Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Enstitüsü ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Arkeoloji Bölümü tarafından düzenlenen “1. Arkeoloji Günü: Arkeoloji Bölümü ve Arkeoloji Enstitüsü Kazı ve Yüzey Araştırmaları” Sempozyumu tamamlandı.…
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi ile Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü, Moğolistan'da ortak kazı yapmayı içeren protokol imzaladı.
Ünlü arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, artıları ve eksileriyle Türkiye’nin arkeoloji karnesini, neler yapılması gerektiğini anlattı.
Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu; Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü adına Ankara'da gerçekleştirilmeye çalışılan şura girişiminde Sivil Toplum Kuruluşları ile temas kurulmaması, kültür varlıklarının korunması konusuna duyarsız…
Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi'nin basın açıklamasında "hiçbir ayrıntısı paylaşılmamış bir yasa tasarısı ile TBMM’den koruma ve kaynak sağlama çabaları gizli bir ajandanın varlığının kanıtıdır. Mevcut kurumlarıyla işlemekte olan bilimsel ve…
"Türkiye'de arkeoloji ile ilgili bir kurumsal yapının kurulması gerekli. Bu konuda hiçbir kuşku yok. Ama bu bir enstitü mü olmalı yoksa başka bir şey mi olmalı? Bu önemli bir soru!" diyen Türk arkeolojisinin bilge isimlerinden Prof. Dr. Mehmet…
Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü çalışmaları kapsamında, Gaziantep’teki 123 yıllık Kendirli Kilisesi’nin restorasyonu tamamlandı. Bilimsel açıdan mizahi bir haber gibi dursa da aktardığımız tüm bilgiler resmi basın bülteninde yer alıyor:…
Tataristan Bilimler Akademisi, Tataristan Cumhurbaşkanı Mintimer Şeymiyev’in 1996 yılında Tatar tarihini derinlemesine inceleme kararı ile açılan Şehabeddin Mercani Tarih Enstitüsü’nün kapandığını bildirirken, Bilimler Akademisi Başkanı Magzum…
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, milli sarayları yıl başından itibaren Müzekart kapsamına alacaklarını belirtti…
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapan Bakan Ersoy, Ekim ayı itibarıyla 461 kazı ve araştırma faaliyeti için 2019 yılı ödenek miktarının 38 milyon lira olduğunu…
Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Yeliz Gül Ege, 4'ü İngiltere British Museum, 1'i Avusturya Viyana Sanat tarihi Müzesi, 1'i Yunanistan Atina Müzesi, 1'i Belçika Brüksel Kraliyet Sanat Müzesi ve 1'i de ABD Washington Dumbarton Oaks Arkeoloji…
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentte kurulacak Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsüne ilişkin, Geldiğimiz nokta çok önemli. İşin sonuna yaklaştık. Bilim insanlarının bize vereceği destek de çok önemli. Çünkü şehrimizin…
İzmir'in Bayraklı ilçesindeki Smyrna Antik Kenti'ndeki arkeolojik çalışmalar için ilçe belediye başkanı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, Turizm il Müdürlüğü ve İzmir Kalkınma Ajansı ile işbirliği oluşturmayı amaçlarken, İzmir’de…
Aydın Valiliği, AB ve Dış İlişkiler Bürosu'nun GEKA tarafından desteklenen Aydın İl Tanıtım Projesi kapsamında antik kentlerin 3 Boyutlu Modellemesi için çalışmalar sürüyor.
Kuruluş çalışmaları büyük heyecan uyandıran Gaziantep merkezli Türkiye Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü'nün Heritage İstanbul 2019 fuarında dağıtılan tanıtım kitapçığındaki akıl almaz hatalar, görenlere 'eyvah eyvah!' dedirtti.…
Arkeoloji kazılarının 12 ay sürdürülecek olmasının arkeolojik değerleri kısa sürede ayağa kaldırılmasını sağlayacağını savunan Prof. Dr. Celal Şimşek Laodikya'ya gelen ziyaretçi sayısı artacağını umuyor.
Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü'nün açılışında konuşan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, AB ile Türkiye arasında arkeolojik iş birliklerini artırma konusunda da önemli bir adımı atıldığını…
Ciaodong Yarımadası'nda geçen yıl gerçekleşen arkeoloji kazılarında 16 renkli Toprak Asker çıkartıldığı açıklandı. Kazıya katılan arkeologların karşılaştıkları en büyük zorluk eserlerin renklerinin korunarak toprak altından…
Bir zamanlar Neandertallerin sadece yakın mesafeden avlanabileceğini düşünen bilim insanları, şimdi uzak mesafelerden de avlanmış olabileceklerini savunuyor. Yeni arkeolojik çalışma, Neandertallerin avlanırken 20 metreye kadar isabetli mızrak…
Zaraysk arkeolojik alanında çalışan Rus arkeologlar sıradışı bir fosil keşfi gerçekleştirdiler. Alanda bulunan mamut kafatasının içine eşya koymak için kullanıldığı anlaşıldı.
Rumen ve Alman arkeologlar, Romanya'nın batısındaki arkeoloji kazılarında tarihi 3 bin 400 yıl öncesine uzanan kale keşfetti. Antik kale Tunç Çağı'nda yapılan en büyük kalelerden biri.
Son on yılda pirincin kökeni ve evcilleştirilmesi ile ilgili hayli tartışmaya yaşandı. Olaya biraz da milli dava gözüyle bakan Çin'de yapılan son araştırma tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı.