Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında arkeologlar Bizans dönemine ait kilise kalıntısı ve künklerden oluşan altyapı sistemi ortaya çıkardılar.
Osmanlı'nın ilk fethettiği kale olan Karacahisar Kalesi'nde gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında arkeologlar I. Murad döneminde ramazan ayında bastırılmış bronz sikkeler buldu.
Şehir merkezindeki tarihi Sivas Kalesi’nde 2015 yılında yapılan arkeoloji kazılarında bulunan tunç çağı eserleri ile Yaklaşık 1500 yıllık bir ekmek mührü ziyarete açıldı.
Karacahisar Kalesi sarnıcında bu seneki arkeoloji kazıları tamamlandı. Sarnıçta seramik ve cam kırıntıları ile kemik parçalarının yanı sıra bini aşkın sikke bulundu. Bizans, erken Osmanlı, Germiyanoğulları, Aydınoğulları, Menteşeoğulları,…
Bolu'nun Gerede ilçesinde, Bizans döneminde yapılan ve Osmanlı döneminde de kullanılan "Kiliseli Tüccar Hanı"nın restorasyonu tamamlandı.
Antalya'nın Kumluca ilçesinde Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntıları barındıran Olympos Antik Kenti, 2006'da başlayan kazılar, özellikle bu yıl aktarılan 38 milyon liralık ödenekle dikkatleri üzerine çekti!
Kocaeli'de üzerindeki aramada 82 sikke ve 4 obje bulunan şüpheli gözaltına alındı.
Zeytinburnu'da İstanbul Sur Dışının en eski mozaiklerinin bulunduğu alanda yapılan arkeoloji kazılarında bulunan lahitten çıkan iki iskeletin kemik yaşları tespit edildi. Bizans soylularına ait mezardaki kadın, yan yana gömüldüğü erkekten 25 daha…
Ayasofya Müzesi'nin camiye çevrilmeden önceki son müdürü olan Hayrullah Cengiz, "Suphi Saatçi Hoca’nın güzel bir sözü vardı, ‘Ayasofya’yı Romalılar korudu, biz yaşattık.’ derdi mesela. Aynen böyledir. Yani evet, bu bir Roma eseridir. Nevzuhur ismi…
Beçin Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Kadir Pektaş, alanda süren arkeoloji çalışmaları hakkında bilgi verdi ve iç kalede surların girişi tarafındaki burçlarla beraber restorasyon projesini hazırlamak için çalışma yürüttüklerini…
Jandarma ekipleri Mersin'in Anamur ilçesinde bir kişi tarafından satılmaya çalışılan, Roma ve Bizans dönemlerine ait olduğu değerlendirilen 2 mermer yapı taşı ve 25 sikke yakaladı.
Bu sene birbirinden ilginç bulgularla dikkatleri üzerine çeken arkeolojik kazı alanlarından Bathonea antik liman kazılarında 1500 yıllık olduğu tahmin edilen çocuk mezarı bulundu. Arkeologların içinde bilezik ve çıngırak bulduğu mezarın, bir kız…
MS 1042’den 1055’e kadar hüküm süren Bizans İmparatoru 10. Konstantin döneminde basılan dört altın Bizans sikkesi üzerine ilginç bir analiz.
Zeytinburnu'ndaki Kazlıçeşme'de İstanbul Surdışı'nın bilinen ilk yerleşim alanını ortaya çıkaran mozaiklerin bulunduğu yerde keşfedilen ve içinde iki iskelet bulunan lahitten çıkan dokuma parçasının laboratuvar incemeleri tamamlandı. Lahitteki…
Grekçe ve Latince yazıtlar üzerinde yapılan epigrafik çalışmalar ışığında Bilecik'te başlatılan arkeolojik yüzey araştırmalarında Roma çağından Erken Osmanlı'ya kadar arkeolojik veriler değerlendirilerek, Bizans ve Osmanlı tarihinin kayıp sayfaları…
Antik kaynaklarda Kyzistra olarak geçen yaklaşık bir kilometre uzunluğundaki alanda kayalara oyulmuş konutlar, ahırlar, şapeller, kiliseler ve 'aaray manastırı' kalıntıları, turizm odaklı çalışmalara sahne oluyor.
Zengin bir arkeolojik eser ve arşiv seçkisi ile etkileyici canlandırmaları bir araya getiren İstanbul’dan Bizans’a: Yeniden Keşfin Yolları, 1800–1955 sergisi, 6 Mart’a kadar Pera Müzesi’nde ziyaret edilebilir.
Büyük İskender'in komutanlarından Badlis tarafından milattan önce 312 yılında inşa ettirilen Bitlis Kalesi'nde yapılan kazılarda Bizans, Orta Çağ ve Osmanlı dönemine ait bulgulara ulaşıldı.
Haydarpaşa Garı'nda yaklaşık 3 yıldır devam eden kazılar, Kadıköy'ün M.Ö. 5. yüzyıldan erken Cumhuriyet dönemine kadarki tarihine ışık tutuyor.