Columbia Üniversitesi'nden emekli tarihçi profesör Richard Bulliet, 2016'da arkeolojik bulgulara dayanarak ortaya attığı teori ile tekerleğin, M.Ö. 4000-3500 yılları arasında Doğu Avrupa'da Karpat Dağları civarında icat edildiğini ve buradan çeşitli…
Arkeologlar neolitik döneme ait mezarlarda; iskeletlerin konumlarına bakarak Avrupa'da 2000 yıllık dönem boyunca insanların mezara diri gömüldüğünü gösteren bir düzineden fazla vaka tespit etti. Uygulamaların kurban amaçlı olma ihtimali güçlü…
İspanya'nın kuzeyindeki Rioja Alavesa bölgesindeki mağarada yapılan arkeoloji kazısında ortaya çıkan toplu mezardan çıkan bulguların analizine göre Avrupa'daki büyük çaplı ilk savaş muhtemelen yaklaşık 5 bin yıl önce Neolitik dönemde, yani daha önce…
Avrupa'dan 2020 ve 2021'de prestijli ödüller alan Çanakkale'deki Troya Müzesi, dünyanın en büyük seyahat sitelerinden Tripadvisor.com tarafından verilen "Travellers Choice 2022"den sonra "Travellers Choice 2023" ödülünün de sahibi oldu.…
Avrupa'daki kuraklık Almanya'daki 'Beni görürsen ağla' yazılı 'açlık kayaları'nı yeniden ortaya çıktı
Agriarctos nikolovi adı verilen dev panda türü Bulgaristan'da 1970'lerde bulşunan iki diş fosili sayesinde keşfedildi
Asset Yatırım Yönetim A.Ş. tarafından yönetilen Metropol İstanbul, gayrimenkul, iç mimari ve mimari alanlarda farklı büyüklüklerde bir çok projenin yarıştığı ve uluslararası arenada düzenlenen International Property Awards’dan büyük başarı ile döndü.…
Homo Sapiens yani günümüz insanlarının ataları ile Neandertallerin birbirleri ile çatışma ihtimali büyük ama Neandertallerin soyunu tüketenlerin insanlar olmadığı kesin.
Afrikalıların bugüne kadar Neanderthal DNA’sı taşımadıkları sanılıyordu ancak son araştırma Afrikalılarda da Neandertal DNA’sı olduğunu tespit etti. Princeton Üniversitesi uzmanlarının gerçekleştirdiği araştırmanın ortaya çıkardığı bilimsel senaryoya…
Kuzey Fransa elde edilen yeni arkeolojik bulgulara göre, Avrupa'daki Acheulian Kültürünün varlığına dair 650.000 yıllık yeni kanıtlar bulundu.
Anadolu'dan Trakya'ya gelen ilk insanların tarımsal faaliyetlerine ilişkin bulgular elde edilen Kırklareli'ndeki Aşağıpınar arkeolojik kazılarında sona gelindi. 28 yıldır devam eden çalışmalar, son kazı sezonunun bitmesiyle…
Belçika'nın tarihi kenti Bruges, şehire gelen günlük turist sayısını azaltmaya hazırlanıyor. Katalonya Özerk Bölgesi'nin başkenti Barselona'da da zaman zaman halk, yoğun turistik ziyaretlere tepki gösteriyor. İtalya'nın başkenti Roma'da belediye,…
Stonehenge'nin Anadolu'dan Avrupa'ya giden neolitik topluluğun geliştirdiği inanca dayalı bir mimari sistemi olduğunu belirten Özdoğan, sistem orada geliştikten sonra Doğu'ya doğru yayıldı. Bizde de dolmenler olarak bilinmekte. Dolmenler, Trakya'ya…
Hasankeyf'te kültürel mirasın korunması için Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Oluş Arık, Prof. Dr. Metin Ahunbay, Özcan Yüksek ve avukat Murat Cano'nun 22 Şubat 2006'da yaptığı başvuru Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından…
Fraunhofer Enstitüsü'nün geliştirdiği Sikke Analizi ve Tanıma için Optik Sistemi, Avrupa'da nümismatikte devrim yaratacak özellikler içeriyor. Paralar için yüz tanıma sistemi denilen teknoloji ile müzeler artık sergilere emanet verdikleri sikkelerin…
İskoçya'daki Achavanich’de yaklaşık 31 yıl önce yapılan arkeolojik çalışmalar sırasında bir kayaya mezarda Beaker kültürüne ait bir çömlekle birlikte kafatası kemikleri bulunan kadınınn yüzü, DNA verilerine göre ikinci kez tasarlanarak yeniden…
Doğu Karadeniz'de halk arasında "kuş dili" olarak ifade edilen "ıslık dili"nin çıkış noktası Kuşköy için hazırlanan "Giresun-Çanakçı-Kuşköy Köyüne Özgü Islık Dilinin Tanıtılması, Yaşatılması ve Bölge Turizmine Kazandırılması" projesi, Avrupa'da…
Horuz, dünya fuarları mirasını inceleyen Teşhir program serisi kapsamında, Avrupa Ortasında, Osmanlı Pavyonunda: Osmanlı Seyyahlarının Dünya Fuarları İzlenimleri, başlıklı konuşma gerçekleştirdi.
Doğu Türkistan'ın Kuçar kentinde antik Qiuci kentinin sınırlarını belirlemekte çaresiz kalan arkeologlar jeologlardan yardım istedi. Arkeoloji çalışmaları için özel yöntem geliştiren Çinli jeologun hedefi Mısır ve Mezopotamya'da çalışan arkeologlarla…
Avrupada bulunan dişler üzerinde yapılan son araştırma, Neandertallerin Avrupa'daki kökenleri üzerine şu ana kadar yapılan varsayımlarını boşa çıkardı ve Neandertallerin sanıldığı gibi tek soydan evrimleşmediği anlaşıldı.