Bitlis'in Tatvan ilçesinde doğal güzelliğinin yanı sıra bilimsel öneme sahip Nemrut Kalderası'nı da kapsayan Nemrut Jeoparkı'nın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün Küresel Jeopark Ağı'na dahil edilmesi için bilim kurulu…
Bitlis'in Ahlat ilçesinde yüzlerce mağaranın bulunduğu Madavans Vadisi'nin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla "kesin korunacak hassas alan" ilan edilmesi sevinçle karşılandı.
Bitlis'in Tatvan ilçesindeki antik kentte jeoradar taraması ile bina kalıntıları ve muhtelif arkeolojik yapılar tespit edildi.
Bitlis Kalesindeki arkeoloji kazılarında bu sene Osmanlı ve Bizans dönemlerine ait mimari dokunun yanı sıra 90 civarında taşınır buluntu elde edildi. Buluntular arasında Bizans imparatoru 10. Dukas dönemine ait bir sikke de yer alıyor.
Milattan önce 330'lu yıllarda inşa edildiği tahmin edilen Bitlis Kalesi'nde, 3 yıl aradan sonra yeniden arkeoloji kazıları başladı.
Bitlis'te, Ahlat Selçuklu mezar taşlarının özelliklerini gösteren yeni tarihi mezar taşları bulundu. Şahideli ve sandukalı tiplerdeki mezarların üzerindeki geometrik ve kandil motifli taşlarda, kılıç, kalkan, kama ve Mühr-i Süleyman simgeleri ve…
Akademik çalışmalarla Fransız, Rus, İngiliz ve Osmanlı arşivlerinden toplanan belgelerin kitaplaştırılması, merkez bünyesinde kütüphane ve arşiv oluşturulması hedefleniyor.
Bitlis'in 180 milyon yıl önce okyanus olduğuru söyleyen Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ercan Aksoy, kentteki ocaklardan çıkarılan fosilli mermerleri araştırıyor.
Selçukluların yanına Urartular'a ait kalıntıların da bulunduğu Virane Şehir denilen alanda yakında arkeolojik kazıların başlayacağı belirtildi.
Dünyanın en büyük ikinci krater gölü olan Nemrut Krater Gölü'nde, Uluslararası Jeopark Projesi kapsamında çalışmalara başlandı
Bitlis Eren Üniversitesince yürütülen proje kapsamında Erzurum'daki kültür varlıkları lazer yöntemiyle taranacak, eserlerin 3D boyutlu fotoğrafları ve bilgileri dijital ortamda ziyaretçilere sunulacak