Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Hollanda Ulusal Arşivleri arasında işbirliği protokolü, Lahey'de düzenlenen törenle imzalandı. Öte yandan Türk-Hollanda diplomasisinin mirasçısı Testa ailesine tarihi belge takdim…
Salt ile Kadir Has Üniversitesi'nin ortak projesi ile ünlü tarihçi Reşad Ekrem Koçu'nun hazırladığı İstanbul Ansiklopedisi Arşivi internete taşındı. "www.istanbulansiklopedisi.org adresinde artık Koçu'nun yarım kalmış İstanbul Ansiklopedisi'nin…
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün açıklamasında göre; Arşiv Dairesi Başkanlığı eliyle Osmanlı Devleti'nden bugüne ulaşan yaklaşık 11 milyon evraktan 121 bin 401 Osmanlıca belgenin restorasyonunu…
Hatay'ın yakın tarihi konusunda Türkiye'nin en geniş arşivlerinden birine sahip Fahreddin Osmanca, depremin enkazından kurtarabildiği fotoğraf, harita, dergi ve belgelerden oluşan koleksiyonunu Türk Tarih Kurumuna , bağışladı.
Alman Arkeolog Prof. Dr. Friedric Karl Dörner’in 1953-1970 yılları arasında Adıyaman’daki arkeolojik çalışmalara ait fotoğraf arşivi dijital hali ile Adıyaman Müze Müdürlüğü’nde muhafaza edilmek üzere Münster Üniversitesi tarafından, Adıyaman Kültür…
Hititlerin Yukarı Ülke dediği Sivas'ın Yıldızeli ilçesindeki Hitit şehri Kayalıpınar'da yürütülen arkeoloji kazılarında bu sene ortaya çıkan bulgular alanın Hititler'in bin yıllık merkezi olduğunun kanıtlarken, yerleşimin bilinenden çok daha eski…
TBMM ve MİT arşivleri hariç, Askeri Tarih ve Strateji Enstitüsü Etüt Arşivi, Deniz Müzesi Arşivi, Yargıtay Başkanlığı Arşivi, Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının tarihi belge arşivlerinin devir işlemlerinin…
İnönü Vakfı, Lozan Antlaşması'nın 100. yılından dolayı arşivinde bulunan belgeleri internet ortamından halka açtı. Vakıf aynı zamanda Lozan'ın hikayesini "Lozan 1923 Olmak ya da Olmamak" adıyla belgeselleştirdi.
Ulu Önder Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde Kurtuluş Savaşı'nı başlatacak ve Cumhuriyete giden yolda önemli adımlar atılmasını sağlayacak Büyük Millet Meclisi, 103 yıl önce açıldı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 23 Nisan 1921'de milli…
Türkiye ile Ürdün arasında arşiv belgelerinin değişimi konusunda işbirliği protokolü imzalandı.
Aşkenaz toplumunun Osmanlı İmparatorluğu‘ndan, Türkiye Cumhuriyeti‘ne uzanan tarihi ubat 2019‘dan itibaren; Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı ile Yüksekkaldırım Aşkenaz Musevi Sinagogu Vakfı‘nın çabası ile kayıt altına alınarak, Schneidertempel…
Yüksek Mimar Hüsrev Tayla Arşivi, İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü Atatürk Kitaplığı tarafından satın alınarak, tasnif çalışmaları ve dijitalleştirilmesinin ardından erişime açıldı
Artık Türkiye'de kamu kurumlarında yapılan arşiv iş ve işlemleri konusunda denetleme hakkı, bunları takip etme hakkı, bu evrakın arşive intikali gibi konularda artık Devlet Arşivleri Başkanlığı yetkili kılınmıştır.
Sanatçı, eğitimci ve müzeci Atagök’ün arşivinin SALT Araştırma’da erişime açılması vesilesiyle düzenlenen program 9 Ocak Çarşamba saat 19.00’da SALT Galata’daki Atölye II-III’te.
ANAMED Oditoryum'unda farklı alanlardan iki katılımcının fotoğraf-arşiv ilişkisi üzerinde duracağı, Fotoğraflardan Ne Öğrenirim: Arşivin İleri ve Geriye Doğru Arkeolojisi konulu serbest söyleşi gerçekleştirilecek
Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkan Yardımcısı Nurullah İşler, Osmanlı arşivinin, sadece Türkiye'nin değil Osmanlı Devleti hakimiyetinde yer alan 40'dan fazla ülkenin de arşivi konumunda olduğunu vurgulayarak, Cumhuriyet arşivinde 40 milyon…
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenecek KAM'18 Kogre ve Fuarı 29 Kasım-1 Aralık 2018 tarihlerinde gerçekleştirilecek
Arşivi Unutmak sempozyumunda Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait tarihi önem taşıyan sessiz filmler ilk defa gösterilecek. Gösterimler arasında Atatürk'ün trenle seyahatleri, büyük İzmir yangını, Almanların Vecihi Türk Kuşu ile yaptığı belgesel gibi…
Yazar Saadet Özen, hayatın her alanıyla ilgili binlerce nesnenin günlük hayatta insanların elinden gelip geçtiğini belirterek, "Koleksiyoner, bütün bu akan, kaybolan, resmi kabul görmeyen ve yok olmaya mahkum malzemenin bekçiliğini yapıyor."…
2019 yılı için Devlet Arşivleri Başkanlığına ve Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı'na tahsis edilmesinin öngörülen ödenek miktarları belli oldu. 2019 yılında içlerinde Milli Saraylar ve Kasırların bulunduğu 13 adet önemli proje ve restorasyon…
Türk Kızılayı Genel Müdürü İbrahim Altan, 150 yıllıkr kurumun arşivinde çok önemli evraklar olduğuna dikkat çekerek bir kaç ayrı müze kuracaklarını müjdeledi ve "Yıllar içinde kullandığımız malzemeler var. Sedye, gaz maskeleri, Kızılay'ın Süveyş…