Arkeolojik sırlar yumağı Göbeklitepe'de resim yazısı olma ihtimali üzerinde durulan T biçimli taşlar üzerindeki şekillerden bazılarının dili çözüldü. Üzerinde Akbaba, kesik insan başı olduğu tahmin edilen yuvarlak şekil ve el çantasını andırır…
Türk Pilotu Alper Gezeavcı, turist statüsünde de olsa ülkenin uzaya çıkan ilk insanı olarak astronot unvanı alırken, Türkiye'de pek çok insan uzayla yattı, uzayla kalktı. Osmanlı ve Selçuklu döneminde astronomi alanının devleri arasında yer alan…
MS 1042’den 1055’e kadar hüküm süren Bizans İmparatoru 10. Konstantin döneminde basılan dört altın Bizans sikkesi üzerine ilginç bir analiz.
Diyarbakır'da 9-12 Haziran tarihlerinde Zerzevan Kalesi'nde gerçekleştirilecek Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği'ne katılacaklar kura ile belirlenirken, katılmak isteyenler arasında kadınların fazla oluşu dikkat çekti.
Mersin'in Mezitli ilçesinde yapılan arkeolojik tetkiklerde ünlü gök bilimci ve şair Aratos'un mezarının bulunduğu anlaşılan alanda yaşanan mülkiyet krizi, arsanın Mezitli Belediyesi'ne bağışlanması ile çözüldü.
MÖ 5. yüzyılda yaşamış Anaksagoras tarihte Ay’ın dağlı bir taş kütlesi olduğunu söylediği bilinen ilk insanlardandı. Anaksagoras tutuklandı, yargılandı, Ay ve Güneş hakkındaki fikirlerini yayarak dine karşı gelmekten ölüme mahkûm edildi.…
Osmanlı dönemine ait olduğu belirlenen, astronomik araştırmalarda, denizcilikte veya astrolojik kehanet amaçlı kullanıldığı tahmin edilen pirinçten yapılmış gökküre bir tarihi eser kaçakçısı tarafından satılmaya çalışılırken Ankara Kaçakçılık…
Mağara resimleri ve arkeolojik bulguların astronomi ile bağlantılı olabileceği tartışmaya açık konu olsa da sık sık gündeme geliyor. Physics Dergisinde yayınlanan yeni araştırma Avrupa'daki 4 ünlü paleolitik çağ mağara resimleri ile
Türkiye'deki…
Mitoloji ve arkeoloji ilgi alanlarım. Ülkemizin bu konuda inanılmaz zengin bir yer olduğunu düşünüyorum. Öte yandan, Bernini ve Rodin’in heykelleri, Boticelli’nin resimleri gibi mitolojik öyküleri konu alan sanat eserlerini incelemekten keyif…
Ayda bir kratere adı verilen ünlü uzay bilimci ve matematik bilgini Battani'nin doğduğu ve gözlem yaptığı Şanlıurfa'nın tarihi Harran ilçesine, geçmişteki ününe yakışır rasathane yapılması planlanıyor
1868'de faaliyetlerine başlayan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 150. yılını kutlarken, hem gözlem hem de eğitim açısından öne çıkıyor.
Mısır'da II. Ramses heykeline güneş vurmasını izlemek isteyenler, Ebu Simbel Tapınağına akın etti. Yılda sadece iki defa gerçekleşen bu astronomi olayını Mısırlı yetkililer ve davetlilerin yanı sıra binlerce yerli ve yabancı turist izledi.…