Çanakkale deniz ve kara savaşlarında yer almış ve bu uğurda şehit veya gazi olmuş askerlere verilen "Çanakkale Savaşı rozeti" Amida Höyük'teki arkeoloji kazılarında arkeologlar tarafından bulundu....
Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesindeki Domuztepe Höyüğü'nde yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki kısmı tamamlandı. Kazı Başkanı Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekin, 2024 yılı kazılarında…
Karahantepe'deki arkeoloji kazılarında Neolitik çağa ait, taş üzerine kazınmış koşan yaban eşeği figürü, Aphrodisias Antik Kenti'nde "kolosal Zeus başı", Laodikya Antik Kenti'nde toprak altından çıkarılan tanrıça Hygieia'ya atfedilen heykel başı…
Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi'nde yürütülen kazılarda, Mithras dinine ait 1900 yıllık yer altı tapınağının anıtsal ana giriş kapısının yeri tespit edildi.
Van'ın Muradiye ilçesindeki Körzüt Kalesi'ndeki arkeolojik kurtarma kazılarında 2800 yıllık Urartu tapınağı gün yüzüne çıkarılırken arkeologlar taş bloklara kazılı 2 çivi yazılı kitabe buldular. Kitabelerden kalenin ve tapınağın Kral Minua tarafından…
Çorum Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Çorum Müzesi Müdürlüğü işbirliğiyle açılan Cumhuriyet'in 100. yılında Çorum Kazılarından Yansımalar Fotoğraf Sergisi'nde, kentte 100 yılı aşkın süredir devam eden arkeoloji kazılarının ilk yıllarına ait 50…
Tekirdağ'daki Perinthos ve Heraion-Teikhos antik kentlerindeki arkeoloji kazılarında bugüne dek özellikle Trakların tarihine ait önemli bilgiler verecek kalıntılar ve tarihi eserler bulundu.
Anadolu'ya ilk giriş kapısı olan Ani'deki harabelerde arkeolojik çalışmalar 1892'de başladı
Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde Roma döneminde askeri karargah olarak kullanılan Satala Antik Kenti'nde ise kazı çalışmaları 2017’den beri devam ediyor.
Hititlerin başkenti Hattuşa'ya ev sahipliği yapan Çorum'un Boğazkale ilçesinde 1906'da başlayan arkeoloji kazıları, 117 yıldır devam ediyor.
Van'da, Urartular tarafından inşa edilen Ayanis ve Çavuştepe kalelerinde yıllardır yürütülen kazı çalışmalarında yaklaşık 30 bin arkeolojik eser müzelere teslim edildi.
Çanakkale'de Troya ve Assos, Kütahya'da Aizanoi, Eskişehir'de Karacahisar, Küllüoba ve Şarhöyük, Bursa'da İznik Gölü'ndeki batık bazilikanın aralarında olduğu antik alanlarda yapılan arkeoloji kazılarında 2023 yılı itibariyle neler…
Kayseri, Sivas, Yozgat ve Kırıkkale'de süren arkeoloji kazılarda 2023 yılı yılı itibari ile son durum:
İzmir'deki Efes, Pergamon, Metropolis, Smyrna antik kentleri ile Yeşilova ve Ulucak höyüklerinde süren arkeoloji kazılarıyla ilgili özet bilgiler.
Aralarında Türk ve yabancı mimarların, tasarımcıların, sanatçıların, teknoloji uzmanlarının, tarihçilerin ve arkeologların olduğu geniş profesyonel bir ekiple birlikte tasarlanan Efes Dijital Deneyim Müzesi, ziyaretçilere sürükleyici bir anlatı ile…
Bitlis'in Ahlat ilçesindeki "İç Kale"de yapılan kazı çalışmalarında Erken Tunç Çağı'na ait yerleşim tabakalarına ulaşıldı. Çanak çömlek parçaları, bütün bölgede yaygın olan, milattan önce üçüncü bin yıla ait Yanık Kültür olarak bilinen Karaz…
Bizans İmparatorluğu ile Büyük Selçuklu Devleti arasında 1071 yılında Malazgirt Savaşı'nın yapıldığı alanın tespiti amacıyla yürütülen kazı çalışmalarında yaklaşık 700 metal obje bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'de bu sene yapılacak arkeoloji kazıları ve arkeolojik araştırmaların sayısının yıl sonuna kadar 750'ye ulaşacağını bildirdi. Kazı çalışmaları için 200 milyon lira ödenek aktarıldı.
Bursa'nın Mudanya ilçesindeki Myrleia-Apameia Antik Kenti'nde, Bursa Müzesi ile Mudanya Belediyesi arasında imzalanan protokolün ardından arkeoloji kazılarına yeniden başlandı.
Arkeologlar, Düzce'de Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında, Roma dönemine ait Floral ve mitolojik öğelerle bezeli mermer bloklar ve muhtelif mimari figürler buldular.
Muğla il sınırları içinde; gerek kara arkeolojisi gerekse deniz arkeolojisi açısıdan önemli, prehistorik dönemlerden günümüze kalmış alanlarda gerçekleştirilen arkeolojik kazı ve araştırmaların konuşulacağı konferans 30 Mart Çarşamba günü Sıtkı…
Assos Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında bir ekmek pişirme fırını tabanında, adımlarını atmaya başlamış bir bebeğe ait 1300 yıllık ayak izlerine rastlandı. Bebeğin bir adımının 5 santimetre olması yeni yürümeye başladığını gösteriyor.…