İnsanoğlunun Avrupa içlerine tespit edilen en eski göçünün neden başarısız olduğu arkeolojik bilmecelere bir yenisini ekledi. Bulgaristan'daki 43 bin yıllık kalıntılarının Avrupa'daki en eski insan izi olduğu zannedilirken çok daha eski bir tarihte;…
Zerzevan Kalesi Arkeoloji Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aytaç Coşkun, "Şu an yer üstü şehrini görüyoruz. Bu şehrin daha büyüğü ise yerin altında. Kalede yer altında büyük bir şehir var. Yer altı görüntülemeyle bunları tespit ettik. Yakın zamanda yer…
Kütahya'daki Tavşanlı Höyük arkeoloji kazılarında toplu halde düzinelerce salyangoz kabuğu bulundu. Kazı ekibi, gelecek yıl İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi uzmanları ile birlikte "toplu olarak bulunan 4000 yıllık salyangozlar…
Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Kültür Mirası ve Denizcilik Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezince, Türk Batık Envanteri Projesi: Mavi Miras" kapsamında sürdürülen sualtı arkeolojisi araştırmalarında, Balıkesir'in Ayvalık ilçesi açıklarında 1500…
Arkeologlar, Kastamonu'nun Taşköprü ilçesindeki Pompeiopolis Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarında bir Afrodit heykelinin gövdesine bir başka Afrodit heykelinin baş kısmını toprak altından çıkarttılar.
Fethiye Kalesi Kazısı Bilimsel Sorumlusu Prof. Dr. Kadir Pektaş, "Kalenin arkeolojik alt yapısının ortaya çıkarılmasının ardından rölöve ve restorasyon projeleriyle de bir çevre düzenlemesi yapılması hedefleniyor" dedi.
Taş Tepeler olarak adlandırılan arkeolojik alanlarda sık rastlanan taş sütunların bir benzeri Yukarı Dicle Vadisi'nden çıktı. Mardin'deki Boncuklutarla'daki arkeoloji kazılarında yaklaşık 12 bin yıllık olduğu tahmin edilen ve "kamusal alan" olarak…
UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde dünyanın en eski üniversitelerinden birine sahip Harran Ören Yeri'nde süren arkeoloji kazılarda 11. yüzyıla ait medresenin derslik bölümü ortaya çıkarıldı.
Tekirdağ'daki Heraion-Teikhos Antik Kenti Arkeoloji Kazı Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik, "Çok sayıda Hera Kybele heykelcikleri, dokuma tezgahı ağırlıkları bulduk. Dokumacılığın koruyucusu gibi olmalı burada tanrıça. Bazı tanrı ve tanrıçalar belli…
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 5. Balıkesir Arkeoloji Buluşmaları Sempozyumu, Ayvalık Küçükköy Kültür Merkezi’nde başladı. “Mythos’tan Logos’a Kıyılar ve Adalar, Edremit Körfezi’nin Üç Yakası” temasıyla…
Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde sürdürülen Tenedos Antik Kenti arkeoloji kazıları kapsamında kale alanındaki çalışmalarda, Osmanlı padişahlarından 4. Mehmed döneminde görev yapan Sadrazam Köprülü Mehmed Paşa’nın 366 yıl önce inşa ettirdiği kale…
Bekir Cantemir, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na birkaç farklı açıdan bakılabileceğini belirterek, "Arkeoloji açısından bakarsak mesela bir yeri devlet sit alanı ilan ettiğinde oranın korunması gerekiyor. Ama orada tarlası…
Arkeologların Amorium Antik Kenti'nde Türk-İslam dönemine ait hamam kalıntıı ortaya çıkardıklarını açıklayan kazı başkanı Prof. Dr. Zeliha Demirel Gökalp, "Büyük ölçüde korunmuş bir hamam. Temel seviyesinin daha üstünde. Örtü sistemi yıkılmış olsa…
Melikşah Mahallesi'ndeki Roma dönemi eserlerinden Melikşah Hamamı'nda, Anadolu Medeniyetleri Müzesi başkanlığında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesince yürütülen arkeoloji kazıların birinci etabı tamamlandı.
Geçtiğimiz aylarda L'Anthropologie dergisinde yayınlanan makale ile bilim dünyasına açıklanan Mardin'deki önemli arkeolojik keşif yoğun ilgi görüyor. Bu önemli keşif üzerine, Amerika'dan bir grup arkeolog ve antropolog, Mardin'deki kazıyı incelemek…
Bandırma'da Manyas gölü kıyısında süren arkeoloji kazılarında daha önce ulaşılan Frig surunun hemen doğusunda arkeologlar, Lidyalılar tarafından andezit ve kireç taşından yapılmış 2 bin 700 yıllık başka bir sur duvarına ulaştılar. Lidya suru…
Türkiye ziyareti kapsamında Japonya Veliaht Prensi Akishino Fumihito ve Veliaht Prensesi Akishino Kiko Kırşehir'de Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü ve Japon Bahçesi'ni ziyaret ederek, Japon Anadolu Arkeoloji Enstitü…
Bursa'nın İznik ilçesinde Roma ve Erken Bizans dönemlerinde mezarlık olarak kullanılan Hisardere'de devam eden arkeoloji kazıları tamamlandıktan sonra bölgeden çıkarılan lahitlerin mulajlarının da sergileneceği bir arkeopark oluşturulacak. Nekropark…
Kazı Başkanı Doç. Dr. Ebru Fatma Fındık, Aziz Nikolaos Kilisesi'nin iki katlı ek yapılarında süren arkeoloji kazısında çıkan lahdin kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, "Bezemesiz, kireç taşı lahit, bölgedeki lahit tiplerine benziyor. Kapağı…
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde devam eden arkeoloji kazısıda, 3 bin 200 yıl öncesine ait tunçtan yapılmış kemik saplı delici alet ile cımbız gün ışığına çıkarıldı.
Genç arkeologlara ve arkeolog adaylarına, arkeolojinin aslında söylenenlerin ötesinde harika bir kariyer olduğunu söyleyen Çatalhöyük Arkeoloji Kazıları Eski Başkanı ünlü İngiliz Arkeolog Prof. Ian Hodder, Göbeklitepe'nin insan toplumunun kökenlerine…
Çatalhöyük kazılarında çıkan neolitik çağın seçkin eserleri Ankara Medeniyetler Müzesi ve Konya Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor ancak Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezini ziyaret edenler hem o eserlerin aslına uygun replikasını veya dijital…
Arkeolog Gizem Demirbüken, İstanbul'dan dönüp Erzincan'daki köyünde ektiği karakılçık buğdayını, yöredeki su değirmenlerinde öğütüp, devlet desteğiyle açtığı işletmede yoğurarak 3 çeşit ekmek üretiyor
Düzce'nin Konuralp bölgesindeki Prusias Ad Hypium Antik Kenti'nde devam eden arkeoloji kazılarında, Roma dönemine tarihlenen 3 arkeolojik eser bulundu. Arkeologların bu kazı sezonunda bulduğu son eserler, pişmiş topraktan yapılmış tiyatro bileti,…