz-Baykara'nın Tatıka arkeolojik kurtarma kazıları esnasında bulunan mezarlardaki hayvan kemikleri üzerinde yaptığı incelemeler ilginç veriler ortaya çıkardı. Verilere göre Diyarbakır ve Hakkâri'nin bazı köylerinde…