Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen meslek dallarından biri de hiç şüphesiz arkeologlar ve arkeolojik alan çalışanları. Sıcaklarda mola saatleri iple çekiliyor. Fakat Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde çalışanların molaları iple çekmelerinin…
Hacettepe, ODTÜ ve Mersin Üniversitelerinde antik DNA çalışmaları yapan genetikçiler, Türkiye’de antik DNA çalışmalarının ileride yurtdışından gelecek kaynaklardan bağımsız olarak sürdürülebilmesi için arkeolog, zooarkeolog ve antropologlara çağrıda…
Tanıtım toplantısı Rahmi M. Koç Müzesi’nde gerçekleştirilen "Belgelerle Selçuklulardan Osmanlılara Türklerde İnovasyon, Buluş ve Arayışlar kitabı" Sistem Global tarafından tarih ve teknoloji dünyasına armağan edilen eşsiz bir kültür…
"Türkiye'de arkeoloji ile ilgili bir kurumsal yapının kurulması gerekli. Bu konuda hiçbir kuşku yok. Ama bu bir enstitü mü olmalı yoksa başka bir şey mi olmalı? Bu önemli bir soru!" diyen Türk arkeolojisinin bilge isimlerinden Prof. Dr. Mehmet…
Diyarbakır'da 9-12 Haziran tarihlerinde Zerzevan Kalesi'nde gerçekleştirilecek Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği'ne katılacaklar kura ile belirlenirken, katılmak isteyenler arasında kadınların fazla oluşu dikkat çekti.
Meksika'da keşfedilen 3 bin yıllık bir Maya tapınağı lazer tarama yöntemiyle tekrar incelendi. Yapılan çalışma sonucunda, tapınağın antik sivilleştirmenin en eski ve en büyük anıtı olduğu bulundu.
Özellikle Osmanlı astronomisi, Taküyiddin, El-Cezeri, El-Harezmi, Piri Reis çalışmalarıyla tanınan felsefeci ve Türkiye'nin ilk kadın bilim tarihçisi Prof. Dr. Sevim Tekeli 95 yaşında hayatını kaybetti. Tekeli, Ankara Üniversitesi Dil ve…
Uşak Üniversitesinde sezonun ilk dersini veren ünlü tarihçi, 'Uşak, en fazla kaçak kazının yapıldığı bölgedir. Bu kaçak kazılara hazine arayıcıları kadar maalesef ABD başta olmak üzere Batı ülkeleri de birtakım müzeler, koleksiyonerler de destek…
Gerçek olduğu iddia edilen sözde Beyköy Yazıtı'nın bilimsel kanıtlarla sahte olduğunu savunan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Hititologu Doç. Dr. Hasan Peker, yazıtı çözdüğünü belirten Dr. Fred Woudhuizen ve…
MÖ 5. yüzyılda yaşamış Anaksagoras tarihte Ay’ın dağlı bir taş kütlesi olduğunu söylediği bilinen ilk insanlardandı. Anaksagoras tutuklandı, yargılandı, Ay ve Güneş hakkındaki fikirlerini yayarak dine karşı gelmekten ölüme mahkûm edildi.…
Türkiye'nin dört yanında artan kaçak kazıların arkeoloji bilimine büyük zarar verdiğini söyleyen Prof. Dr. Serra Durugönül, sökülen her parçanın hem tarihe, hem de geleceğe darbe vurduğunu ifade ederek, bir kitabı açıp arasından sayfaları yırtığınız…
ODTÜ tarafından okul öncesi ve ilkokul düzeyindeki öğrencilere, Bilim ve Sanat Buluşuyor projesi kapsamında arkeoloji, matematik, fizik, kimya gibi bilim dalları çeşitli sanat dallarıyla birleştirilerek anlatıldı.
5 Şubat’tn bu yana sibernetik dehası ve 13. yüzyıl mekanik biliminin öncüsü Cezeri’nin eserlerinin ziyaretçilere sunulduğu, Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri sergisi, masal atölyeleriyle de minik ziyaretçilere unutamayacakları bilimsel güzellikler…
Sık sık bilimsel konularda akıl tutulması yaşanan Türkiye'de popüler yarışma programında sorulan soru üzerine gündeme gelen yalama testi nedir? Fosil ile taşı yalayarak birbirinden ayırmak bilimsel yöntem mi? Arkeologlar bu yöntemi kullanır mı? Kim…
Bilim Seyyahları çalışmasında fizik, kimya, biyoloji, matematik, arkeoloji, akıl oyunları, mimarlık ve robot atölyeleri yanı sıra bilim tarihi atölyesi de yer aldı.
Sırp kökenli bilim insanı Nikola Tesla'nın anısı, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da kendi adını taşıyan ve birçok özel eşyasının sergilendiği müzede yaşatılıyor.
Ünlü İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin hayatını haybetti
Çatalhöyük arkeoloji kazılarını kimin sürdüreceği tartışılıyor. Hayati öneme sahip ismin, bilimsel ve etik eksende mi yoksa politik eksende mi belirleneceği merak ediliyor. Atanacağı iddia edilen ismin Çatalhöyük tecrübesi olmaması kafa…
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Türkiye'deki arkeoloji kazılarına katılan ve arkeolojik çalışmalar gerçekleştiren yabancı arkeologlardan sadece bilimle uğraşmalarını istedi.
Leonardo Da Vinci Expo: Dahi İstanbul’da sergisi sürüyor. UNIQ İstanbul, Rönesans döneminin en büyük dahisini keşfetmeye davet ediyor.
Texas Tech Üniversitesi’nde Prof. Nural Akçurin ve Prof. Shuichi Kunori önderliğinde çalışan Lisans öğrencileri, kozmik-ışın muonlarını kullanarak Türkiye'deki gizli mezarlar araştırıyorlar.
Tarihçi Yazar Murat Bardakçı, "Arkeolojiyi bile ideolojik boyuta taşımayı becerdik ya, helâl olsun bize!" diyerek Göbeklitepe tartışmalarına katıldı ve Türk arkeoologları üzecek iddialarda bulundu.