Antik Çağ'da Mysia Bölgesi olarak adlandırılan Anadolu'nun kuzeybatısındaki Bandırma, Erdek, Balıkesir ilinin tamamı ile, Manisa, İzmir, Kütahya, Bursa, Çanakkale illerinin bir kısmını kapsayan bölgede gerçekleştirilen arkeoloji, sanat tarihi,…
16-17-18 Kasım 2023 tarihlerinde düzenleneceği açıklanan 4. Balıkesir Arkeoloji Buluşmaları Sempozyumu'nun konusu “Mysia ve Çevre Kültürleri Araştırmaları” olarak belirlendi. Mysia ve çevre kültürlerine ilişkin arkeoloji, sanat tarihi, arkeometri,…
Kültür ve Turizm Bakanlığı, dünyanın en önemli Arkeoloji etkinlikleri arasına yer alan ve pandemi dönemi hariç kesintisiz yapılan en uzun süreli sempozyum olan Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'nu, Cumhuriyet'in 100. Yılında…
Türkiye'de Arkeometri disiplininin kurulmasında büyük emeği geçen ünlü fizikçi Prof. Dr. Aymelek Özer'i dün sabah saatlerinde kaybettik.
Anadolu'nun en önemli antik yapıları arasında gösterilen ve Roma Hipodromu kadar ihtişamlı olduğu tahmin edilen amphitiyatrosu ile dünya arkeoloji camiasının dikkatini çeken Mastaura Antik Kenti ve çevresinde gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında…
Zooarkeolojik çalışmalar, Patara Antik Kenti'nde bulunan iki köpekbalığı ve bir vatoza ait omurga kemiği parçalarının MÖ 6. yüzyıla ait olduğunu gösteriyor.
42. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu Denizli Pamukkale Üniversitesi ve Denizli Belediyesi işbirliği ile Denizli'de yapılacak...
10 yıl önce yayın hayatı durdurulan dergi, Arkeoloji, sanat tarihi, müzecilik, eski çağ tarihi, nümismatik, etnografya, mimarlık tarihi, antropoloji, arkeometri ve kültürel miras yönetimi gibi ilgili makaleler ile uluslararası hakemli dergi oarak…
Yaklaşık 7 yıl önce büyük iddialar ve şaşaalı söylemlerle Gaziantep merkezli olarak kurulması planan Türkiye Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü çalışmaları, Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı çatısı altında "Türk Arkeoloji ve Kültürel…
41 yıldır kesintisiz yapılan dünyanın en uzun soluklu arkeoloji kazıları sempozyumu bu yıl pandemi nedeniyle yapılmayacak. Tarihi ileri alınarak Ekim ayında yapılması planlanan 42. Uluslararası Kazı Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu Koronovirüs…
Venedik’te Saint Lazarus Adası’ndaki Ermeni Manastırı Mekhitarist’te Ortaçağa ait gibi sergilenen kılıcın aslında Bakır Çağı dönemine ait ve dünyanın en eski metal işleme merkezlerinden Arslantepe menşeili olduğu belirlendi.
Arkeoloji gizemlerinden biri olan Bronz Çağı'nda Avrasya'daki bronz üretimi için kullanılan kalayın kökeni; Türkiye, İsrail ve Yunanistan'da bulunan külçeler incelenerek araştırıldı. Kalayın Tunç Çağında Anadolu, Ege ve Akdeniz'e sanıldığı gibi…
41. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu" Diyarbakır Dicle Üniversitesi kongre merkezinde başladı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, arkeoloji kazılarının bilimsel kriterlerden hiçbir şekilde taviz vermeden etkin,…
Türkiye'nin Arkeoloji Zirvesi kabul edilen önemli organizasyona sayılı günler kaldı. 17-21 Haziran 2019 tarihleri arasında Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek 41. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumunda bildiri…
Koç Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek hh-XRF'19 İstanbul Çalıştayı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı birimlere, Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvar Müdürlüklerine, müzelere, üniversitelerin restorasyon, arkeometri,…
Fraunhofer Enstitüsü'nün geliştirdiği Sikke Analizi ve Tanıma için Optik Sistemi, Avrupa'da nümismatikte devrim yaratacak özellikler içeriyor. Paralar için yüz tanıma sistemi denilen teknoloji ile müzeler artık sergilere emanet verdikleri sikkelerin…
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın arkeoloji alanındaki gelişmeleri değerlendirmek amacıyla 41 yıl boyunca kesintisiz gerçekleştirdiği Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumuna bu yıl 17-21 Haziran 2019 tarihleri arasında Diyarbakır Dicle…
Kısa adıyla DARK olarak ifade edilen 2019 Doğu Anadolu Arkeolojisi Çalıştayında, Kazı ve Yüzey Araştırmaları, Etnoarkeoloji, Arkeometri ve Doğu Anadolu Arkeolojisi’nin Sorunları oekseninde sunumlar yapılacak.
Sanat tarihi açısından önemli keşif Güney Afrika'nın Blombos mağarasında gerçekleşti. 7 yıl öne bulunan bir taş üzerinde yapılan incelemeler sonucu, şu ana dek bilinen en eski soyut desen çiziminin keşfedildiği anlaşılırken, mikroskobik ve kimyasal…
Çanakkale'de gerçekleştirilen 40. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu bugün tarihi ve arkeolojik alanlara yapılan gezilerle sona erdi
Bu yıl 40'ıncısı düzenlenen Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu, ÇOMÜ Troya Kültür Merkezi’nde başladı. Sempozyumun ilk gününde yapılan açılış oturumda Türkiye'deki arkeoloji çalışmalarının geleceğine dair parlak sözler sarf…
Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sonuçları Toplantısı 40 Yaşında. ilki 1979 yılında gerçekleştirilen ve bu ay kırkıncı kez gerçekleştirilecek Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sonuçları Toplantısı’nın 40 Yılını ünlü editör…