Hatay'da geçen yıl meydana gelen depremler sonrası enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, bir evin yıkıntılarının altında Geç Antik Döneme tarihlenen ilginç bir yapı fark edildi. Arkeologların devreye girmesi ile arkeolojik kurtarma kazısı ile ortaya…
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki Seyitömer Höyüğü'ndeki arkeoloji kazılarında Tunç Çağı'ndan kalma nohut ve haşhaş ile muhtelif hububat taneleri gün ışığına çıkarıldı. Tavşanlı günümüzde leblebisiyle ünlü bir ilçe. Gaga ağızlı testiler ve küçük…
Türkiye'de neolitik döneme ilişkin 60 yıl kazı yapan 81 yaşındaki duayen arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Şanlıurfa'daki Neolitik dönemin önemli yerleşim yerlerinden Karahantepe'yi ziyaret etti. Özdoğan, kazı alanındaki 14 farklı noktayı ilerleyen…
Seyrettiği Hollywood filmlerinden etkilenerek "Indiana Jones" karakterinden ilham alarak giyinen Denizlili arkeolog Ege Özcebe, "Arkeoloji Kazılarının sürdüğü Aizoni Antik kentine gelen turistler beni görünce hemen kendi aralarındaki 'Indiana Jones'…
Van'ın Tuşba ilçesinde Urartular dönemine ait Ayanis Kalesi'nde süren arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan surlar restore edilirken kalenin ihtişamı da her geçen gün biraz daha belirginleşiyor.
Meksika yağmur ormanında Lazer teknolojisi sayesinde bir öğrenci daha önce varlığı bilinmeyen bir Maya kentinin varlığını ortaya çıkardı. Meksika'nın Quintana Roo eyaletine sınırına yakın Campeche eyaletinde keşfedilen kayıp kente, bitişikteki tatlı…
Arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan Urartulara ait olduğu tahmin edilen , yaklaşık 2 metre uzunluğunda ve 1 metre genişliğindeki anıtsal heykelin, gövdesi kare prizma şeklinde, ayak kısmı işlenmiş, baş kısmı daha stilize bırakılmış. Baş kısmı ve…
Avrupa'nın en güzel kasabalarından antik adı "Apollonia ad Rhyndacum" olan Gölyazı'da kıyıya yaklaşık 500 metre uzaklıktaki adada, 2022 yılında başlatılan arkeoloji kazıları sürüyor. Sonbaharda suların çekilmesiyle ortaya çıkan adaya kayıklarla…
Malatya'da yaşayan 46 yaşındaki ev kadını Nazlı Tirit, arkeolojiye duyduğu merakla gönüllü arkeolog olarak, Diyarbakır'ın Kulp ilçesindeki kazı alanında çalışmalara gönüllü katkı sunuyor. "Kazı sahasında olmak muhteşem bir duygu" diyen 2 çocuk…
Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nde süren arkeoloji kazılarında, bu sene ilk kez ayrı çalışma yapan Türk arkeologları yerleşimin güneyindeki erken bronz çağına ait sur kapısının gün ışığına çıkarılması hedefleniyor.
Taş Tepeler Projesi Başkanı arkeolog Prof. Dr. Necmi Karul, "Göbeklitepe'deki arkeoloji kazılarının bulguları, tarım ve hayvancılığın yerleşikliğin nedeni değil sonucu olduğunu, 12 bin yıl önce yaşayan toplulukların sadece hayatta kalma mücadelesi…
Elektrik hattı inşaatı sırasında fark edilen tarihi mezarlık alanda yaklaşık 6 ay boyunca 2 bin metrekarelik alanda süren arkeoloji kazıları sırasında bulunan 50 iskelet hakkında, "olağanüstü iyi korunmuş 50'ye yakın iskelet bilimsel keşifler için…
Ege adalarında besin ekonomisini araştıran Zeytinlik Höyük arkeoloji kazısında görevli arkeologlar, Türkiye'nin en batısındaki ilçede yürüttükleri çalışmada önemli bilgi ve buluntulara ulaştı. Bu topluluğun yontma taş alet yapımında uzmanlaşma ve…
Türkiye'deki tarihi eserlere göz diken Almanya'nın 111 yıl önce tarihi eserleri diplomatik yolla yağmalamaya çalıştığı anlaşıldı. İstanbul Alman Konsolosluğu Bilim Ataşesi Arkeolog Theodor Wiegand, İstanbul Arkeoloji Müzesindeki eserleri Alman…
İstanbul Kurtarma Kazıları Sempozyumu 16 yıl sonra ikinci kez gerçekleştirilecek. İlki 5-6 Mayıs 2008 tarihinde İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen sempozyumun ikincisinde; Yenikapı, Beşiktaş, Pendik, Haydarpaşa dahil kent…
Çok kolay bozulan gıda ürünlerinden olduğu için arkeoloji kazılarında pek izine rastlanmayan peynir kalıntıları özelikle bakterilerin evrimi açısında önemli. Çin'deki Xiaohe mezarlığı arkeoloji kazılarında ezber bozan bir peynir kalıntısına…
Bugün hâlâ ayakta duran her biri 150 ton ağırlıktaki taşlardan inşa edilmiş
İspanya'daki yaklaşık 6 bin yıllık Dolmen de Menga, neolitik çağ yapı ustalarının son derece bilgili ve karmaşık mühendislik problemlerini çözmede usta olduklarını ortaya…
Şanlıurfa'daki Çakmaktepe arkeoloji kazısı heyeti, sosyal medya hesaplarından 'Arkeologların Duymak İstemediği Sözler' adlı bir video paylaşımı yaptı. Oldukça iyi kurgulanmış video, arkeoloji hassasiyeti taşıyan insanları hem gülümsetti hem de…
Gaziantep'in İslahiye ilçesinde, Geç Hitit döneminin başkenti olarak bilinen Zincirli Höyük'te depremin ardından ara verilen arkeoloji kazılarında 14. etap çalışmaları başladı.
Kütahya'daki Tavşanlı Höyük kazısında, arkeolojiyi sahada gönüllü çalışarak yakından tanımak isteyenler belirli periyotlarla misafir ediliyor. Kazı başkanı - lise öğrencilerine ayrı kontenjan açtıklarını belirtiyor.
Dr. Martin Sweatman'ın Göbeklitepe'deki D Tapınağının 43 numaralı dikilitaşının önemli bir astronomik kayıt içerdiği, hatta 12 bin yıllık güneş takvimi olabileceği varsayımı kamuoyunda yoğun ilgi gördü ama arkeoloji dünyası makaleyi ciddiye almadı.…
Türk arkeoloji camaisı ve Freiburg Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri, Emeritus Prof. Dr. Volker Michael Strocka'yı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor. 14 Ağustos tarihinde aramızdan ayrılan Prof. Dr. Volker Michael Strocka,…
Arkeolojide turistik hedefler ve "yatırım" faaliyetlerini öne çıkması bilimsel hedefleri baltalamaya başladı. Uluslararası makale yayınlama hedefinde olan kazı başkanlarının yerini bir bir "turistik söylemci" kazı başkanları alıyor. Kazı…