Anadolu'nun en önemli antik yapıları arasında gösterilen ve Roma Hipodromu kadar ihtişamlı olduğu tahmin edilen amphitiyatrosu ile dünya arkeoloji camiasının dikkatini çeken Mastaura Antik Kenti ve çevresinde gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında…
Aydın, Kuşadası, Kirazlı, Söke, Bafa, Didim, Milas, Güllük, Bodrum, Muğla'da faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları, tarih, kültür ve ekoloji mücadelesinde bir yol haritası belirlemek amacıyla 10 Aralık 2022 Cumartesi günü Bafa Mahallesi Belediye…
Rüyalara oldukça büyük önem verilen Mezopotamya’da rüyalara dair ritüellerinin farklı amaçlar için uygulandığı görülürken, iyi rüya görebilmek ya da muhtemel kâbuslara engel olmak için koruyu heykeller kullanılması dikkat çekiyor. İşte…
Doç. Dr. Alev Eraslan'ın Anadolu'nun tozlu topraklı yollarına 2013 yılında adım atması ile başlayan 7 yıl boyunca Adıyaman, Van, Çorum, Urfa, Mardin, Diyarbakır, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kula, Ula, Şile, Akkese, Bayburt ve Antalya'da yöresel…
19. yüzyılın son çeyreğinde Anadolu'dan manzaralar sunan İngiliz Edwin John Davis'in Anatolica, (Anadolu, XIX. yüzyılda Karya, Frigya, Likya ve Pisidya Antik Kentlerine Yapılan Bir Gezinin Öyküsü) adlı kitabı tarihçi, arkeolog ve seyahatseverlerin…
Duayen arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Fırat 1964 - 2004 40 Yılın Öyküsü adlı kitabıyla Keban Barajı'nın Türkiye'de neleri değiştirdiğini anlattı. Baraj arkeolojisinden sosyal değişimlere kadar önemli açıklamalarda bulundu.
Murat Sav'ın kaleminden; "Bir Pagan Kültürünün Sembolik İfadesi" olan "Forum Constatini" yahut bugünkü adıyla; "Çemberlitaş Sütunu ve Meydanı"
Bu kitap, Mısır krallarının tanrı olma süreci açıklanırken eskiçağ tarihinin en etkin bürokrasi sınıfının ortaya çıkışını, tanrısını tekleştirmek isteyen Akhenaton’un mücadelesini, Mısır’ın insanlığa hediyesi olan Maat anlayışını ve piramidal yönetim…
Burdur'da asırladır kendi sessizliğine mahkûm olarak günümüze ulaşmış bir antik kentin, Kibyra’nın, yaşam öyküsüne dair bugün için bilinenler üzerine yazılmış bir öz sunum...
Kurduğu yayınevi ve dergi ile 40 yılı aşkın süredir Türkiye'nin Arkeoloji tarihine damga vuran arkeolog Nezih Başgelen, 70 yaşında aramızdan ayrılan ünlü arkeolog Prof. Dr. Tomris Bakır için 'Eğitim, kazı ve koruma alanındaki ortaya koydukları ile,…
Beyoğlu'nda ArkeoPera kitabevinin etkinlik alanında tarihe, arkeolojiye, mitolojiye ve psikolojiye ilgi duyanlara özel tasarlanan 'Klasik Mitolojiden Tanrıçalar' atölyesi 9 Ekim – 13 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Antik Çağ'ın oldukça ilginç ve insan duygularının kutsal inançlarla nasıl sömürülebildiğini gözler önüne seren Glykon kültünün doğuşu, gelişimi ve arkeolojik kazılarla ortaya çıkan kalıntıları Murat Karasalihoğlu tarafından derlenerek kitplaştırıldı.…
Harald Hauptmann, Walgang Messerschmidt, Jörg Wagner, Georg Petzl, Mehmet Önal, Fehmi Eraslan, Levent Zoroğlu, Rıfat Ergeç, Kutalmış Görkay, Michael Blömer gibi arkeoloji alanındaki önemli isimlerin imzasını taşıyan 22 makale içeren kitapta,…
Yalayarak taş ve fosil ayırma yöntemiyle ilgili yarışma sorusu arkeologların tepkisini çekti. Bilimsellikten uzak sorudan dolayı ATV'nin Kim Milyoner Olmak İster yarışması arkeoloji camiasınca kınandı. İşte "Yuh artık" dedirten soruya gelen…
2018 yılında Chicago’da düzenlenen X. Hititoloji Kongresine bildiri olarak sunulan
Luviya'nın dördüncü cildi yayına hazırlanırken yazarı Sefa Taşkın; tarih yazarlığı, Bergama, Helllenistik dönem ve Luvilere yönelik özel ilgisi üzerine sorularımızı…
35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nda arkeoloji adında neler var arkeoloji.tv olarak görelim, gösterelim istedik. İstanbul Kitap Fuarı'nda Arkeoloji de var ama ne kadar var? İşte cevabı: