Genç arkeologlara ve arkeolog adaylarına, arkeolojinin aslında söylenenlerin ötesinde harika bir kariyer olduğunu söyleyen Çatalhöyük Arkeoloji Kazıları Eski Başkanı ünlü İngiliz Arkeolog Prof. Ian Hodder, Göbeklitepe'nin insan toplumunun kökenlerine…
Çatalhöyük kazılarında çıkan neolitik çağın seçkin eserleri Ankara Medeniyetler Müzesi ve Konya Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor ancak Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezini ziyaret edenler hem o eserlerin aslına uygun replikasını veya dijital…
Arkeolojide turistik hedefler ve "yatırım" faaliyetlerini öne çıkması bilimsel hedefleri baltalamaya başladı. Uluslararası makale yayınlama hedefinde olan kazı başkanlarının yerini bir bir "turistik söylemci" kazı başkanları alıyor. Kazı…
Analyses conducted at Necmettin Erbakan University Science and Technology Research and Application Center (BITAM) determined that the spongy residue was fermented bread from 6600 B.C.
Dünyanın neolitik çağda bilinen en büyük metropolü kurulan Çatalhöyük'teki arkeoloji kazısında fırın ocağı olarak kullanılan bir mekanda avuç içi büyüklüğünde 8 bin 600 yıllık hamur kalıntısı bulundu. Hamurun günümüze kalabilen dünyanın en eski…
Atatürk Kültür Merkezi'nde süren Belleğin İzi: Neolitik Kent Çatalhöyük Sergisi, 7 Ocak’a kadar ziyaretçilerini bekliyor. Ünlü neolitik alandan çıkan eserlerle modern sanatı birleştiren serginin açılışı vesilesi ile yapılan Çatalhöyük Arkeolojisi ve…
Güneydoğu Anadolu'da son çeyrek asırda birbiri ardına ortaya çıkan neolitik bulguların ve özellikle de Göbeklitepe ile diğer Taş Tepelerin keşfinin ardından arkeolojik ve antropolojik öneminin büyüklüğü ortaya çıkan dünyanın bilinen en eski…
Konya'nın Çumra ilçesinde yer alan UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Çatalhöyük Neolitik Kenti ve arkeoloji alanının tanınırlığını artırmayı ve ziyaretçilere kazıların tarihçesini ve kazandırdığı bilgileri kavratmayı amaçlayan “Çatalhöyük Tanıtım ve…
Gökhöyük, Konya'nın ikinci Çatalhöyük'ü olabilir. Bu sene Demir Çağ'dan kaldığı değerlendirilen dokuma atölyesi ve ahır kalıntıları bulunan alanda süren arkeoloji kazılarında ortaya çıkan Neolitik dönem buluntular, Çatalhöyük ile önemli derecede…
Konya'nın Çumra ilçesinde dünyanın en eski metropolünü barındıran
Çatalhöyük arkeoloji alanının yeni buluntu ve teşhir alanlarıyla daha çok ziyaretçi ağırlaması amaçlanıyor.
Arkeobotanik verilerine göre Konya Ovası'nda ilk buğday, mercimek ve bezelye yetiştirme izlerini barındıran Boncuklu Höyük'te Çatalhöyük sakinlerinin ataları oturuyordu ve oradaki arkeoloji kazılarında ortaya çıkan pek çok yerleşik hayat geleneği ilk…
Çatalhöyük Neolitik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarında, arkeologlar işinde yerleşim olmadığı anlaşılan ve tapınım amaçlı kullanılan yaklaşık 30 metrekarelik özel bir dini yapı ortaya çıkardılar. Bir sunak alanı, boğa başlarıyla süslenmiş sekiler,…
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Türkiye'nin uluslararası alanda en meşhur arkeolojik alanlarından Konya'nın Çumra ilçesindeki Çatalhöyük Neolitik Kenti'ne yakışır bir karşılama merkezi yapılması amacıyla geçen yıl temeli atılan 4 bin…
An 8500-year-old wooden ladder remain was discovered in Çatalhöyük, the oldest known metropolitan city in history.
Cilalı Taş Devri insanlarının nasıl bir merdiven kullandığı sonunda keşfedildi. Tarihin bilinen en eski metropol kenti Çatalhöyük'te girişi ve çıkışı üstte olan binalara merdivenle çıkıldığı anlaşılıyordu ama bu güne kadar hiç merdiven bulunamamıştı.…
Çatalhöyük'ün karakteristik birbirine bitişik yapılarından hayli farklı ve daha büyük, tek başına duran ve içinde hücreleri bulunan yapının arkeologları heyecanlandıran farklı olgularla dikkat çekiyor.
Çatalhöyük Neolitik Kenti Kazı Başkanı Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, yeni kazdıkları alanda sokak olgusunun görüldüğünü ve ikinci bir mahalleyi ortaya çıkardıklarını söyledi.
Ölülerini evlerin içine gömen Neolitik Anadolu topluluklarına ait mezarlardan elde edilen gen verileri, en az 2 farklı aile ya da sosyal yapı ortaya çıkardı: Genetik akrabalık ve Sosyal Akrabalık! Çatalhöyük, Aşıklı Höyük, Boncuklu Höyük, Barcın…
Konya'nın Çumra ilçesindeki Çatalhöyük Neolitik Kentindeki arkeoloji kazılarının başkanlığına Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan getirildi.
Bugüne dek pek çok il kendi kültür varlığı ve arkeolojik alanının 2020 yılına adını verecek mekan ilan edilmesi için Ankara’da milletvekilleri ve hemşeri üst düzey bürokratlarla çalışmalar yürüttü. Şimdi özellikle öne çıkan 3 mekan bulundu ilde…
The rarity of such artefacts in the prehistoric Near East suggests a profound symbolic meaning for this practice and these objects, and provides new insights into the funerary customs and symbolic importance of the use of human body parts during the…