Dünyanın neolitik çağda bilinen en büyük metropolü kurulan Çatalhöyük'teki arkeoloji kazısında fırın ocağı olarak kullanılan bir mekanda avuç içi büyüklüğünde 8 bin 600 yıllık hamur kalıntısı bulundu. Hamurun günümüze kalabilen dünyanın en eski…
Antik Çağ'da Mysia Bölgesi olarak adlandırılan Anadolu'nun kuzeybatısındaki Bandırma, Erdek, Balıkesir ilinin tamamı ile, Manisa, İzmir, Kütahya, Bursa, Çanakkale illerinin bir kısmını kapsayan bölgede gerçekleştirilen arkeoloji, sanat tarihi,…
16-17-18 Kasım 2023 tarihlerinde düzenleneceği açıklanan 4. Balıkesir Arkeoloji Buluşmaları Sempozyumu'nun konusu “Mysia ve Çevre Kültürleri Araştırmaları” olarak belirlendi. Mysia ve çevre kültürlerine ilişkin arkeoloji, sanat tarihi, arkeometri,…
Cilalı Taş Devri insanlarının nasıl bir merdiven kullandığı sonunda keşfedildi. Tarihin bilinen en eski metropol kenti Çatalhöyük'te girişi ve çıkışı üstte olan binalara merdivenle çıkıldığı anlaşılıyordu ama bu güne kadar hiç merdiven bulunamamıştı.…
Eskişehir'deki Kanlıtaş Höyüğü arkeoloji kazılarında, toprağın suda yüzdürülmesiyle ortaya çıkarılan tohumlardan sağlanan arkeobotanik veriler, bölgede tarımın 8 bin yıl önce başladığını işaret ederken, tarımın Avrupa'ya yayılmasının anlaşılmasına da…
Avusturya'da bulunan ve Bronz Çağında üretilen sıradışı halkalar, hububat bazlı ürünler. Tuhaf nesneler, tahıl temelli ürün olmakla birlikte onların beslenme amaçlı üretildiği sanılmıyor. Arkeologlar, hamurdan ateş değmeden üretilen benzersiz…
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nin 6-9 Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleştirmeyi planladığı, çevresel arkeoloji disiplinini araştırma konuları ve metotları dahilinde tanıtmayı amaçlayan Çevresel Arkeoloji Eğitim…
Japonya'nın çevresindeki arkeolojik kazılarda bulunan ve ne işe yaradığı bir türlü çözülemeyen kesik piramit şekilli gizemli ahşap çerçevelerin ne için imal edildiği çok büyük olasılıkla anlaşıldı.