2022'den bu yana Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Bilgin başkanlığında arkeoloji kazıları süren Aspendos Antik Kenti'nde yaklaşık 2 bin yıllık Zeus ve Afrodit heykelleri bulunmuştu. Arkeologları heyecanlandıran heykellerin…
Gümrük Muhafaza ekipleri, Türkiye'ye giriş yapmak üzere Cilvegözü Gümrük Kapısı'na gelen bir araçta 51 parça tarihi eser ele geçirildi. Arkeologlar Türkiye Suriye sınırında yakalanan tarihi eserlerin Mezopotamya uygarlıklarına ait olduğunu tespit…
Yozgat'ın Sorgun ilçesinde kazı bölgesine giden arkeologlar, enerji hattı üzerinde çırpınan kızıl şahini fark edince hemen yardıma koştular.
Daha önce yaptığı açıklamaların ya anlaşılmadığını ya da zaman içinde anlam kaymaları olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, "Kurulan enstitüyü Bakanlığın sahiplendiği, yüzlerce arkeoloğun desteklediği vurgulanıyor, yani Fahri Hoca ve benim…
Arkeologlar Derneği Başkanı Dr. Soner Ateşoğulları, "Maalesef ek göstergesi 3600’e çıkarılacak meslekler arasında arkeologların yer almadığını Erdoğan’ın dünkü açıklaması üzerine öğrendik. Elbette üzüldük" dedi.
Bilim insanları yaklaşık 12.500 yıl önce çizildiğini tahmin ettikleri resimler için, 'Bu çizimler antik zamanların Sistin Şapeli kadar değerli' yorumunu yaptılar.
Aydın'ın Karacasu ilçesinde, jandarma ekiplerince zeytin bahçesine düzenlenen kaçak kazı operasyonunda defineciler kaçarken, alandaki kazıyı inceleyen arkeologla Roma dönemine ait bir lahit kapağı buldular.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın arkeoloji kazılarına ayırdığı ödenek 2013’te 43 milyon TL’yken 2018’de 30,5 milyon TL’ye düştü. Bütçeye işçi giderleri ile mal ve hizmet alımları da dahil. Yükseköğretim Kurulu’nun verilerine göre ise sadece 2018-2019…
Korsika Adası’nda, Etrüsk ve Roma dönemine ait gömüler barındıran devasa antik mezarlıktaki arkeoloji kazılarında orta çıkan arkeolojik bulgular, Etrüsklerin bilinmeyen tarihi özellikleri ve Roma İmparatorluğu tarafından nasıl eritildiğini gün yüzüne…
Geçen yıl Allah'ı görüyorum dediği için yoğun eleştiri alan tarih araştırmacısı yazar Abdullah Teyfur Erdoğdu, halk Zeugma ve Göbeklitepe sayesinde ilk kez arkeolojiye merakla yaklaştığını savunduğu yazısında, eski kuşak arkeologlara yönelik…
ARcHerNet grubu tarihi mirasın yaşatılması için Lübnan ve Irak’ta projeler başlattı. Irak’ın Musul kentindeki Büyük El Nuri Camii yeniden inşa edilirken, tahrip edilen eserlerin heykelleri yapılıyor Paris’teki Modern Arap Müzesi’nde açılan Age Old…
Tarihi eser kalıntıları bulunması nedeniyle İstanbul Arkeoloji Müzesi arkeologlarının devreye girdiği Üsküdar Meydanı ve çevresindeki kazılarda İSKİ'ye alanda kazı yasağı getirilince, kurum Nisan'a kadar alandan çekildiğini…
Kim Milyoner Olmak İster yarışmasındaki soru ile başlayan skandallar zincirinin geldiği noktadan hicap duyuyor, Turkuvaz Medya içinde amaçlarının üzüm yemek olmadığı anlaşılan, seviyesiz 'organize işlere' bulaşanları kınıyor ve özür gelinceye veya…
Arkeolojisi öğrencisi ve öğretim üyelerinin listede olmamasını yorumlayan Arkeologlar Derneği Başkanı Dr. Soner Ateşoğulları, "Pek çok meslek dalına ücretsiz giriş hakkı verilirken meslektaşlarımıza bu hakkın verilmemesini anlamakta zorluk çekiyoruz"…
Doç. Dr. Reyhan Körpe liderliğindeki arkeoloji ekibi, antik kaynaklarda adı geçen ama yeri bilinmeyen 2700 yıllık kayıp Limnai Antik Kenti'ni 3 yıl süren sistemli araştırmalar sonucunda Beşyol Ovasında bulmayı başardı.
Bizans eseri Lausos Sarayı kalıntıları üzerinde Fatih Belediyesi tarafından 2009 yılında inşa edilen ahşap etkinlik sahnesi Koruma Kurulu tarafından zararlı görüldü. Sahnenin yasa dışı olduğunu ve kalıntıların üstünü kapattığını belirten koruma…
Aigai antik kentinde 2 bin yıl önce yaşayan insanlar dışkılarını umumi tuvaletlere koydukları dev küplerde depolayarak, deri atölyelerinde tabaklama işleminde kullanmışlar.
Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi'nce büro kira ve giderlerinin karşılanabilmesi amacıyla 6 Haziran Çarşamba akşamı saat 20.30'da BOVA Sahne'de yemekli konser programı gerçekleştirilecek.
Amazon ormanlarının uydu görüntülerini inceleyen bir vatandaşın uyarısı ile inceleme yapan arkeologlar, bölgede antik dönemde yaşamış insan topluluklarına dair izlere rastladı.
Özbekistan'daki Dalverzin Tepe arkeolojik kazı alanında Kuşan İmparatoru'nun mührünün bulunduğu açıklandı.
Amerika'da faaliyet gösteren ekonomi eksenli bir düşünce kuruluşunun yayınladığı Asurlu tüccarların kil tabletlerine dayanarak hazırlanan olası antik kentler haritasındaki tüm kentlerin Anadolu'da yer alması dikkat çekerken, siyasi itiraf niteliğinde…
Kapadokya'da muhtemelen Erken Tunç dönemine ait olduğu belirlenen yerleşim alanın orta kısmında savunma amaçlı inşa edilmiş yaklaşık 4 bin yıllık kale ve sur yapılarına da ulaşıldı.
Resuloğlu arkeoloji kazılarında çalışan arkeoloji ekibi, drone olmadığı için alanı traktör rulmanı ve su borusu kullanarak Hattipot adını verdiği düzeneği geliştirdi. Düzenek yaklaşık 200 liraya mal oldu.