Afrodisyas Müzesi Müdürü Baran Aydın, Her ne kadar Afrodisyas'ın yeri biliniyor olsa da burayı modern dünyaya tanıtan Ara Güler’in objektifidir. Bu kentin arkeoloji dünyasında tanıtılmasında Ara Güler büyük bir rol oynuyor, dedi.
Helenistik, Roma, Bizans ve Ceneviz dönemi yerleşim merkezlerinden Amasra, 5 bin yıllık tarihin izlerini taşıyor
Amasra'da su altı araştırma gemileriyle deniz dibindeki kumu emen temizleme sistemiyle kalıntıların açığa çıkarılabilme ihtimali de gündemde.
Resmi arkeolojik kazı yapılmamasına rağmen tesadüfen bulunan eserlerle Türkiye'nin en zengin müzelerinden birine sahip olan Amasra'da başlanan kurtarma kazılarıyla 5 bin yıllık antik kentin gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.
Arkeoloji bilimi adına uluslararası başvuru merkezi olmanın yanı sıra öğrenciler için tarih ve arkeolojik konularda eğitim merkezi haline gelen Amasra Müzesi içinde bulunan eserler nedeniyle tesadüfi eserler müzesi denmeyi hak ediyor.
Helenistik, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği Amasra Müzesi, bünyesinde barındırdığı 3 binden fazla eserle kentin 5 bin yıllık tarihini yansıtıyor.
Bartın'ın Amasra sahilinde, Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen heykel parçası bulundu.
Bartın'ın Amasra ilçesinde molozların döküldüğü alanda, mermer ve andezitten oluşan tarihi yapıt taşları bulundu.
Bartın'ın Amasra ilçesinde nisan ayında tarihi bir yapıyla ilgili kurtarma kazısı yapıldığı sırada ortaya çıkan insan iskeletlerinin 800 yıllık olduğu tahmin ediliyor