Amida Höyük arkeoloji kazılarında, ulaşılan verilere göre Diyarbakır'da yerleşimin 10 bin yıl önce başladığı tespit edilirken, milattan önce 7 bin ile 5 bin yılları arasında şehrin 3 kez içindekilerle birlikte yandığını gösteren kalıntılara…
Hollanda Yüksek Mahkemesi (Hoge Raad), Amsterdam Allard Pierson Müzesi'nde sergilenmek için 2014'te Kırım'dan getirilen ve aralarında İskit altınlarının da bulunduğu arkeolojij eserlerin Ukrayna'ya gönderilmesi kararını onadı.
On yılı aşkın süredir Ordu Müzesinde sergilenen ve ancak ziyaretçilere nerede bulunduğuna dair bilgi aktarılamayan Balbal heykelciğin 2010 yılında Altınordu İlçesindeki yol çalışmaları sırasında bulunduğu ortaya çıktı. Arkeoloji ve Sanat Dergisi'nde…
Arkeologlar Derneği Başkanı Dr. Soner Ateşoğulları “Yaptığımız iş tam anlamıyla anlaşılamadığı için mağduriyet yaşıyoruz” dedi ve Arkeoloji bölümlerinden mezun olup iş bulamayan arkadaşlarının istihdam sorununa çözüm bulunmasını…
Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde sahile yakın bölgede 11 yıldır süren Adramytteion Antik Kenti arkeoloji kazısında, arkeologlar Roma Dönemi'ne ait hamamın yer altı ısıtma sistemine ulaştılar.
Doç. Dr. Inge Uytterhoeven, Sagalassos antik kentinde kazıların sürdüğü kent konağının geç antik dönemde yaşayan zengin bir aileye ait olduğunu düşündüklerini belirterek, "88 odaya kadar kazdık, hala binanın devamı geliyor" dedi.…
İspanya'nın Kurtuba bölgesinde El Higuerón arkeolojik kazı alanında bulunan bir Roma dönemi binasının temel taşına oyulmuş fallus kabartası, bugüne dek bulunanlara göre hayli iri olması ile dikkat çekiyor.
Daha önce 10 yazıtın bulunduğu Aydın'ın Sultanhisar ilçesindeki Nysa Antik Kenti'nde, arkeologlar yaklaşık 1,5 metre yüksekliğinde 1800 yıllık iki yazıt daha ortaya çıkardılar.
Arkeologlar, Karaman Süleymanhacı Köyü yakınlarında yer alan Pınarbaşı arkeolojik sit alanında MÖ 14.000 yıllarına tarihlenen mezarlar ortaya çıkardılar. 6.000 yıllık mezarlarda bulunan kemiklerin DNA verileri bugüne kadar Orta Anadolu’nun en eski…
Arkeologlar, İzmir'in Bornova ilçesindeki Yassıtepe Höyüğü'ndeki arkeoloji kazılarında 5 bin yıllık olduğu tahmin edilen mermer idol buldular.
Arkeologlar, Sibirya'da Tagar kültürüne ait bir mezarda bir insan kemiği ve X şeklinde boncuk diziliminden oluşan bir tılsım keşfettiler. Mezardaki muskanın, Bozkır Medeniyetlerinin ölüm gelenekleriyle ilgili bazı gizemlere ışık tutması…
Parion Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Keleş, Kemer köyünün Türk ve Rum nüfusunun uzun yıllar birlikte yaşadığı önemli bir yer olduğunu anlatan Keleş,…
Kanal İstanbul Projesi'nin, Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci için hazırlanan arkeoloji raporunda “proje sahası içerisinde kalan ve inşaat faaliyetleri ile yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan tarihi köprü, tarihi yol,…
488 bin avro bütçe ile hayata geçrilecek projenin hedefi, Aşağıpınar ve Rusokastro arkeolojik alanlarındaki rekonstrüksiyon ve sosyalleşme faaliyetlerini turizm açısından cazip noktalar haline getirebilmek.
Van Kalesi'nin kuzeyindeki höyükte süren arkeoloji kazılarında çıkarılan yaklaşık 2 bin 700 yıllık Urartu yapıları, Urartu kerpiçlerinin analizleri yapılarak, orijinaline uygun malzeme ile yeniden inşa edilerek, Uratu mimarisinin nitelikleri alanda…
Rusya’da bir dans pistinin altında Napolyon’un yaklaşık 200 yüzyıl önce top mermisi ile öldürülen tek bacaklı generalinin kalıntılarının bulunduğu tahmin ediliyor. Arkeologlar, pistin altındaki tabutta bulunan iskeletin sol bacağının olmadığını ve…
Geçtimiz günlerde Hitit İmparatoru Şuppiluliuma'nın Başkent Hattuşa'dan daha fazla zaman ikamet ettiğini sarayının ve çok önemli bir mühür deposunun keşfi açıklanan Karkamış Antik Kenti arkeolojik alanında, gelecek yıl Mayıs ayında açılması plananan…
40 yıldır Türk arkeoloji yayıncılığının meşalesini taşıyan ve ülke mirasının gelecek nesillere aktarılması için elinden geleni ardına koymayan duayen arkeolog Nezih Başgelen, bilinçli ve bilinçsiz şekilde bir bir kaybedilen doğal güzellikler ve…
Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianaupolis Antik Kenti'nde bu ay içinde yeniden başlaması planlanan 2019 yılı arkeoloji kazılarında hedef Kilise C ve 'Nekropol' alanları.
Bakanlığın turizm politikalarını yorumlayan Arkeologlar Derneği Genel Başkanı Dr. Soner Ateşoğulları; Kültür ve Turizm Bakanlığı, işsiz gezen binlerce arkeologdan faydalanılabilir. Kültür ve Turizm Bakanlığı kadrolu veya sözleşmeli olarak bu…
Mısır Eski Eserler Konseyi Genel Sekreteri Dr. Moustafa Waziri. Abidos'taki II . Ramses Tapınağı'nda çalışan New York Üniversitesi arkeoloji ekibinin, tapınağa ait kraliyet salonunda kazı yaparken, tapınağın temeline törenle gömülen "temel taşı"nı…