Yıkılması gündemde olan ancak özgün mimari dokuya sahip Antalya Arkeoloji Müzesi için Antalya Kültürel Miras Derneği, binanın yeni proje kapsamında tamamen yıkılmaması, kısmen korunarak kullanılması talebiyle Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge…
Türk Tarih Kurumu 2025 Yılı Yüzey Araştırması ve Türk-İslam Dönemi Kazı Destek Başvurularının başladığını açıkladı.
Yapı Kredi’nin 80. yıl özel sergisi Yeryüzü Halleri paralelinde düzenlenen, mitoloji, psikoloji, arkeoloji ve Akdeniz kültür havzasının ürettiği ana tanrıça kültleri gibi Yeryüzü Halleri Buluşmaları kapsamında 26 Mart 2025 Çarşamba akşamı, saat…
Orta Asya'nın Kültürel Mirasının Kalbi HERITAGE TURQUOISE; Restorasyon, Arkeoloji, Müzecilik & Kütüphanecilik Teknolojileri ve Kültürel Turizm Fuarı & Konferansı ile Semerkant'ta Atıyor! 28-30 Mayıs 2025 tarihlerinde Özbekistan'ın tarihi Semerkant…
İtalya'daki antik kent Pompei'de süren arkeoloji kazılarda, şehrin elit isimlerinden birine ait olduğu belirtilen evde, termal banyo alanı bulundu.
Arhavi Belediye Başkanı Turgay Ataselim beraberinde Artvin Kültür ve Turizm Müdürü Yunus Emre Aytekin ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesinde Artvin Müze Müdürlüğü Başkanlığınca Eylül 2024'te tarihi Ciha…
Antik çağda askerlerin oynadığı dama, amiral battı ve mayın tarlası gibi strateji oyunlarında kullanıldığı tahmin edilen 2 kemik obje, Hadrianopolis Antik Kenti'nde arkeologlar tarafından bulundu.
Harran Ören Yeri arkeoloji kazılarında katedral kalıntılarında süren çalışmalarında, yapının süslemelerinde kullanılan mozaik ve vitray parçalarına ulaşıldı.
İnsanoğlunun Avrupa içlerine tespit edilen en eski göçünün neden başarısız olduğu arkeolojik bilmecelere bir yenisini ekledi. Bulgaristan'daki 43 bin yıllık kalıntılarının Avrupa'daki en eski insan izi olduğu zannedilirken çok daha eski bir tarihte;…
Zerzevan Kalesi Arkeoloji Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aytaç Coşkun, "Şu an yer üstü şehrini görüyoruz. Bu şehrin daha büyüğü ise yerin altında. Kalede yer altında büyük bir şehir var. Yer altı görüntülemeyle bunları tespit ettik. Yakın zamanda yer…
Kütahya'daki Tavşanlı Höyük arkeoloji kazılarında toplu halde düzinelerce salyangoz kabuğu bulundu. Kazı ekibi, gelecek yıl İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi uzmanları ile birlikte "toplu olarak bulunan 4000 yıllık salyangozlar…
Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Kültür Mirası ve Denizcilik Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezince, Türk Batık Envanteri Projesi: Mavi Miras" kapsamında sürdürülen sualtı arkeolojisi araştırmalarında, Balıkesir'in Ayvalık ilçesi açıklarında 1500…
Arkeologlar, Kastamonu'nun Taşköprü ilçesindeki Pompeiopolis Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarında bir Afrodit heykelinin gövdesine bir başka Afrodit heykelinin baş kısmını toprak altından çıkarttılar.
Fethiye Kalesi Kazısı Bilimsel Sorumlusu Prof. Dr. Kadir Pektaş, "Kalenin arkeolojik alt yapısının ortaya çıkarılmasının ardından rölöve ve restorasyon projeleriyle de bir çevre düzenlemesi yapılması hedefleniyor" dedi.
Taş Tepeler olarak adlandırılan arkeolojik alanlarda sık rastlanan taş sütunların bir benzeri Yukarı Dicle Vadisi'nden çıktı. Mardin'deki Boncuklutarla'daki arkeoloji kazılarında yaklaşık 12 bin yıllık olduğu tahmin edilen ve "kamusal alan" olarak…
UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde dünyanın en eski üniversitelerinden birine sahip Harran Ören Yeri'nde süren arkeoloji kazılarda 11. yüzyıla ait medresenin derslik bölümü ortaya çıkarıldı.
Tekirdağ'daki Heraion-Teikhos Antik Kenti Arkeoloji Kazı Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik, "Çok sayıda Hera Kybele heykelcikleri, dokuma tezgahı ağırlıkları bulduk. Dokumacılığın koruyucusu gibi olmalı burada tanrıça. Bazı tanrı ve tanrıçalar belli…
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 5. Balıkesir Arkeoloji Buluşmaları Sempozyumu, Ayvalık Küçükköy Kültür Merkezi’nde başladı. “Mythos’tan Logos’a Kıyılar ve Adalar, Edremit Körfezi’nin Üç Yakası” temasıyla…
Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde sürdürülen Tenedos Antik Kenti arkeoloji kazıları kapsamında kale alanındaki çalışmalarda, Osmanlı padişahlarından 4. Mehmed döneminde görev yapan Sadrazam Köprülü Mehmed Paşa’nın 366 yıl önce inşa ettirdiği kale…
Bekir Cantemir, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na birkaç farklı açıdan bakılabileceğini belirterek, "Arkeoloji açısından bakarsak mesela bir yeri devlet sit alanı ilan ettiğinde oranın korunması gerekiyor. Ama orada tarlası…