AR projesi , ziyaretçilere Ayasofya'nın tarihini ve kültürel mirasını daha yakından keşfetme imkanı sunuyor. Voiser'ın geliştirdiği sanal müze deneyimi, kullanıcıları Ayasofya'nın tarihine ve kültürel mirasına interaktif bir şekilde dahil…
Yunus Emre Enstitüsü'nün Türkiye'de ağırladığı Mısırlı Türkoloji ve Kültürel Diplomasi Heyeti'nde Türkologlar, sanat tarihçileri ve akademisyenler yer alıyor.
Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi ile Efes Deneyim Müzesi, Müzeler Haftası'nda ziyaretçilerini yüzde 50 indirimli ağırlayacak.
Tarihsel Çevre ve Yapı Korumacıları Derneği'nin düzenlediği Taşınmaz Kültür Varlıklarında Restorasyon Uygulamaları seminerinde Kahramanmaraş merkezli depremlerin olduğu bölgedeki tarihi eserlerin, Kız Kulesi'nin ve Ayasofya Camisi'nin restorasyonları…
Ayasofya Camisi'ndeki proje ve uygulamalarla ilgili Bilim Kurulu toplantısı yapıldı.
Türkiye Gazetesi yazarı Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil Ayasofya Camii'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Ayasofya Camii'nde yabancılara özel bölüm açılıp ücretli hale getirilmesinin yanlış olduğunu savunarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip…
Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu yaptığı açıklama ile benzersiz bir Üstün Evrensel Değer Taşıyan Varlık olarak Ayasofya Camisi'nin Unesco Dünya Mirası Listesi’ne alınması sırasında belirlenen kriterlere uyumu bundan sonra da dikkatlice…
Ayasofya Camisi'nin ücretli kısmının tartışmalara neden olan kapısının endüstriyel kepenkli ayrı bir giriş kapısının taşınabilir mobil bir koruma tüneli olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Minarenin işi bittiği zaman bu…
Ayasofya Camisi Bilim Kurulu üyesi yüksek mimar İhsan Sarı, "Bu tarihi eserin alanı 10 bin 200 metrekare, vaftizhane de dahil. Kendi ana yapısının alanı ise 9 bin 800 metrekare. Kubbesinin yerden yüksekliği yaklaşık 56 metre. Bu anıt eserin…
Ayasofya'da ardı arkası gelmeyen restorasyon çalışmalarında yeni bir etap başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek çalışmalarda taerihi ibadethanin…
Arkeolojinin sadece akademinin değil herkesin ilgilenmesi gereken sanat olduğunu belirten İlber Ortaylı, iki arkeoloğumuzun bu alandaki eserleri çığır açıcı bir yenilik; Sevgi Sarıkaya’nın Anadolu’da Persler: Daskyleion Satraplığı (Arkeoloji ve Sanat…
2023 yılının ilk altı ayına ait turizm rakamlarını açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür Yolu Festivalleri bu sene hangi illerde yapılacağını belirtti. İstanbul depremine karşı 2. restorasyon çalışmaları başlatılacak Ayasofya…
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ni 2022'de 13 milyon 635 bin 229 kişi ziyaret etti
Ayasofya Müzesi'nin camiye çevrilmeden önceki son müdürü olan Hayrullah Cengiz, "Suphi Saatçi Hoca’nın güzel bir sözü vardı, ‘Ayasofya’yı Romalılar korudu, biz yaşattık.’ derdi mesela. Aynen böyledir. Yani evet, bu bir Roma eseridir. Nevzuhur ismi…
Prof. Dr. Hasan Fırat Diker, gazetecilerle birlikte Ayasofya'nın gizemli tünellerine indi ve en büyük yer altı yapılarının görüntülenmesine yardımcı oldu. Ayasofya Camisine bağlı en büyük yer altı yapılarından olan tüneller, mahzenler, 3 odalı yer…
İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Hayrullah Çelebi, Ayasofya'nın İmparatorluk Kapısında meydana gelen tahribatla ilgili soruları yanıtladı "Ayasofya bizim göz bebeğimiz" dedi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin imparatorluk kapısının tahribatına yönelik inceleme başlatıldığını bildirdi.
Raporun 19-30 Haziran tarihleri arasında yapılacak Dünya Mirası Komitesi toplantısında yayımlanacağı belirtildi
Dünyanın en ünlü mabedlerinden Ayasofya’yı yapımından bu yana geçen bin 483 yıldır havalandırarak ayakta tutarak, rutubetten koruduğu anlaşılan yaklaşık 900 metrelik yeraltı menfezleri ile 3 yeni kuyu keşfedildi.
Sema Doğan Ayasofya'da Gaspare ve Giuseppe Fossati'nin gerçekleştirdikleri restorasyon çalışmalarını anlatıyor...