Şanlıurfa'daki Taş Tepelerde dikilitaşlar ve kayalar üzerinde ortaya çıkan taş devri hayvan motiflerinin takılara işlenmesi ile dikkat çeken Mardin'deki Boncuklutarla'da arkeoloji dünyasında cevabı merak edilen kalkolitik çağın ne zaman başladığı…
Kıbrıs adasının güneyinde yer alan günümüz Larnaka şehri yakınlarındaki Hala Sultan Tekkesi ve çevresinde yapılan arkeolojik çalılmalar, Kıbrıs’ın Tunç Çağı’nda Akdeniz’in en büyük bakır üreticisi olduğunu kanıtlarken,…
Antalya'da keşfedilen dünyanın en eski batığının, dünyanın arkeoloji tarihini şekillendirecek bir buluş olduğunu belirten Doç. Dr. Hakan Öniz, 100 aşkın bakır ingot taşıyan gemide aynı zamanda 3600 yıllık mızrak kalıntısı ve çeşitli eserler…
Çavuştepe Kalesi'nin kuzeyindeki Urartular dönemine ait nekropol alanında yapılan arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan at iskeleti yakınındaki mezarda yanyana gömülmüş kadın ve erkek iskeleti ABD'de incelendi. 2.777 yıllık olduğu belirlenen…
Gaziantep'te bir özel okulun öğrencileri, Bakırcılar ve Sedefçiler Odasının iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında başlatılan derste, geleneksel el sanatları arasında yer alan bakır işlemeciliğini öğrenecek.
Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde dünyada tarım yapılan ilk yerler arasında bulunan Çayönü, açık hava müzesine dönüştürülüyor.
Anadolu'da ardarda yapılan arkeolojik keşifler, tarih çağları birbirine karıştırdı. Arkeoloji verilerine göre tartışmanın zamanı geldi: Kalkolitik çağ ne kadar kalkolitik, neolitik çağ ne kadar neolitik?
Zonguldak'ta düzenlenen tarihi eser operasyonunda, tarihi olduğu ileri sürürlen 47 adet tarihi para ele geçirildi
Tarih öncesi şatafat, sadece altınla değil bakır alaşımları ile sağlanıyordu. Sırbistandaki bir mezarda bulunan altına benzetilmiş renkli bakır alaşımlarının nasıl oluşturulduğu, kuyumculuk teknikleri kullanılarak araştırıldı. Bakır, arsenik ve kalay…
Enkomi, tarih sahnesine M.Ö. 18. yüzyılda başlamış özellikle de Geç Tunç Çağı'nda bakırı işleyerek ihraç etmiştir.
Mısırlı katiplerin bakırlı mürekkep kullandığı anlaşıldı. MS 4. ve 5. yüzyıla ait papirüs metinleri üzerinde yapılan kimyasal analizler, Mısırlıların yazı yazdığı mürekkepte sadece kurum değil, bakır bileşenleri de bulunduğunu ortaya…
Yumuktepe Höyüğü, Neolitik dönemden 14. yüzyıla kadar çok sayıda medeniyeti ağırladı. Uzun tarihler boyunca kale görevi gördü. Geçen yıl duvarları yan yana olan ev kalıntıları bulundu. Mevcut verilere göre metal üretimi Yumuktepe'de başladı.…