Luvi Araştırmaları Vakfı (Luwian Studies Foundation) Anadolu'nun batı kesimindeki 483 Tunç Çağı yerleşiminin etkileşimli haritasını yayınladı.
Orta ve Geç Tunç Çağı'ndaki (MÖ 2000-1200 civarı) çapı 100 metreden büyük toplam 483 yerleşim yeri…
İtalya'nın başkenti Roma'nın dünyaca ünlü simge yapısı Kolezyum'da "Göbeklitepe: Kutsal Bir Mekanın Gizemi" adlı sergisi açıldı. Sergi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği, Büyükelçilik Kültür ve Tanıtma…
Adıyaman'ın Kahta ilçesinde, Atatürk Baraj Göleti kıyısında yapılan arkeolojik keşif çalışmaları sonucunda 3 bin yıllık yerleşim alanları tespit edildi.
İngiliz arkeolog Prof. Dr. Steven Mithen, tüm arkeolojik, paleo-anatomik, genetik, nörolojik ve dilsel kanıtları değerlendirerek dilin tarihinin sanılandan 8 kat daha eski ve yaklaşık 1,6 milyon yıllık olduğunu savundu.
Kısaltması AN_SÜT, Türkçesi Yiyecek Hazırlamaya Yönelik Benzersiz Teknolojilere İlişkin Anadolu Neolitik Çalışmaları olan Anatolian Neolithic Studies of Unique Technologies For Food Preparation projesinde çalışan arkeologlar ulaştıkları bilgileri…
Gentile Bellini'nin imzalı Fatih Tablosu ve Fatih'in İtalyan sanatçı Costanzo de Ferrara’ya yaptırdığı madalyon'un da sergilendiği İBB İstanbul Sanat Müzesi törenle açıldı. İBB Başkanı İmamoğlu, "İstanbul’umuzun arkeolojik alanlarını, her yaştan…
Antalya Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu, Antalya'daki arkeoloji çalışmaları açısından 2023'ün hayli verimli bir yıl olduğunu söyledi. Müzelerin envanter kayıtlarına göre; Antalya'da, 2023'te yürütülen arkeolojik kazılarda 1138 tarihi eser…
Karaburun ilçesinde yaygın yüzey araştırma yöntemi kullanımıyla gerçekleştirilen arkeoloji çalışmalarında, bölgede Buzul Çağı'nda yaşamış toplayıcı avcı gruplara ilişkin çok sayıda arkeolojik veriye ulaşıldığı açıklandı.…
İngiltere'deki bir müzayedede satıldığı fark edilen ve Aydın'ın Milet Antik Kenti'nden kaçırıldığı ispat edilen milattan önce 6. yüzyıla tarihlenen kore torsosu, Türkiye'nin girişimleriyle yurda gönderilmek üzere Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğine…
Her ne kadar göçebe yaşadıkları varsayılan İskitlerin dericilik yapması mümkün görülmediğinden bugüne dek yazdıklarına kuşku ile bakılsa da Antik Yunan tarihçisi Herodot, "İskitlerin öldürdükleri düşmanlarının kanını içtiklerini ve bazen ellerindeki…
İzmir'in ünlü antik kentlerinden Metropolis'teki arkeoloji kazılarını konu edinen, konusunda uzman 22 yerli ve yabancı araştırmacının katkısı bulunan kitap; 444 sayfadan ve 30 farklı bölümden oluşuyor. Sabancı Vakfı’nın Metropolis’te yürütülen…
Alman Arkeolog Prof. Dr. Friedric Karl Dörner’in 1953-1970 yılları arasında Adıyaman’daki arkeolojik çalışmalara ait fotoğraf arşivi dijital hali ile Adıyaman Müze Müdürlüğü’nde muhafaza edilmek üzere Münster Üniversitesi tarafından, Adıyaman Kültür…
İzmir'in Torbalı ilçesindeki Metropolis Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazı çalışmaları, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ve Metropolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek'in katıldığı etkinlikle…
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri ile İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı
ekipler; dün Ankara'da bugün İstanbul'da koruma altındaki yaban hayvanlarının boynuz, diş gibi uzuvlarını…
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Kela Hanma (Hanım Kalesi) alanında Roma dönemine ait "villa kalıntısı"nda deniz canlıları figürlü mozaiklerin bulunduğu bölgede süren arkeoloji kazılarında, bir kaya mezarında Anadolu leoparına ait 1500 yıllık çene…
OMÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, hava kirliliği ve iklim değişikliği tarihi eserlere de zarar veriyor. OMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Michael Deniz Yılmaz, iklim değişikliği ve hava kirliliğinin…
2022 yazında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında başlayan Antalya Hacımusalar Höyüğü İkinci Dönem Kazısının başkanlığını yürüten Doç. Dr. Bülent Arıkan, "Arkeoloji ülkemizde sosyal bilimler alanında değerlendirilse de tüm gelişmiş ülkelerde artık…
Bayburt'ta 4 ayrı noktaya yapılan jandarma baskınları sonucuna, arkeolojik sit alanlarındaki kaçak kazılarda bulunduğu belirlenen çoğu Roma ve Bizans dönemine ait görünen 16 yüzük, 2 küpe, 2 kolye, bilezik, broş, 4 haç figürü, insan figürlü…
Meksika Ulusal Antropoloji Enstitüsü'nde yapılan açıklamaya göre; Maya Treni adı verilen demiryolu projesi inşaatı sırasında Meksikalı arkeologlar yeni arkeolojik kalıntılar keşfettiler. Kurtarma kazılarında 11 mezar ile 1000'den fazla tarihi eser…
Peru'nun kuzeyindeki Cajamarca bölgesinde arkeoloji kazısı yapan arkeologlar, çeşitli etnik grupların bir arada yaşadığı, İspanyol öncesi geniş bir yerleşim yeri buldu. Keşfedilen yerleşim, Wari kültürüne ait ve M.Ö. 7. ila 13. yüzyıllara…
Emekli olmak yerine hayallerinin peşinden gitti... 34 yıl inşaat teknikerliği yaptıktan sonra Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünü kazanan 53 yaşındaki Necibe Şahin, birinci sınıfı tamamlayıp Şapinuva'daki arkeoloji kazısında…
Mersin'deki Kelenderis Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarında yaklaşık 2 bin 300 yıllık olduğu tahmin edilen 3 başlı tanrıça Hekate figürü ile Helenistik döneme ait seramiklere ulaşıldı.