Antik kentler ve arkeolojik eserlerle halk arasında bir bağ kurabilmenin en iyi yolunun, insanlara o yerlerin hikayelerini anlatmak olduğunu belirten Antropolog Dr. Steve Chaddock, insanlara tarihi açıdan neyin önemli olduğunu gösterip, onlara bu…
Arkeobotanik verilerine göre Konya Ovası'nda ilk buğday, mercimek ve bezelye yetiştirme izlerini barındıran Boncuklu Höyük'te Çatalhöyük sakinlerinin ataları oturuyordu ve oradaki arkeoloji kazılarında ortaya çıkan pek çok yerleşik hayat geleneği ilk…
Ölülerini evlerin içine gömen Neolitik Anadolu topluluklarına ait mezarlardan elde edilen gen verileri, en az 2 farklı aile ya da sosyal yapı ortaya çıkardı: Genetik akrabalık ve Sosyal Akrabalık! Çatalhöyük, Aşıklı Höyük, Boncuklu Höyük, Barcın…
Çatalhöyük'ten bin yıl daha önce kurulmuş yerleşim alanını Çatalhöyük'ün atası olarak yorumlayan Prof. Dr. Dougles Baird, Boncuklu Höyük'te insanların 10 bin 300 yıl öncesinde tuvalet ihtiyacını karşılamak için foseptik çukur kazdığını ve bunun için…
Çatalhöyük'teki evlerde sayısı 70'i bulabilen oda içi mezarlara gömülenlerin aile bireyleri olduğu sanılıyor ve hatta bundan hareketle atalara tapınma kültü olduğu savunuluyordu. Ama mezardakiler akraba çıkmadı. Öte yandan Çatalhöyüklüler, Tepecik –…
Doç. Dr. Mehmet Somel tarafından yönetilen projenin antropolojik analizini Hacettepe Üniversitesi’nden Yılmaz Selim Erdal, laboratuvar çalışmasını ODTÜ antik DNA laboratuvar sorumlusu Füsun Özer, modelleme kısmını bilgisayar bilimci Elif Sürer ve…
Küçük ölçekli tarım, sanılanın aksine ilk olarak, Anadolu platosundaki yerli topluluklar tarafından başlatılmış olabilir. Boncuklu Höyük’teki incelemeler mevcut arkeolojik verileri geçersiz kılabilir.