Arnavutluk’ta, Türkiye Maarif Vakfına bağlı Tiran New York Üniversitesi'nin (UNYT) yayınevi olan UNYT Press ve UNYT Balkan Araştırmaları Merkezi tarafından "Balkanlar'da Türk Edebiyatı Tarihi" kitabının tanıtımı yapıldı. Prof. Dr. Mustafa İsen ve…
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Doktor Mahmut Çevik, Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla Balkanlar'da yapılan cami restorasyonu projelerinin toplumsal ve kültürel etkilerini değerlendirdi.…
Ünlü editör arkeolog Nezih Başgelen, 13 Şubat 2022 Pazar günü saat 14.00'te Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'nun Maslak'taki tesislerinde Rumeli ile ilgili farklı bir konferansa imza atacak. Konferans, Rumeli'nin pek çoğu daha önce görülmemiş tarihi…
Arkeolog Nihan Naiboğlu'nun Arkeoloji ve Sanat Yayınlarından neşredilen Anadolu Kent Modelinin Yayılımı adlı kitabı, MÖ 3. Binyılda Batı Anadolu, Ege Adaları ve Balkanlarda Yerleşme alt başlığını taşıyor.
17 Ocak'ta gösterime girecek, yapımcılığını Diriliş Ertuğrul ve Kuruluş Osman'ın yapımcısı olan Mehmet Bozdağ'ın, yönetmenliğini Kamil Aydın'ın üstlendiği "Türkler Geliyor: Adaletin Kılıcı" filminin basın toplantısı Ortaköy’de Feriye Sineması’nda…
Bulgaristan'ın Başkenti Sofya'nın en eski yerleşim alanı olduğu tahmin edilen Slatina'da neolitik çağda gömülen bir kadın iskeletinin bulunduğu mezar keşfedildi.
Balkan Yarımadası’nda 7 yıl öne bulunan Paleolitik figüratif mağara sanatı, bölgede şu ana dek ulaşılabilen en eski örnek. Dr Aitor Ruiz-Redondo ve meslektaşları, Balkanlarda 34.000 yılllık olduğu tahmin edşlen resimlerin Paleolitik çağa ait olduğu…
Bosna Hersek'in doğusundaki Visegrad şehrinde Mimar Sinan tarafından inşa edilen Sokollu Mehmed Paşa Köprüsü olarak da tanınan ünlü Drina Köprüsü'nde TİKA tarafından gerçekleştirilecek restorasyonunun teknik kabulü yapıldı.
Edirne Tanıtma ve Turizm Derneği bir Balkan geleneği olan Bocuk'un unutulmaması amacıyla Karaağaç Mahallesi'ndeki tarihi konakta ritüeli yaşattı.
Hırvat yazar İvana Sojat, Batılı pek çok yazarın acımasız eleştirdiği Hristiyan çocukların Osmanlılar tarafından zorla alıkonuldukları, korkunç ve acımasız olarak gösterdikleri devşirme sistemini, romanında farklı bir yaklaşımla…
Çocukken dedesi Abdülaziz'in toprak altındaki kılıç sapını bulduktan sonra arkeolojiye merak salan Muftarevic, arkeolog olarak Saraybosna Müzesi bünyesinde Osmanlı Arkeolojisi çalışmaları başlattı.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan ve Prof. Dr. Müge Artar'ın katılımıyla müzenin yapılacağı alanda düzenlediği basın toplantısında kampüste gelinen aşamayı…
Troya'nın Balkanlar ve Avrupa'ya açılan kapısı konumundaki Maydos Kilise Tepesi Höyüğü arkeoloji kazılarında bolca Balkanlara ait buluntu var. Doç. Dr. Göksel Sazcı, Troya'da Balkanlar'dan buluntu olmamasının sebebini açıkladı.
Balkanların varlığı unutulmuş Bassania kenti, İşkodra yakınlarındaki arkeoloji kazılarında keşfedildi.
Akdeniz genetik ortamında gizlenen en ilginç katmanlardan biri, bölge genetiğine özellikle Tunç Çağı döneminde önemli katkı sağlayan Kafkasya ve ona eşlik eden Asya bozkırı kaynaklı "Pontus-Hazar" genetik bileşenleri.
Mimar Sinan'ın Bosna Hersek'teki bilinen tek eseri Drina Köprüsü, asırlardır tüm ihtişamıyla dimdik ayakta duruyor.