Van'ın Tuşba ilçesinde Urartular dönemine ait Ayanis Kalesi'nde süren arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan surlar restore edilirken kalenin ihtişamı da her geçen gün biraz daha belirginleşiyor.
Van'da kadınlar, "Dünya Yürüyüş Günü" ve "Meme Kanseri Farkındalık Ayı" kapsamında Ayanis Kalesi'nin bulunduğu tepede zumba, pilates ve yoga yaptı.
Van'daki Ayanis Kalesi'nde arkeologlar 36 yıldır pek çok tarihi kalıntı ile karşılaşmış ama bugüne dek hiç insan iskeleti bulamamışlardı. Bu sene ilk kez bir iskelet bulundu. Beyin kısmı kısmen günümüze iskelet antropologları çok heyecanlandırdı.…
Ayanis Kalesi'ndeki arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan odada, kraliyet ailesinin duvarda süs olarak kullandığı değerlendirilen yaklaşık yaklaşık 2.700 yıllık bronz mimari kaplama levhası bütün halde bulundu.
Van'ın Tuşpa ilçesindeki Ayanis Kalesi'ndeki arkeoloji kazılarında ilk kez Urartulara ait bir kraliyet çöplüğü keşfedildi. Çöplük alanındaki kazılarda, Urartularda soylu kesimin kullandığı mühür, bulla (mühür baskısı), kanca, seramik parçaları ile…
Urartu Kralı II. Rusa tarafından Van Gölü'ne hakim tepeye yaptırılan Ayanis Kalesi'nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarında, 2 bin 700 yıllık Haldi Tapınağı'nın duvarlarına oyulmuş süslü taşlar yeniden eski yerlerine yerleştiriliyor.…
Urartu Kralı II. Rusa tarafından Van Gölü'ne hakim tepeye yaptırılan Ayanis Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan odanın gizemi araştırılıyor
Prof. Dr. Mehmet Işıklı, 'keşfimiz arkeoloji tarihi açısından çok önemli. Analizini yaptırdık. İnsanların binlerce yıl boya kullandığını biliyoruz ama onlar doğaldı. Ya kök boya ya da doğada bulunan renkli taşlarla yapılıyordu. Burada gördüğümüz ve…
Karadan 3 günde ulaşılabilen Van'daki Ayanis Kalesi ile Bitlis'teki Kef Kalesine Urartuların Van Gölünü kullanarak yarım günde ulaştığına inanan arkeologlar, bu bağlantıyı bilimsel olarak ispatlamak için su altı arkeologlarından destek alıyor.…
Van Gölü'ne bakan bir tepede yer alan Ayanis Kalesi denince ilk akla gelen Urartuların baş tanrısı Haldi'ye ithafen yapılan tapınakta restorasyon ve korumaya yönelik çalışmaların sürerken, arkeologlar da binanın mimari sırlarını çözme çalışıyorlar.…
Van'ın Tuşba ilçesindeki Urartu dönemine ait önemli eserlerden Ayanis Kalesi'nin arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarının ardından turizme açılması hedefleniyor.
Prof. Dr. Mehmet Işıklı başkanlığındaki ekip tarafından yapılan arkeolojik kazılarda bu yıl Urartuların dini yaşamı, mimarisi, taş işçiliği ve yönetim yapısını yansıtan önemli buluntular ortaya çıkarıldı.
Tuşba ilçesindeki Ayanis Kalesi'nde devam eden kazı çalışmalarında Urartu dönemine ait 2700 yıllık su mermerine mozaik işlemeli platform ortaya çıktı.